Haberler

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı Düzenlendi

İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı Niğde İl Kültür Merkezinde Cumhuriyet Anadolu Lisesi tarafından sunuldu.

İl Kültür Merkezindeki programa Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Ufur Nayır, Belediye Başkan Yardımcısı Rıfat Özkan, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Tekne, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Vali Yardımcıları, İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, Siyasi Parti İl Başkanları, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yöneticileri katıldılar.

Anma programının açılış konuşmasını Cumhuriyet Anadolu Lisesi Müdürü Ali Koç yaptı. Koç, Mehmet Akif'in söyledikleri ile yaşantısının örtüştüğünü ve İstiklal Marşı'nın her şairin yazabileceği bir metin olmadığını söyledi.

"Bayrağımız ve onun hürriyetini ebedileştiren İstiklal Marşımız, milletimizin ruhunu ve tarihini yansıtan ölmez değerleridir" diyen Koç; "İstiklal Marşı'nı anlayabilmek için Mehmet Akif'i iyi bilmek, onun diriliş, direniş ve karşı koyuş ruhunu yakından tanımak, bu ruhu, hakkı ile hissetmek gerekir" dedi.

Okul Müdürü Ali Koç; "Mehmet Akif Ersoy, canından aziz bildiği dinimizin, vatanımızın ve milletimizin en kötü, en karanlık günlerinde yaşamış, onların acısını ve matemini, en hisli duygularla terennüm edebilmiş hisli bir şairimizdir. Mehmet Akif, esarete isyan eden, milletini uyanmaya, uyanık davranmaya çağıran fikir ve dava adamıdır" diye konuştu.

Akif'in en büyük meziyetinin ise, söylemi ile eyleminin örtüşmesi olduğuna vurgu yapan Koç; "Eylemleri ile söylemleri, özü ile sözü, içi ile dışı her zaman bir olmuş, ne hissetmişse onu söylemiş, hiçbir zaman hayalle alışverişi olmamış, ne söylemişse görüp de söylemiş bir şairdir. Kim yaparsa yapsın ve ne pahasına olursa olsun, her türlü zulme ve haksızlığa, kötülük ve yanlışlığa şiddetle karşı çıkmış. Zalimin amansız hasmı, ama mazlumun dostu olmuştur" dedi.

İstiklal Marşının her şairin yazabileceği bir metin olmadığına dikkati çeken Okul Müdürü Ali Koç, söylendiğinde insanın iliklerine kadar işleyen bir marşın yazılabilmesi için Akif gibi ömrünü ve kariyerini halkı için harcayabilecek, Anadolu'nun dilini özümsemiş bir şair gerektiğini söyledi.

Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nda Türk milletinin ne için savaştığını, neye inandığını açık bir şekilde ortaya koyduğunu ifade eden Okul Müdürü Ali Koç, Çanakkale Savaşı'nı destanlaştıran Akif'in milli mücadeleye de İstiklal Marşımızı hediye ettiğini belirterek konuşmasını şöyle tamamladı: "İstiklal Marşını sevmek, vatanımızı sevmektir. İstiklal Marşını coşkuyla söylemek, ülkemize sahip çıkmaktır. İstiklal Marşı'nı hissederek okumak, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Şanlı bayrak göklerden, İstiklal Marşımız dillerden, vatan sevgisi iman dolu göğsümüzden ebediyen silinmesin. Büyük şair, ruhun şad, mekanın cennet olsun"

Müzik öğretmeni Hayri Yıldız'ın hazırladığı Mehmet Akif'in beslenmiş şiirlerinden oluşan müzik dinletisi sunuldu.

"İSTİKLAL MARŞI VE BAĞIMSIZLIK" YARIŞMASINDA ÖDÜL KAZANDILAR

İstiklal Marşının kabul edilişinin 94. Yıldönümünü kutlama ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı kapsamında Ortaokul ve Liseler arasında düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışması ile Liselerarası 'Safahat' konulu şiir okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri İl Kültür Merkezinde yapılan programda verildi.

"İstiklal Marşı ve Bağımsızlık" konulu şiir ve kompozisyon yarışmasında ödüller Vali Necmeddin Kılıç, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Ufuk Nayır, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Rıfat Özkan, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Tekne, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak tarafından dereceye giren öğrencilere verildi.

Ortaokullararası "Mehmet Akif ve İstiklal" konulu kompozisyon yarışmasında Aliya İzzet Begoviç Ortaokulundan Zeynep Demirel birinci, Gazi Ortaokulundan Taha Erim ikinci, Edikli Atatürk Ortaokulundan Hasan Hüseyin Demir üçüncü oldular.

Liselerarası "Mehmet Akif ve İstiklal" konulu şiir yazma yarışmasında ise Niğde Güzel Sanatlar Lisesinden Koray Önügören birinci, Niğde Güzel Sanatlar Lisesinden Yasemin Kandemir ikinci, Hacı Zekiye Aslan Anadolu Lisesinden Nuray Yılmaz üçüncülük ödülü kazandılar.

Liselerarası "Safahat" konulu şiir okuma yarışmasında Niğde Güzel Sanatlar Lisesinden Ömer Şan birinci, Cumhuriyet Anadolu Lisesinden Büşra Erbaş ikinci, Anadolu İmam Hatip Lisesinden Serap İşcan üçüncülük ödülü kazanmayı başardılar. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Akif Ersoy Necmeddin Kılıç Ali Koç Niğde Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title