Haberler

İncir Çekirdeğini Dolduran Adam: Mikro Art Sanatçısı Hasan Kale

Güncelleme:

Bugüne kadar 350'ye yakın mikro objeye işlediği resimlerle "incir çekirdeğini dolduran adam" olarak ün salan mikro art sanatçısı Hasan Kale'nin eserleri görenleri büyülüyor.

Bugüne kadar 350'ye yakın mikro objeye işlediği resimlerle "İncir çekirdeğini dolduran adam" olarak ün salan mikro art sanatçısı Hasan Kale, şimdi de kabak çekirdeği, fasulye ve kırık pirinç tanesine panoramik İstanbul'u resmetti.

İNCE İNCE İŞLİYOR

Minyatür malzemeler üzerine resim çizme sanatı mikro artla uğraşan Kale, kimi zaman bir iğne ucuna, kimi zaman da kivi çekirdeğine ince ince işlediği resimleriyle tanınıyor.

Son çalışmasında kabak çekirdeği, fasulye ve kırık pirinci bir araya getiren sanatçı, üzerinden gemilerin yüzdüğü denizinden camilerine hatta gökyüzünde uçan martılarına kadar pek çok unsurun bulunduğu panoramik İstanbul çalışmasıyla göz doldurdu.

5 YAŞINDAN BU YANA İLGİLENİYOR

Kale, yaptığı açıklamada, 5 yaşından bu yana mikro art sanatıyla ilgilendiğini söyledi.

Böyle bir sanatla uğraşıyor olmanın gururunu yaşadığını belirten Kale, "Minicik, hayatın içerisinde göremediğimiz, es geçtiğimiz, bazen çöp diye hitap ettiğimiz en küçük objeleri sanat kapsüllerine çeviriyorum. Bunları yaparken farklı pencereleri açmaya ve farklı bakış açıları getirmeye çalışıyorum. Dünyada yepyeni bir konuşturma dili oluşturmak için yola çıktım. Geçmiş yıllara baktığımızda ne kadar doğru bir iş yaptığımızı görmüş oldum." dedi.

"350 OBJEYE ULAŞAN DÜNYADA TEK SANATÇIYIM"

Sanatın kendisini çok mutlu ettiğini dile getiren Kale, bugüne kadar pek çok küçük boyuttaki malzemeye resimler yaptığını anlattı.

Çalışmalarının bazen bir ayı bulabildiğini kaydeden Kale, şöyle devam etti: "Kendi içimdeki her şeyi çok daha iyi dışa vurabilmek için bu sanata yöneldim. Yoksa farklı birisi olayım, neler yapıyor denilsin diye yapmıyorum. Bana kısaca 'İncir çekirdeğini dolduran adam' diyorlar. İncir çekirdeklerinden tutun da saç teline, makarnalara, balık kılçıklarına, çivilere kadar birçok eserlerin üzerine çalışma yaptım. Bugüne kadar bu alanda 350 farklı objeye ulaşmış dünyadaki tek sanatçıyım. Özellikle bir Türk sanatçısı olarak, ülkemi, İstanbul'u ve Anadolu'daki tüm kültürleri anlatıyor olmak büyük keyif veriyor. Bugün çok farklı bir şey yaptık. Fazla detaylara gidemedik. Benim yaptığım çalışmalar, 3 günle 1 ay arasında sürüyor. Bir kabak çekirdeği, bir fasulye, bir kırık pirinç tanesi üzerine bir üçleme yaptık. Ayrı ayrı baktığınızda bir eser ama bir araya getirdiğinizde muhteşem bir panoramik İstanbul ortaya çıkıyor."

FİZİKSEL SORUNLAR YAŞADI

Minyatür malzemelerle çalışmanın çok kolay olmadığını ifade eden Kale, uzun süre çalışmaya odaklandığı için fiziksel sorunlar yaşadığını anlattı.

Zaman zaman vücudunda kasılma da meydana geldiğini söyleyen Kale, "Yorucu oluyor ama işini aşkla yapan insanların bir bedel ödemesi gerekiyorsa biz de bu bedeli böyle öderiz. Bu mikro art sanatına başlarken kimseden yönlendirme almadım. Belki de hocası olmayan birisinin cahil cesaretiyle bugünlere ulaştım. Sanatsal kullandığım çalışmalar da kullandığım objeler de hayatın içerisinde." dedi.

Resimlerin bazen bir pirinç tanesi ya da fasulyeye yapıldığını görenlerin şaşırdıklarını anlatan Kale, çalışmalarını görenlerin kendisini hiç unutamadığını belirtti.

Türk sanatçı olarak ülkeyi yurt dışında da temsil ettiğini ifade eden Kale, "Önümüzdeki mart ayında, ülkemi tanıtmak için İskoçya'ya gidiyorum. Daha sonra Dubai Sanat Fuarı'nda olacağım. En son ise New York'taki mikro sanat fuarlarına katılacağım. Bu sanat fuarlarına, en küçük sanat eserlerimi, en küçük tabloları götüreceğim." diye konuştu.





Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title