Haberler

İstanbul Tv Forum ve Fuarı

RATEM tarafından ikinci kez düzenlenen fuar, Haliç Kongre Merkezi'nde başladı RTÜK Başkanı Dursun: "(Karasal sayısal yayın ihaleleri) Yargı bir taraftan '20 senedir neden ihale yapmadınız, yayıncıların ifade özgürlüklerinin önünü niçin açmıyorsunuz?' diye eleştiriyor.

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) tarafından ikinci kez düzenlenen İstanbul TV Forum ve Fuarı (İTVF), törenle açıldı.

Haliç Kongre Merkezi'nde 14 Haziran'a kadar sürecek fuarın açılışında konuşan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, karasal sayısal yayına geçişte Türkiye'nin geç kaldığını dile getirerek, iki kez başlatılan ihale sürecinin bazı nedenlerle kesintiye uğradığını anlattı.

Bu konuda ilk girişimlerin 20 yıl önce başladığını anımsatan Dursun, 2013'te yapılan ulusal, bölgesel ve yerel ölçekteki ihalelerle karasal yayın ortamının düzenlenmesinde ilk kez önemli bir adım atıldığını söyledi. Dursun, ihalenin yargı süreçlerine takıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yargının bu ihalenin birtakım bölümlerini iptal etmiş olması, yerel mahkemelerin iptal etmiş olması, arkasında Danıştay'a konunun intikal etmiş olması ve ardından Danıştay'ın da bunların bir kısmını iptal etmiş olması, bu alandaki kaosun sürmesine neden olmaktadır. RTÜK, denetleme fonksiyonuyla öne çıkan bir kuruluştur, oysa ki düzenleme boyutuyla daha çok bilinmesi gerekir. Bunun için sadece RTÜK'ün çabaları yetmiyor. Sektör, yayıncılar, siyaset ve yargı erkleri tarafından desteklenmesi gerekiyor. Yargı bir taraftan '20 senedir neden ihale yapmadınız, yayıncıların ifade özgürlüklerinin önünü niçin açmıyorsunuz?' diye eleştiriyor. Haklıdır, Diğer taraftan da yapılmış olan ihaleleri iptal etmekle meşgul. Bunu da anlamak biraz zor oluyor."

Dursun, Türkiye'nin ortağı ve üyesi olduğu uluslararası kuruluşlar ile anlaşmalar gereği 2015'e kadar karasal sayısal yayına geçmesi gerektiğini kaydederek, bu alandaki düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle izleyici oranlarının yıllar içerisinde düştüğü bilgisini verdi.

Avrupa'da televizyon yayını alan 283 milyon hane olduğunu ifade eden Dursun, bunun içinde karasal yayın alanların oranının yüzde 29, uydudan yayın alanların oranının yüzde 33, kablodan yayın alanların oranının ise yüzde 30 olduğunu anlattı. Dursun, Türkiye'de karasaldan yayın alanların yüzde10-25 arasında olduğunu aktararak, uydu ve kablodan yayın alanların sayısının giderek arttığını vurguladı.

Yayıncılığın en önemli sorunlarından birinin finansman olduğunu belirten Dursun, özel yayın kuruluşlarının devamlılığında reklam gelirlerinin önemli olduğunu söyledi.

Dursun, 2001-2008'de reklam gelirlerinin düzenli olarak arttığına dikkati çekerek, "2013 itibariyle yayın kuruluşlarının ticari iletişim gelirlerinin büyüklüğü 3 milyar TL'dir. Bu reklam gelirinin yüzde 98,6'sını karasal, uydu ve kablo ortamından ulusal ölçekte yayın yapan kuruluşlar gerçekleştirdi. Geriye kalanı ise yereller ve bölgeseller almaktadır" dedi.

"Yerli yapımlar, devlet tarafından desteklenmeli"

Açılışta konuşan Televizyon Yayıncıları Derneği (TVYD) Başkanı Zahid Akman ise toplantının Türkiye'de yayıncılığın geldiği yerin görülmesi açısından önemli olduğunu anlatarak, Türkiye'de yayıncılığın başlangıcında yaşanan sıkıntılara değindi.

Dünyanın birçok ülkesine katkı sağlanacak düzeye gelindiğini anlatan Akman, gelinen aşamada Türk yapımlarının dünyanın 130 ülkesinde ilgi gördüğünü kaydetti. Akman, Türk sinemasının 100. yılında hala ayakta olmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarının etkisinin önemine vurgu yaparak, Türk dizileri olarak nitelendirilen yapımların devlet desteğinden yoksun olduğunu söyledi.

Akman, dizilerle ilgili devletin destek sağlaması durumunda yapımların daha fazla ülkede gösterime gireceğini dile getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yayıncılık sektörüne desteğinin devam ettiğini anlatan Akman, "Sıkıntılarımızı doğrudan aktarabileceğimiz yakınlığa muhatap oluyoruz. Telif hakları konusunda meslek birlikleri ve yayıncılar arasında yaşanan sorunların aşılması noktasında bu dönemde sayın Bakanımızın da himayeleriyle, bürokrat arkadaşlarımızın da desteğiyle, meslek birliklerimizin de anlayışıyla bir yol alacağız" diye konuştu.

Akman, yayıncılar ve RTÜK arasındaki ilişkiler konusunda ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"RTÜK'ün Türk yayıncılığında çok önemli katkıları oldu. Şu dönemde karasal sayısal yayına geçiş noktasında birtakım yargısal süreçler nedeniyle arzu edilen sonuç alınamadı. Tahmin ediyorum önümüzdeki kısa süre içinde bu sorun da çözümlenecek. Bizim RTÜK'ten TVYD olarak istirhamımız şudur; Malumunuz, televizyon yayıncılığı bir kültür faaliyeti olmasının yanında aynı zamanda bir ticari faaliyettir. Teknik birtakım zorunluluklar ya da yasal birtakım zorunluluklar gündeme getirilerek bazı şeylerin halledilmesi çabasını saygıyla karşılıyoruz. Bu çabalar sarf edilirken Türkiye'deki yayıncılık gerçeği ve televizyonların şu anki içinde bulunduğu ekonomik durumların göz ardı edilip sadece yasal zorunluluk dikkate alınarak yapılacak her türlü düzenlemenin sürecin ilerlemesine olumsuz etki yapacağını Sayın RTÜK Başkanı'na ifade etmek istiyorum." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Radyo Ve Televizyon Üst Kurulu Davut Dursun İstanbul Haliç Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title