Haberler

İşte Yeni İstihdam Paketi

Çalışma Hayatında Yeni Düzenlemeler Getiren İstihdam Paketi Yürürlüğe Girdi.

İstihdamı kolaylaştırmayı amaçlayan, birikmiş prim borçlarına af ve istihdam vergilerinde kısmi indirim getiren İstihdam Paketi Resmi Gazete'de yayımlandı.

İstihdam Paketi ile SSK ve Bağ-Kur prim borçları yeniden yapılandırılacak. SSK primi işveren payında 5 puanlık indirime gidilirken, işe yeni alınan kadınlar ile 18-29 yaş arasındaki gençlerin SSK primleri, 5 yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'a göre, SSK ve Bağ-Kur'a olan birikmiş prim borcunu bir ay içinde peşin ödeyenlerin, borç faizlerinin yüzde 85'i silinecek.

-ZORUNLU İSTİHDAM KALDIRILDI-

Özel sektörün çalıştırdığı özürlülerin SSK primleri, Hazine tarafından karşılanacak. Asıl işveren ile taşeron şirketi arasında kurulan ilişkinin yazılı yapılması şartını getiren yasayla, İş Kanunu'ndaki özürlü, eski hükümlü ve terör mağdurlarının çalıştırılma zorunluluğu da yeniden düzenlendi. Eski hükümlü ve terör mağdurları için işverene getirilen zorunlu istihdam kaldırıldı.

Sigortalıların, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işverenin ödeyeceği 5 puan da Hazine tarafından karşılanacak.

İşsizlik Sigortası Fonu'nun 2008'e ait 1 milyar YTL'lik neması ile gelecek 3 yıllık 2.5 milyar YTL'lik özelleştirme geliri GAP için kullanılacak. İşe yeni alınan kadınlar ile 18-29 yaş arasındaki genç işsizlerin SSK primleri, 5 yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.

Kanunun asıl işveren ile taşeron şirketi arasında kurulan ilişki ile ilgili madde 1 Temmuz'dan itibaren, işsizlik ödeneği ile ilgili madde kanunun yayımı tarihini izleyen ikinci ayın sonunda, 5 puanlık SSK prim indirimi 1 Ekim'den itibaren, diğer maddeler ise kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.(ANKA)

(HLY/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title