Haberler

İstifa Eden de Tazminat Alabilir

Güncelleme:

Çalışanlar, sadece işten çıkartılınca değil, bazı durumlarda istifa halinde de kıdem tazminatı hakkı kazanıyor.

Kıdem tazminatı konusunda akıllarınızda soru işaretleri kalmasın. İşçiler, sadece işten çıkartılınca değil, bazı durumlarda istifa halinde de kıdem tazminatı hakkı kazanıyor. İşte bu konudaki sorularınızın cevapları...

İŞTEN KENDİ İSTEĞİYLE AYRILAN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

Kural olarak işten kendi isteğiyle (istifa) ayrılan işçi, kıdem tazminatı alamaz. Ancak; iş sözleşmesinin askerlik görevi, emeklilik hakkının elde edilmesi, sağlık problemlerinin işin yapılmasına sürekli bir biçimde engel oluşturduğunun belgelenmesi, işverenin iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranışlarda bulunması nedenleri ile işçi tarafından feshi halinde (istifa), çalışma süresinin en az 1 yıl olması koşulu ile kıdem tazminatı hakkı vardır.

EVLENİP İŞTEN AYRILAN KADININ KIDEM TAZMİNATI ALABİLMESİ İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR ?

Kadın işçilerin evlilik nedeni ile işten ayrılması durumunda, çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenir. Bu haktan yararlanılabilmesi için; iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak feshi, evliliği gösteren belgenin işverene sunulması, feshin gerekçesinin evlilik olduğunun açıkça belirtilmesi gerekir.

ÇALIŞAN VEFAT EDERSE, KIDEM TAZMİNATINI EŞİ TALEP EDEBİLİR Mİ ?

Çalışan vefat ettiği takdirde çalışana ait kıdem tazminatı tutarını eşi talep edebilir. Çünkü 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesi işçinin ölümü sebebiyle iş sözleşmesinin sona ermesi halinde kıdem tazminatının ödeneceğini belirtmektedir.

İŞÇİ İŞYERİNDE ÇALIŞIRKEN BİR HASTALIĞA TUTULURSA KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa işçi iş akdini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatına hak kazanabilir.

MALULİYET HAKKI

Malulen emekli olarak işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır mı?
Malulen emekli olarak işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Çünkü, 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'ncü maddesi uyarınca malullük aylığı almak amacıyla işten ayrılmak, kıdem tazminatına hak kazanılan hallerdendir.

İlgili Haberler
15 YIL FORMÜLÜ NEDİR?

İşyerinden 15 yıl ve 3600 gün formülüyle ayrılarak tazminat almak mümkün. Burada ilk şart, sigorta başlangıcının 9 Eylül 1999'dan önce olması. Sigorta süresi 15 yıla, primler de 3.600'e tamamlanmışsa ve işyerinde de en az 1 yılı doldurmuşsanız, işyerinden ayrılarak tazminatınızı alabilirsiniz. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan şartları tamamladığınıza dair yazı alın. Dilekçe ile işverene başvurun. Böylece kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilirsiniz. İşyeriniz bunu ödemez ise önce ALO 170'e bildirin. Sonra da iş mahkemesinde dava açın.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Memur Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (18)

adilMobil-ANDROID:

maaslar asgari gosteriliyor hep kalani elden veriliyor duyun bizi artık. ...

25
1
yanıtYanıtla
mustafa:

vatandaş 2800 tl maaş alıyom 1000 tl elden veriyorlar TC SSK firmaları denetlesin

16
2
yanıtYanıtla
KAHRAMANMARAŞLI:

SİZ GERİSİNİ ALIYORMUŞUNUZ BİDE SADECE ASGARAİ ÜCRETLE 12 SAAT ÇALIŞANLAR VAR

17
0
yanıtYanıtla
Mobil-ANDROID:

sürekli 12 saatgece çalışıyorum mecbur bırakıyorlar. vardiya dönmüyor.12 saatlik isten sadece 2 saat mesai alıyoruz. maaşımizin tamamı bile bankaya yatirilmiyor. gerisi elden veriliyor. ne yapmalıyım.

16
0
yanıtYanıtla
ismail SağıroğluMobil-ANDROID:

bu devlet bunlari bilmiyormu sanki balik baştan kokar

16
0
yanıtYanıtla
adamın dibiMobil-IOS:

devlet baba bunları sanki bilmiyomu neden araştırma yapmıyolar...% 90 ı bole tabi vergiyi nasıl olsa çalışandan alıyo

15
0
yanıtYanıtla
TCvatandasiMobil-ANDROID:

maaslarimiz asgari ucret yafiriliyor geri kalan elden veriliyor bu haksizliga kim dur diyecek

13
0
yanıtYanıtla
erkan durmuşMobil-ANDROID:

alo 170 sgk bilgi danışma ve Şikayet numarası. her türlü bilgiyi veriyorlar.

10
3
yanıtYanıtla
adsız:

işe girerken abi sen nedersen o diyoruz işe girdikten sonrada haklar idda ediyoruz. baştan işe alan kişi her şeyi söylüyor kabül ediyoruz. sonrada haklar aramaya başlıyoruz. böylemi adalet o halde ya girme yada sus

2
10
yanıtYanıtla
çalışma saatleri denetlensin:

şikayet eden kişiyi firmaya ssk gabbazlıyor gizli tutulmuyor

10
1
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title