Haberler

İşte CHP'nin "Mega Proje"Si

Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'da açıkladığı Mega Proje basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'da açıkladığı Mega Proje basın mensuplarıyla paylaşıldı. İşte o projenin ana başlakları;

200 MİLYAR DOLARLIK TÜRKİYE EKONOMİK YÜKSELİŞ PROJESİ

Merkez Türkiye ; ekonomileri, pazarları, ülkeleri, şehirleri, kültürleri ve yaşamları birbirine bağlayacak, tüm yakın coğrafyamızda barışı, huzuru pekiştirecek, aşı ve işi büyütecek, bir zenginleşme projesidir. Türkiye'nin kaderini değiştirecek, dünyanın merkezini Türkiye yapacak "yüzyılın projesi"dir. Üç tarafı denizlerle çevrili, Asya, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu'nun tam ortasında adeta pırlanta taşı gibi parlayan bir ülke... Doğu ve batı arasında tarihsel bir kavşak.Bu proje ülkemizi, demiryolu-karayolu-havayolu-denizyolu bağlantısıyla tüm dünyanın küresel bir limanı, merkezi haline getirecek.

BÜTÜN İLLERİ VE TÜM TÜRKİYE'Yİ KALKINDIRACAK

Türkiye, petrol ve doğal gazı dünya piyasalarına taşıyor. Şimdi "Merkez Türkiye" ile artık dünyanın yükünü, ürününü taşıyacak, işleyecek, katma değer yaratacak ve yeniden ihraç edecek. "Merkez Türkiye" ile, Orta Doğu, Kafkasya ve Orta Asya Bölgeleri Türkiye limanlarıyla Avrupa'ya ve küresel ticaret yollarına bağlanacak. Afro-Avrasya coğrafyasında önemli bir ticari merkez haline gelecek. Çevresindeki bütün illeri ve tüm Türkiye'yi kalkındıracak. GAP bölgesinin ve diğer illerimizin üreteceği ürünler bu merkezden Kafkasya'ya, Asya'ya, Orta Doğu'ya, Afrika'ya, Karadeniz'e, Avrupa'ya dağılacak.

TOPLAM YATIRIM TUTARI 317 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK

"Merkez Türkiye" projesi önümüzdeki 20 yılda toplam 200 milyar dolarlık bir yatırımla

gerçekleştirilecek. Bu yatırım tutarının 40 milyar dolarını önümüzdeki 20 yılda doğrudan kamu yapacak. Kamunun yapacağı yatırımlar önden yüklemeli olacak. Bu çerçevede kamu yatırımlarının % 70'i 2023'e kadar tamamlanacak. Merkez Türkiye'nin inşası için yapılacak yatırımlar, geri bağlantılarla, tüm ekonomide 117 milyar dolarlık bir yatırımı daha tetikleyecek. Dolayısıyla daha ilk kazma vurulduğu anda Türkiye'nin her yerinde yeni yatırım imkanları doğacak. Böylece Türkiye genelinde toplam yatırım tutarı 317 milyar dolara ulaşacak.

DÜNYANIN VE TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ FİRMALARI MERKEZ TÜRKİYE'DE OLACAK

Dünyanın lider lojistik, finans, hafif imalat, otomotiv markaları bu merkezde yer alacak. Ayrıca ambalajlama ve paketleme, paket tasarımı, yeniden işleme, ısı kontrollü depolama ve dağıtım, ürün montajı, etiketleme, yapı malzemeleri imalat ve dağıtımı, ilaç depolama ve dağıtımı, tarımsal gıda işleme, standartizasyon- gözetim ve sertifikasyon, fuarcılık, yedek parça dağıtımı, tarımsal gıda işleme, tahıl depolama siloları, ürün borsaları, lojistiği destekleyen yan sanayi, sigorta şirketleri, teknoloji şirketleri

bu merkezde konuşlanacak.

