Haberler

İstanbul Üniversitesi'nde Formasyon Eylemi

Haber-kamera Yaşar Kaçmaz İstanbul DHA

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde okuyan bir grup öğrenci, formasyon eğitimi alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Öğrenciler, Edebiyat Fakültesi'nden Rektörlük binasına yürüdü.

Kontenjan sınırlaması nedeniyle formasyon eğitimi alamadıklarını söyleyen yaklaşık 100 öğrenci, öğleden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde toplandı. Buradan yürüyüşe geçen grup, 'Formasyon hakkımız engellenemez, 'Rektör uyuma öğrencine sahip çık, Emek bizim, formasyon bizim sloganları atarak, Beyazıt Meydanı'nda bulunan üniversitenin ana giriş kapısına kadar yürüdü. Giriş kapısı önünde önlem alan özel güvenlikçiler, öğrencilerin basın mensuplarıyla beraber kampüs içine girişine izin vermedi. Basın mensuplarının kampüs içine girişlerinin yasak olduğunu söyleyerek girişi kapatan görevlilere, öğrenciler, 'Basın da girecek' diye tepki gösterdi. Tartışmanın uzaması üzerine, öğrenciler ile özel güvenlik görevlileri arasında itişmeler yaşandı. Bu sırada bazı öğrencilerin kapı demirlerine tırmanarak içeriye girdikleri görüldü. Yaşanan kargaşanın ardından, görevliler, öğrencilerin güvenlik kontrolünden geçerek kampüse girmesine izin verdi. Rektörlük binasının tadilatta olması nedeniyle geçici bir süreyle taşındığı binanın önünde basın açıklaması yapan öğrenciler burada oturma eylemi gerçekleştirdi.

BASIN AÇIKLAMASI

Öğrenciler adına basın metnini okuyan Melike Edirneli, şunları söyledi

'Dünyanın itibarlı üniversiteleri arasında gösterilen İstanbul Üniversitesi'ni, 2010 yılında pedagojik formasyon eğitimini dört yıllık eğitim süresi içinde alacağımızı bilerek tercih ettik. 2011 yılında pedagojik formasyon programı YÖK tarafından kaldırıldı. Böylece kazanılmış hakkımız elimizden alınarak, binlerce Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi mağdur edildi. 2014 yılında pedagojik formasyon kararlarında sürekli değişiklik yaşandı. İlk olarak, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ve not ortalaması şartı ile pedagojik formasyon verileceği belirtildi. Bir sonraki açıklamada ALES şartı kaldırılarak, mezun durumdaki öğrencilerin hepsine kontenjan sınırlaması olmadan sertifika programının verileceği belirtildi. Bir sonraki açıklamada ise kontenjan sınırlaması getirilerek, binlerce öğrenci mağdur edildi. YÖK'ün sürekli karar değiştirmesiyle geleceğimizle oynanmaktadır. Oyuncak haline getirilen geleceğimizle oynanmasına karşı çıkmaktayız. Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, bizim haklılığımızı sosyal medya üzerinden kabul etti. İlk zamanlarda olumlu konuşsa da, bu durum aksine dönmeye başladı. Bu haksız ortamda en temel talebimiz, kontenjan sınırlamasının kaldırılmasıdır. Talepler karşılanmadığı halde, eylemlere ve tepkilere devam edilecektir.

Açıklamadan sonra, temsilci olarak seçilen birkaç öğrenci Rektör ile görüşmek için binaya girdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Meydanı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title