Haberler

İstiklal Marşı 94 Yaşında

Samsun Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 12 Mart 1921 yılında TBMM’de kabul edilen İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.

Samsun Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 12 Mart 1921 yılında TBMM'de kabul edilen İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Samsun Valisi İbrahim Şahin, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Selim Kahveci, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Hacı Demirezen, vali yardımcıları, kaymakamlar, askeri ve mülki erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, "Bugün bir hayattan bahsediyoruz. Bazı insanlar vardır, hayatı yaşamazlar. Onlar yaşanan bu hayatı yaşadıkları hayat ile anlamlı kılarlar. İşte bugün bizim hayatımızda anlam katan bir kişi için toplandık. Bu kişi İstanbul'un yoksul bir mahallesinde dünyaya geldi. Annesi onun gözlerine baktığında geleceği görüyor ve onun gelecekte bizlere bırakacağı bir şeyleri görüyordu. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşımızın şairi, büyük fikir ve dava adamı, Milli Mücadele'yi kelimeleriyle açıklayan önderdir. İstiklal savaşı tüm milletinin ruhunun ölüm-kalım savaşıdır. Böyle dönemlerde milletler kendilerini yaşatan temel kıymetlerin farkına varırlar. Yıl 1921, şanlı bayrağımızın ve kahraman Türk milletimizin simgesi olacak bir milli marş yazılması için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yarışma açılıyor. Kazanana para ödülü verileceği duyuruluyor. Ülkenin her tarafından pek çok şair duygu ve heyecanlarını anlatan şiirlerle bu yarışmaya katılıyor ama bir kişi hariç. Bu kişi de Mehmet Akif Ersoy'dur. Ona neden yarışmaya katıldığı sorulduğunda, 'Milli marş para ile yazılamaz' cevabını veriyor. Arkadaşlarının ısrarı üzerine kazanırsa para ödülünün verilmemesi şartı ile yarışmaya katılıyor ve hepimizin yüreğinde gururla ve haykırarak söylediğimiz İstiklal Marşı'nı yazıyor. İstiklal Marşı bağımsızlığımızın imzası olduğu kadar Atalarımızdan bize yazılmış bir mektuptur" dedi.

TRT'de Mehmet Akif Ersoy'un hem belgeselini hem de drama filmini yaptıklarını ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, "8 bölümlü bir drama yaptığımızda Mehmet Akif'in fotoğrafı üzerinde bir kafa yormuştuk. Mehmet Akif bu fotoğrafla mı anılsın, yoksa biraz genç, yakışıklı belki gençlerin zihninde idol olabilecek bir şahıs mı olsun diye en az 3 ay tartıştık" diye konuştu.

Konuşmasında öğrencilere seslenen Vali Şahin, "Buradan çıktığınızda artık erişilmesi zor olmayan Safahat'ı vakit buldukça okuyun. Okuyun ki, bu şair aslında ne büyük laflar etmiş. Ama bu lafları ederken, kendisinin de ifadesiyle 'Ben hayali ürünler ortaya koymadım, yaşadığımızı yazdım' demiştir. Mehmet Akif'in Kastamonu'ya gelip, özellikle İstiklal harbinin yaşandığı o zor dönemlerde Anadolu'ya hitap ettiği Nasrullah Cami'de gerek hutbede, gerek vaazda, gerekse halk toplantılarında söylediklerini daha sonra dalga dalga Anadolu'ya neşretmişler ve idarecilere bunları okutmuşlardır. Mehmet Akif, Ankara'ya döndüğünde Atatürk onu kucaklamış ve 'Sizin yaptığınız bu çalışmalar Anadolu'da aksiseda yapmıştır. Dolayısıyla insanlar içerisinde bir heyecan oluşmuştur' diye de kendisini sevgi ile kucaklamıştır. Bu konuşmalar yapılırken, İzmir işgal edilmiştir. Özellikle Anadolu coğrafyası birçok yerden kuşatılmıştır. Onun için Mehmet Akif, o dönemi zor şartlar altında ama inancı hiçbir şekilde yitirmeden bu şiirleri yapmıştır" şeklinde konuştu.

ORATORYO AYAKTA ALKIŞLANDI

Konuşmaların ardından Atakum Anafartalar Anadolu Lisesi ve Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nin hazırladığı oratoryo ve tiyatro gösterisi yapıldı. Yapılan oratoryo ve tiyatro gösterisini başka Vali Şahin olmak üzere salonda bulunan tüm izleyiciler büyük bir beğeni ile izleyerek gösterinin sonunda ayakta alkışladılar.

Oratoryonun ardından 'İstiklal Mücadelesi ve Mehmet Akif' adlı ortaöğretim öğrencileri arasında Mehmet Akif Ersoy Şiirlerini Güzel Yorumlama Yarışması'nda birinci olan Tekkeköy Nedime Serap Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Volkan Maçel de 'Çanakkale Şehitlerine' adlı şiirini okudu. Daha sonra 12 Mart 'İstiklal Marşı'nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü' kapsamında tüm ortaokul öğrencileri arasında 'İstiklal Mücadelesi ve Mehmet Akif' adlı resim ve ortaöğretim öğrencileri arasında Mehmet Akif Ersoy Şiirlerini Güzel Yorumlama Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Milli Eğitim Müdürlüğü Mehmet Akif Ersoy İbrahim Şahin Samsun Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
title