50-55 GÜN BEKLEMEK YERİNE 15 SAATTE İSTEDİĞİ ÜRÜNE KAVUŞABİLECEK

Bu projeyle, tüm Orta Doğu, Kafkaslar, Orta Asya ve Afrika'ya erişim daha kolay hale gelecek. Küresel ticaret yollarına uzak olan bölgelerle ticaret kolaylaşacak. Çin'in Şangay Limanından gemiye yüklenen bir ürün Mersin veya İskenderun limanlarına ulaştıktan sonra tren yoluyla "Merkez Türkiye" ye gelecek. Ürünler burada depolanacak, işlenecek, ambalajlanacak ve Türkiye'nin çeşitli yerlerine, Orta ve Güney Avrupa'ya, Rusya'ya, Azerbaycan'a, İran'a, Kazakistan'a, Türkmenistan'a "Merkez Türkiye" den gönderilebilecek. Örneğin Şangay Limanından Bakü'ye gönderilen bir mal daha önce 50-55 günde alıcısına ulaşırken, "Merkez Türkiye"de depolanan mallar trenle 15 saatte Bakü'ye ulaşacak. Bakü'deki alıcı her mal siparişinde 50-55 gün beklemek yerine "Merkez Türkiye"den 15 saatte istediği ürüne kavuşabilecek. Firmaların stoklama maliyeti de gerileyecek. Bunlar, bölgede refahın artmasına, insanların alım gücünün yükselmesine ve ticaretin daha da gelişmesine imkan tanıyacak. Yine bölgemizdeki ekonomiler arasında ulaşım bağlantılarının gelişmesi bu bağlantı yolları üzerinde tedarik ve değer zincirleri oluşturacak. Bu zincirler etrafında "doğrudan yabancı sermaye yatırımları" artacak, tüm bölge yeni bir büyüme ve yatırım iklimine kavuşacak.

KOBİ'LER DÜNYA EKONOMİSİYLE ENTEGRE OLACAK

Diğer yandan ulaşım bağlantılarının güçlenmesi gerek diğer ülkelerdeki, gerekse bizdeki KOBİ'lerin küresel ekonomiye eklemlenmesini ve küresel değer zincirleri içinde rol almalarını kolaylaştıracak. Her ulaşım yolu, petrol ve doğalgaz hattı, enerji nakil ve iletişim hattı ülkeleri birbirine yaklaştırmakta; barış, huzur ve istikrar için ekonomik bir neden sunmaktadır. Kamu-Özel Sektör İşbirliğinin Başarılı Bir Örneği "Merkez Türkiye" Projesi, Kamu-Özel İşbirliği Modeli çerçevesinde inşa edilecek. Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası gibi büyüme ve kalkınma amaçlı uluslararası fon kaynaklarından azami ölçüde faydalanılacak.

ŞEHRİN İNŞAATINA 2017'DE BAŞLANACAK

Şehrin inşaatına ise CHP'nin ikinci iktidar yılında yani 2017'de başlanacak. Etap etap inşa edilecek. 2020'de ülke ekonomisine katkı verir hale gelecek. Tüm ulaştırma, lojistik, hafif sanayi, turizm-konaklama, eğitim, sağlık ve yaşam alanlarıyla beraber 20 yıl sonra yani 2035'de tamamen bitecek ve bölgesinde önemli bir çekim merkezi olacak. Altyapısı en gelişmiş teknolojiler kullanılarak oluşturulacak bu şehir, bölgedeki diğer şehirlerin kaynaklarını çeken, onlara rakip bir şehir olmayacak. Aksine diğer illerdeki gelişmeyi destekleyen, bu illerdeki iktisadi ve sosyal gelişmeyi özendiren, tetikleyen bir işlev görecek.

ÖZEL YÖNETİM MODELİ

"Merkez Türkiye" nin özel bir yasası olacak. Vali özel yetkilerle güçlendirilecek, dinamik bir yönetim anlayışı uygulanacak. Valinin görevi şehirde bürokrasiyi mümkün olduğunca azaltmak ve ticareti kolaylaştırmak olacak. "Merkez Türkiye" de kurulacak serbest ticaret bölgesi, Organize Sanayi Bölgesi ve Teknopark yerleşkeleri kendi kendini yönetecek. "Merkez Türkiye" nin yönetiminde ise TOBB, TİM, UND, UTİKAD (Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetler Üretenleri Derneği), Turizm Yatırımcıları Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının yer almasını sağlayacak bir yapı kurulacak.

