Haberler

İstanbul Valisi: Reina Teröristi Afganistan'da Eğitim Almış, 4 Dil Biliyor

Güncelleme:

İstanbul Valisi Şahin, Reina saldırganıyla ilgili "Afganistan'da eğitim almış. 4 dil bilen iyi yetiştirilmiş bir terörist." dedi. Terörist, Türkiye'ye İran üzerinden kaçak yollarla girmiş.

İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın Reina saldırganının yakalanmasıyla ilgili ortak açıklama yaptı. Vali Şahin yaptığı açıklamada teröristle ilgili detaylara yer vererek "Afganistan'da eğitim almış. 4 dil bilen iyi yetiştirilmiş bir terörist." dedi. Vali'nin açıklamalarıyla teröristin profili netleşti.

ÖZBEK VATANDAŞI, EVLİ İKİ ÇOCUK SAHİBİ

Reina'ya saldıran terörist Ebu Muhammed El Horasani kod adlı 33 yaşındaki Abdulkadir Masharipov, Özbekistan doğumlu. Evli ve 2 çocuğu bulunan Tacik uyruklu Masharipov, Özbek vatandaşı.

AFGANİSTAN'DA EĞİTİM ALMIŞ, İRAN ÜZERİNDEN TÜRKİYE'YE GİRMİŞ

Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre; terörist 3 gündür Esenyurt'ta takip ediliyordu. Masharipov, DEAŞ'ın Suriye'deki unsurlarıyla irtibatlıydı. Afganistan ve Pakistan'da 2 yıl eğitim alan teröristin İran üzerinden kaçak yollarla Türkiye'ye girdiği tahmin ediliyor.

4 DİL BİLİYOR

Masharipov, 16 Aralık'ta Konya'dan karayoluyla İstanbul'a geldi. Teröristin bildiği diller ise Özbekçe, Rusça, Arapça, Çince ve Türkçe. Terörist, Özbekistan'da da aranıyordu.

İstanbul Valisi Vasip Şahin'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"1 Ocak 2017 gecesi saat 01.15 sıralarında Ortaköy semtinin bir gece kulübünde menfur bir terör eylemi meydana gelmiş ve 39 insanımızı yitirmiş durumdayız. O günden bu tarafa faille ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğümüz çok ciddi bir çalışma yürüttü.

1983 ÖZBEKİSTAN DOĞUMLU

Bu gece Esenyurt'ta düzenlenen bir operasyonla fail yakalanmış durumda. Fail Abdulkadir Masharipov. Kod adı Ebu Muhammed Horasani. 1983 Özbekistan doğumlu. Afganistan'da eğitim almış. 4 dil bilen iyi yetiştirilmiş bir kişi. Operasyon yapılırken yaklaşık 7200 saat kamera incelemesi yapıldı. 2 bin polisimiz görev aldı. Konya, Hatay ve İzmir'de ve ilimizde ortaklaşa bir operasyon gerçekleştirildi.

5 ADRESTEN BİRİNDE ELE GEÇİRİLDİ

Orada, o civarda arkadaşlarımızın takipleri devam ediyordu, şüpheli adreslerle ilgili. Burada 5 adresi dün takip ettiler ve öğleden sonra o 5 adrese yönelik operasyonları artırarak devam ettiler. Neticede o 5 adresten birinde ele geçirildi.

"50 ŞAHIS GÖZATINDA"

Terörist İstanbul'a geldiğinde önce Başakşehir'de bir ev kiralıyor. Daha sonra bir iki ev değiştirerek kendini gizliyor ve olay günü de Zeytinburnu'ndan geliyor. Polisimiz gerçekten çok ciddi ve özverili bir operasyon yaptı. 162 adrese operasyon düzenlendi. 50 şahıs gözaltına alındı.

BİR IRAKLI ERKEK, 3 KADIN YAKALANDI

Terörist ile birlikte bir Iraklı erkek şahıs, 3 bayan değişik ülkelerden, ele geçirilmiş durumda. Daha dün akşam alındıkları için değerlendiriliyor ama örgüt bağlantısı olması ihtimali çok yüksek. Oraya son 3 gün içinde geldiği değerlendiriliyor.

"197 BİN DOLAR, HAVALI TABANCA, DRONE ELE GEÇİRİLDİ"

Teröriste birlikte 197 bin ABD doları ve iki adet tabanca ve şarjörü, biri havalı tabanca, drone ve sim kartlar ele geçirildi. Terörist suçunu kabul etmiştir. Parmak izi de uyuşmuştur. Tüm birimlerimizi tebrik ediyorum. Gerçekten güzel bir iş başardılar. Temennimiz İstanbul'da böyle bir hadisenin bir daha yaşanmaması. Her türlü tedbiri alıyoruz. Vatandaşımızın duyarlılığı çok önemli.

Operasyonlar boyunca 2200 civarında ihbar yapıldı. Bunlar bizim için çok önemli. Vatandaşlarımızın bu tür hassasiyetinin artarak devamını bekliyoruz.

"SUÇUNU KABUL ETTİ"

Terörist suçunu kabul etti. Parmak izi de eşleşti. Operasyon sırasında silah kullaılmadı. Amacımız suçluyu canlı ele geçirmekti,karşı taraf silah kullanmadığı için operasyonda silah kullanılmamıştır."

"OPERASYON SIRASINDA ÇOCUK YANINDA DEĞİLDİ"

Bunun DEAŞ adına yapıldığı net. Teröristin çocuğu operasyon sırasında yanında değildi."

İlgili Haberler
Kaynak: Haberler.com / Güncel

Mustafa Çalışkan Vasip Şahin İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title