Haberler

İstanbul'un Su Durumu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, en kötü şartlarda bile İstanbul'a sürekli su vermeye devam edeceklerini belirterek, "Sadece barajlar değil, Melen'den, Yeşilçay'dan, Istıranca derelerinden sürekli su aktarıyoruz. Ayrıca C planımız var, onu da devreye sokarız, kenti susuz bırakmayız" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesini ziyaret eden Eroğlu, Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile kentin su durumuna ilişkin düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Eroğlu, beklenilen yağışlar olmasa da kente yetecek kadar su olup olmadığına ilişkin soru üzerine, "En kötü şartlarda İstanbul'a sürekli su vermeye devam edeceğiz. Sadece barajlar değil, Melen'den Yeşilçay'dan, Istıranca derelerinden sürekli su aktarıyoruz. Sıkıntı yoktur" diye konuştu.

İşletme programını gözden geçireceklerini, bir barajda su bitmesi durumunda başka bir barajdan su aktarma sistemi olduğunu anlatan Eroğlu, Melen'den getirilen ikinci isale hattının da muhtemelen yaza kadar biteceğini ve uzun vadede de 3 baraj sözü verdiklerini dile getirdi. Eroğlu, "Bu bizim B planımız. Ayrıca C planımız var, onu da devreye sokarız, kenti susuz bırakmayız" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin "İstanbul için suni yağış ve tohumlama düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Eroğlu, böyle bir şey düşünmediğini söyledi.

İSKİ Genel Müdürü olduğu dönemde, geçmiş yönetimin suni tohumlama adıyla yabancı firmalara ödemediği parayı kendisinin "ciğerinden sökülür gibi" ödemek zorunda kaldığını söyledi. Eroğlu, "Hep soydukları için biliyorsunuz, muazzam bir soygun vardı. Sadece buz dağının görünen kısmı. Ben hatıralarımı yazıyorum. Neler var, neler. Bunları yazamadım. Şimdi yazmaya başladık. Çünkü milletin bilmesi lazım" dedi.

Eroğlu, suni yağış ve tohumlamanın bir işe yaramadığını, hatta yağışları başka bir yere yönlendirdiğini tespit ettiklerini kaydetti.

"Su konusunda teknoloji transfer eder hale geldik"

Barajların ne zaman hizmete gireceğine ilişkin soruya Eroğlu, Melen Barajı'nın inşaatının başladığını, Kadir Topbaş ile birlikte temel atacaklarını ifade ederek, bu barajda İstanbul'un yıllık ihtiyacının 1,5 katı kadar su olacağını, projeleri bitecek olan diğer 2 barajda da kente bir yıl yetecek su bulunacağını anlattı.

Eroğlu, 3 yıllık kuraklık olması halindeki planlarını yaptıklarını, 2071'e kadar su ihtiyacını karşılayacak planları olduğunu belirterek, artık Türkiye'nin su konusunda başka ülkelere bilgi ve teknoloji transfer eder hale geldiğini vurguladı.

"İstanbulluları duaya davet ediyor musunuz?" sorusu üzerine Eroğlu, duasız hiç bir şey olmayacağını, her gün herkes için dua ettiğini söyledi.

Kadir Topbaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da yerkürede bir küresel iklim değişikliğinden, hatta ekolojik kıyametten bahsedildiğini, çevre kirliliği başta olmak üzere doğal kaynakları doğru kullanmamak gibi sıkıntılardan söz edildiğini belirterek, bakanlıklar, hükümetler ve belediyelerin tedbirler aldığını, çalışmalar yaptığını aktardı.

Eskiden 8 milyonun altındaki nufüsuyla su problemi yaşayan İstanbul'un, bugün 14 milyona ulaşan nüfusuyla bir problem yaşamadığını dile getiren Topbaş, 2007'deki kurak dönem içinde "Artık İstanbu su konusunda ciddi problem yaşar" derken, Melen'den 185 kilometrelik hat döşemek suretiyle kentin imdadına yetişildiğini kaydetti.

Melen'in su rezervini karşılamak için çalışmalarını sürdürdüklerini, 135 kilometrelik ikinci hattın da temel atma merasimi yapılmadan inşatına başlandığını, bitmek üzere olan hattın devreye sokulacağını belirten Topbaş, barajlardaki su oranının ise geçmiş yıllara göre maalesef düşük olduğunu söyledi.

Türkiye'de son 50 yılın en kurak döneminin yaşandığını belirten Topbaş, "İnsanımızı mağdur etmemek için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bakanlık ve hükümetimizle birlikte karıncalar gibi çalışarak, ülkede ve kentte yaşayanların huzuru ve geleceği için hizmet üretmekteyiz" dedi.

Topbaş, derelerin ıslahı ihalelerinin bittiğini, artık bir sıkıntı yaşanmayacağını vurgulayarak, yaz aylarında günde 3 milyon metreküp su kullanan kentte, içme suyu kalitesinin Avrupa standartlarının üstünde olduğunu ve musluktan aktığını anlattı.

"Dünyada doğal kaynaklar hızla tükeniyor. İstanbullular müsterih olsunlar ama doğal kaynakları dengeli kullanmak gerekir" diyen Topbaş, İstanbullulardan gereken hassasiyeti göstermelerini istedi.

İstanbul'da artık bidonlarla su taşıma döneminin bittiğini ifade eden Topbaş, devamlı teyakkuz halinde olduklarını vurguladı.

Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçmişte 5-6 katlı binaların cephelerine "hidroforlu lüks daireler" diye pankartlar asıldığını, 5-6 kata su basıncı olmayan İstanbul'un, gökdelenlere su verilir hale geldiğini vurguladı.

Toplantının sonunda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Kadir Topbaş, gazetecilerin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.

- İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Eroğlu Kadir Topbaş Yeşilçay Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title