2035 YILINA KİŞİ BAŞINA GELİR 33 BİN 323 DOLAR OLACAK

"Merkez Türkiye" projesi 2035 yılına gelindiğinde doğrudan 100 milyar dolarlık katma değer yaratacak. Bu katma değerin 20 milyar doları lojistik ve ulaştırma sektöründen gelecek. 2035 yılına gelindiğinde "Merkez Türkiye" de kişi başına gelir 33 bin 323 dolar olacak. Gerek Türkiye'de gerekse, bölgede önemli bir cazibe merkezi haline gelecek. Kurulacak şehir 1 milyon 633 bin vatandaşımıza iş imkanı sağlayacak. Yine diğer illerimizde yapılacak yatırımlar nedeniyle bu illerimizde de ilave 550 bin civarında istihdam imkanı doğacak. Kurulacak bu yeni merkez 2035 yılına gelindiğinde en az 65 milyar dolarlık ihracat yapacak. Diğer illerimizin ihracatına da katkı sunacak.

İNSAN İHTİYACI GÖZ ÖNÜNE ALARAK GELİŞTİRİLMİŞ

Bu rastgele seçilmiş bir yıl değildir. Önümüzdeki 20 yıl bize çok önemli bir fırsat sunuyor. Çalışma çağındaki nüfusumuzun, çalışamayacak durumdaki nüfusumuzdan daha fazla olduğu bir dönemin içindeyiz. 20 yıl sonra şu an açık olan bu fırsat penceresi kapanacak. Türkiye yaşlı ülkeler sınıfına geçecek. Dolayısıyla şu anda içinde bulunduğumuz "orta gelir" ve " orta teknoloji" tuzağından çıkabilmek, insani gelişmişlikte ilk 20 ülke arasına girebilmek için önümüzde sadece 20 yıllık bir zaman dilimi var. Bu nedenle sahip olduğumuz iki önemli mukayeseli üstünlüğümüzü yani coğrafyamızı ve genç nüfus avantajımızı eş zamanlı olarak kullanacak strateji, politika ve projelere büyük ihtiyaç var. "Merkez Türkiye" projesi bu ihtiyaç göz önüne alınarak geliştirilmiştir. Bu iki avantajımızı iyi kullanarak Türkiye'yi her alanda içine düştüğü vasatlık tuzağından kurtarmak CHP'nin öncelikli hedefidir.

690 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ VE İLK 20'YE GİREN BİR TÜRKİYE

2035 yılına gelindiğinde ülkemizin (2014 Dolar Kuru ve Fiyatlarıyla) 2,7 trilyon dolarlık bir ekonomi olması sağlanacak, ihracat 690 milyar dolara taşınacak. Önümüzdeki 20 yılda yaklaşık 20 milyon ilave istihdam yaratılacak. 2035 yılına gelindiğinde insani gelişmişlikte bugün bulunduğu 69. sıradan ilk 20'ye taşınmış bir Türkiye olacak.

3 MİLYON NÜFUSLU CAZİBE MERKEZİ

"Merkez Türkiye", sadece küresel bir lojistik merkez olmayacak. Büyüyecek, gelişecek, 2035 yılına gelindiğinde 3 milyon nüfusa ulaşacak, yaşanacak bir cazibe merkezi, alt yapısı mükemmel, yepyeni ve akıllı bir kent olacak. Ağırlıklı olarak güneş enerjisinden yararlanacak. Tüm bölgenin en yeşil, en planlı şehri olacak.

SOSYAL VE KÜLTÜREL HAYAT ZENGİNLEŞECEK

"Merkez Türkiye" tüm yakın coğrafyanın önemli bir üniversite ve bilim yuvası olacak. Sadece bizim öğrencilerimiz değil; Azeri, Gürcü, İtalyan, İranlı, Iraklı, Amerikalı, Alman, Türkmen, Kazak, Özbek ve dünyanın daha pek çok yerinden gençler bu şehire okumaya gelecek. Bölgenin önemli bir sanat, bilim, kültür ve fuar merkezi olacak. Bundan 92 yıl önce Anadolu bozkırının ortasında yeni bir şehri, Ankara'yı inşa etmeye başlayan CHP, şimdi yine Anadolu'nun bir başka köşesinde bu sefer önemli bir küresel ticari-lojistik merkez ve yaşam alanı inşa edecek. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title