Haberler

TSK'da Yeni Komuta Kademesi Belli Oldu

Güncelleme:

YAŞ'ın ilk gününde, TSK'nın komuta kademesi büyük ölçüde şekillendi. Genelkurmay Başkanı Özel'den sonra TSK'nın bir numarasına Akar, iki numarasına Çolak geliyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlık ettiği TSK personelinin terfi, görev süresinin uzatılması ve emeklilik durumlarının görüşüleceği Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı dün başladı. YAŞ'ın ilk gününde, TSK'nın komuta kademesi büyük ölçüde şekillendirildi.

İlk gün alınan kararlar uyarınca emekliye ayrılacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar getirilecek. Akar'dan boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ise 1. Ordu Komutanı Salih Zeki Çolak'ın getirilmesi bekleniyor.

Deniz ve Hava kuvvet komutanlarının görev süresinin birer yıl uzatılması, Orgeneral Abdullah Atay'ın emekliliğiyle boşalan Jandarma Genel Komutanlığı'na Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin getirileceği ifade ediliyor.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in ise gelecek yıl Jandarma, sonraki yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirileceği belirtiliyor. Güler'in, 4 yıl Genelkurmay Başkanlığı yapacak Akar'ın 2019'da boşaltacağı koltuğa oturma ihtimali en yüksek isim olduğu ifade ediliyor.


(Orgeneral Hulusi Akar - solda, 1. Ordu Komutanı Salih Zeki Çolak - sağda)

İŞTE YENİ EMİR KOMUTA KADEMESİ

YAŞ toplantısı, yarın sona erecek. Alınan kararlar, Erdoğan'a sunulmasının ardından kamuoyuna açıklanacak. Kararlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmasıyla yürürlüğe girecek. YAŞ'ın ilk gününde, TSK'nın komuta kademesi büyük ölçüde şekillendi. Bu kararlara göre görev süresi dolan Özel'in yerine Akar'ın Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesi ve 2019'a kadar TSK'nın bir numarası olarak görevini sürdürmesi bekleniyor. Akar, 2002'den bu yana İstanbul ve Ankara'da görev yaptı. Akar, iki büyük kent dışındaki son görevini tuğgeneral rütbesiyle önce Tunceli daha sonra Napoli'de yapmıştı. Akar'ın hükümetle iyi ilişkiler içinde olduğu belirtiliyordu.

Akar'dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın getirilmesi bekleniyor. TSK'da en sevilen komutanlardan biri olarak dikkati çeken Çolak, PKK ile mücadele kapsamında en kritik noktalardan biri olan 7. Kolordu Komutanlığı görevindeki başarısıyla dikkati çekerek, orgeneralliğe birinci sıradan terfi edilmişti.

2019'DA GÜLER İHTİMALİ ARTTI

Akar'ın görevinden ayrılacağı 2019'da Genelkurmay Başkanlığı'na Orgeneral Yaşar Güler'in getirilme olasılığının da arttığı değerlendiriliyor. Orgeneral Güler'in Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bir yıl daha kalması, önümüzdeki yıl Jandarma Genel Komutanlığı'na, 2017'de Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesi bekleniyor. Böylece Güler, 2019'da Genelkurmay Başkanlığı'na atanabilecek, eğer atanırsa 2022'ye kadar bu görevde kalacak.

JANDARMAYA'YA MENDİ

Görev süresi dolan Atay'ın emekliye ayrılması nedeniyle bu göreve Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin atanması bekleniyor. Mendi, Suriye'deki iç karışıklığın başladığı yıl sınır hattından sorumlu 2. Ordu Komutanlığı'ndaki performansıyla dikkati çekmişti. Korgeneral rütbesiyle de aynı bölgeden sorumlu 8. Kolordu Komutanı olarak hizmet veren Mendi, önümüzdeki yıl emekliye ayrılacak.

HAVA VE DENİZ UZADI

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün görev sürelerinin, geçtiğimiz yıl değiştirilen TSK Personel Kanunu'nun 49/i maddesi gereği birer yıl uzatılması bekleniyor. Bostanoğlu ve Öztürk, bu maddeden yararlanan ilk komutanlar olacak.

Özel ve Atay'ın emekli edilmesiyle boşalacak kara sınıfı iki orgeneral pozisyonu için 10 aday yarışacak. 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvveti Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş ve 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç'in isimlerinin öne çıktığı belirtiliyor.

