Haberler

İsteyene Ücretsiz Çanak Saksı

Güncelleme:

Türkiye'nin önemli turistik bölgelerinden Kapadokya'nın el sanatları merkezi konumundaki Avanos'ta çömlek ustası Osman Şibik, yörede yapılan ürünlerin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla, isteyen herkese kargoyla ücretsiz çanak saksı gönderiyor.

Şibik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 sene önce memleketi Avanos'ta çanak atölyesi devraldığını ve geleneksel el sanatlarını gelecek kuşaklara aktarmak için çaba gösterdiğini söyledi.

El sanatlarına özellikle büyükşehirlerde yaşayan insanların ilgi gösterdiğini belirten Şibik, "Duyarlı insanlara ulaşma ve mesleğin devam etmesi adına sosyal medyayı, internet ortamını iyi değerlendirmem gerektiğini düşündüm. Özellikle bahçesinde ya da balkonunda plastik saksı yerine çanak saksı kullanmak isteyenlere ürünleri ücretsiz olarak gönderiyorum. Büyükşehirlerde beton yapılar arasına sıkışan insanlar, çiçek yetiştirmek istediğinde doğal olmayan malzemeleri kullanmak istemiyor. Çanak saksı almak istediğinde ise bunu alabileceği yerler çok kısıtlı olduğu için internet ortamından araştırıyor" diye konuştu.

Kendisine internet aracılığıyla ulaşan kişilere kargoyla ücretsiz çanak saksı gönderdiğini ifade eden Şibik, arayan kişilere "Siz, ilgi göstererek, Avanos çömlekçiliğinin devam etmesine katkı sağlıyorsunuz" dediğini belirterek, "Sadece ilgi göstermeleri bile çömlekçiliğin devam etmesi için çok önemli bir adımdır diye düşünüyorum. Gönderdiğim saksıda yetişen bitkinin başka birine hediye olarak verildiğini duydum, bu da beni ayrıca memnun ediyor" dedi.

Para almamasını birçok kişinin yadırgadığını anlatan Şibik, "Önceleri yadırgıyorlar, daha sonra bazı vatandaşlar, bu mesleği ve bölgeyi merak ederek Kapadokya'ya geliyor. Dolayısıyla bizler farkında olmadan bölge turizmine de katkı sağlamış oluyoruz" ifadesini kullandı.

ÇIRAK BULAMAMAKTAN YAKINIYOR

Çömlekçiliğin son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle yok olmaya yüz tuttuğunu belirten Şibik, şunları kaydetti:

"Maalesef geleneksel çanak imalatının yok olmakta olduğunu gördüm. Bundan 15 sene önce Avanos'ta 150 ustamız vardı, 10 sene önce bu sayı 50 ustaya kadar düştü, şimdilerde ise usta sayısı 10'a düşmüş durumda. Geleneksel el sanatımız yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Bunun için bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Bu düşünceden yola çıkarak 6 sene önce memleketim Avanos'ta sosyal projesi olarak çanak atölyesini devraldım."

Çırak bulamamaktan yakınan Şibik, "Şimdi çırak bulamıyorsak ya da bulmakta zorlanıyorsak bu demek oluyor ki 10 sene sonra hiç usta kalmayacak, bu meslek yok olup gidecek" dedi. - Nevşehir

Kaynak: AA / Yerel

Kapadokya Nevşehir Türkiye Avanos Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title