179 GENERAL VE AMİRAL

3 yılını önceki sene dolduran general ve amirallere de bir üst rütbeye terfi olanağı getiren kanuni değişiklikle 345 generalin yarıdan fazlasının dosyası terfi için masaya gelecek. Toplantıda "kor", "tüm" ve "tuğ" rütbesinde toplam 179 general ve amiralin dosyaları bir üst rütbeye terfi için masaya gelecek. 300'e yakın albay da tuğgeneral ya da tuğamiral olabilmek için YAŞ'tan çıkacak kararı bekliyor.

28 ŞUBAT'TAN TUTUKLANAN 4 İSİM

Toplantıda 28 Şubat davası kapsamında tutuklandıktan sonra serbest kalan tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder, Metin Keşap, Mehmet Faruk Alpaydın ve Celalettin Bacanlı'nın dosyaları da görüşülecek. Bu isimlerin emekliye sevk edilme olasılıklarının yüksek olduğu belirtiliyor. Mardin'deki faili meçhul davası kapsamında yargılanıp beraat eden Tuğgeneral Musa Çitil'in de dosyası masada olacak.

ERDOĞAN DAVETİ BİR GÜN ÖNE ÇEKTİ

Cumhurbaşkanı, YAŞ üyelerine şûranın sondan bir önceki günü öğle ya da akşam yemeği veriyordu. Erdoğan'ın yemeği bir gün önceye çekmesi dikkati çekti. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaklaşık 1 saat süren öğlen yemeğinin ardından Davutoğlu ve Özel ile yaklaşık 25 dakika bir zirve gerçekleştirdi. Zirvede Erdoğan'ın, bazı komutanlara yönelik hassasiyetlerini iki isme de ilettiği ileri sürüldü. Şûra'nın ilk gün çalışmaları 16.30'da sona erdi. Şûra üyeleri akşam saatlerinde de Çankaya Köşkü'nde Davutoğlu'nun kendilerine verdiği akşam yemeğine katıldı. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Necdet Özel Hulusi Akar Zeki Çolak Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (63)

alparslan:

en iyis imanli olan komutandir gerisi fasa fiso bu ulke topraklar hep imanli komutanlarla olmustur aslini inkar eden nankor donektir

99
2
yanıtYanıtla
YOLDAŞ ŞADİMobil-IOS:

Bunlar kesin tayyibin adamlarıdır tayyip ne derse o olur

86
6
yanıtYanıtla
komando:

tabi ki tayyibin adamı olacak. o başkomutan çünkü. devletin başı. ne bekliyodunuz. eskisi gibi dışardan emir alan komutanlar mı bekliyosunuz.

11
61
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

BAYRAĞIMIZI DİREKTEN İNDİRTMEYECEK YÜREK VARSA OLSUNLAR. KAÇ DÖNEMDİR TÜRKİYE DE YAŞANANLARA SEYİRCİ KALANLARI GÖRDÜ MİLLET AYNISINI İSTEMİYORUZ ARTIK.

59
0
yanıtYanıtla
alparslan:

bu ulke alismis ilker basbug gibilerine gidipte aglama duvarinda aglayanlara oysaki sorsan ona oda ataturkcudur ilginc

3
53
yanıtYanıtla
SEPTİK:

Ordu üst kademesine ha o gelmiş ha bu gelmiş ne farkeder. Vatanın içind bulunduğu duruma DUR diyecek bir kadro gelmedikten sonra neye yarar. Devlet idaresinde MUHTERİS ve ŞAİBELİ bir kadro varken ve siyaset bu kadronun anlık çıkarlarına göre dizayn edilirken A gelmiş B gelmiş ne değişir.

51
1
yanıtYanıtla
ZUGURT AGA:

ERDOGANIN OLDUGU BIR ULKEDE BEN OLSAM BU GOREVI KABULLENMEM VEDE ERDOGANIN USAGI OLDUGU AMERIKANIN PIS ISLERINE ORTAK OLMAM, GENELKURMAY OLAMAK ERDOGANIN YAPTIGI PIS ISLERI ORTBAS EDECEK MAKAMA BENIM GURURUM ELVERMEZ

26
20
yanıtYanıtla
ismail karaköy:

Hayırlı ve ugurlu olsun. Umarım ordusuna hakim onları yürekden tutan ve destekleyen bir komutan kademesi oluşur. . . Pısırık bir komutan Türk ordusuna yakışmıyor inşallah öylede olmazlar. . .

36
3
yanıtYanıtla
vatandaş:

Genel kurmay başkanı. Hulusi akar da. ''''inşAllah''''. . necdet özel gibi kılıbık olmaz. erdoğan ve akp nin emir uşağı olmaz. . . !

31
3
yanıtYanıtla
korkuluk:

Golge basbakan davutoglu.....nasil yatiyon insan bu kadar ezik olurmu ya...

31
1
yanıtYanıtla
Tüm 63 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title