Haberler

İstanbul Tahkim Merkezi Kuruluyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Soruşturmayı kapatması için İzmir Cumhuriyet Başasavcısına telefon ettin mi, etmedin mi?" diye soran CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'e, "(Gidin onu görevden alın) lafını benim söylediğimi ispat etmeyen namussuz ve şerefsizdir. Siz bu kürsüyü, Meclis'i kirletiyorsunuz" yanıtını verdi.

CHP'li Genç, TBMM Genel Kurulu'nda, İstanbul'da Tahkim Merkezi kurulmasına ilişkin kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmelerde, Adalet Bakanı Bozdağ'a, "Soruşturmayı kapatması için İzmir Cumhuriyet Başasavcısına telefon ettin mi, etmedin mi?" diye sordu.

Bunun üzerine Bakan Bozdağ, Genç'e "Yalan söylüyorsun" yanıtını verdi.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bozdağ, Tahkim Merkezi'nin İstanbul'un finans ve ekonomi merkezi olması nedeniyle bu ilde kurulduğunu söyledi. "İstanbul'da kurmayıp da başka bir ilde kursaydık eksiklik olurdu" diyen Bozdağ, İstanbul'un dışında başka illerde de kurulması konusunda değerlendirme yapılabileceğini, ancak başka bir ilde kurulmasına pek ihtimal vermediğini söyledi.

Bozdağ, tahkim merkezlerinin genellikle, ekonomi ile ilgili güçlü irtibatı olan yerlerde kurulduğunu belirtti.

İstanbul Tahkim Merkezi'nin bütçesinin 1 yıl süreyle Başbakanlık'tan karşılanacağını, daha sonra kendi kendisini finanse edeceğini kaydeden Bozdağ, merkeze insanların gönüllü olarak müracaat edeceğini bildirdi.

Adli yargıda 12 bin 500, idari yargıda bin 700 hakim ve savcı-

Bakan Bozdağ, adli yargıda 12 bin 500, idari yargıda da bin 700 hakim ve savcının görev yaptığını söyledi.

Denetimli serbestlik konusunda şu anda bir çalışma olmadığını dile getiren Bozdağ, 270 bin civarında kişinin denetimli serbestlik kapsamında infazının gerçekleştirildiğini ifade etti. Yeni dönemde denetimli serbestlik uygulamasının nasıl daha verimli uygulanacağı konusunda çalışma yapacaklarını ifade eden Bozdağ, yasal düzenlemeye ihtiyaç olması halinde bunu Meclis'in önüne getireceklerini bildirdi.

Adalet Bakanı Bozdağ, denetimli serbestlikten, cezası bir yıldan az olanların yararlandığını, kamuoyunda bu süreyi artırmaya yönelik bir beklenti olduğunu söyledi. Bozdağ, "Şu anda denetimli serbestlik kapmasında, 18 ay hapis cezası alan kişi hiç içeride yatmıyor. İçeri giriyor, bir hafta kalıyor ve hemen dışarı çıkıyor. Bu sistemi daha iyi işler hale getirmek bakımından farklı alternatifler düşünülebilir ama bu süreyi artırmaya yönelik bir çalışma yok" dedi.

CHP'li Genç'i kastederek, "Kendi seviyesine uygun üslupla konuşan bir milletvekili var" diyen Bozdağ, "(Gidin onu görevden alın) lafını benim söylediğimi ispat etmeyen namussuz ve şerefsizdir. Ben hukuka sahip çıkan bir yaklaşım içinde oldum ama siz bu kürsüyü kirletiyorsunuz, Meclis'i kirletiyorsunuz. Yalanlara, iftiralara cevap vermiyorum" dedi.

Bakan Bozdağ, herkesin 17-25 Aralık olaylarına kendi penceresinden baktığını ifade ederek, "Düşünün ki bir iddia ortaya atılıyor, gazeteler bunu manşet yapıyor. Bunun doğru olup olmadığını benim bilme imkanım yok ama o manşet atılınca onu temizleyemiyorsunuz. Soruşturmayı başlatan bir savcı, takipsizlik kararını veren başka bir savcı. Soruşturmayı açan savcıya itimat ediyorsunuz ama takipsizlik kararını verene itimat etmiyorsunuz. Sonuçta ikisi de yargı kararıdır" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök "(Namusuzdur, şerefsizdir) sözleri yakışmamıştır. Bunların yeri burası olmamalıdır. Herkes konuşmasında belli seviyeyi korumak zorunda" dedi.

CHP'li Genç de yeniden söz alarak, "İzmir Cumhuriyet Başsavcısını aradın mı aramadın mı?" diye sordu.

Genç'e yanıt veren Bekir Bozdağ, "Benim üslubumu bu Parlamento bilir. Hiç kimse 'küfür, hakaret, iftira, yalan söylüyor' gibi bir şeyi bana söyleyemez. Benim söylediklerim ortada. Ben İzmir Başsavcısına telefon etmediğimi söylemedim. Telefon ettiğimi bizzat ben söyledim. 'Git o savcıyı görevden al, belgeleri yok et' diye bir cümle söylemedim. Bu cümleyi söylediğimi iddia edenler bunu ispat etmezlerse namussuzdur, şerefsizdir. Ama siz çıktınız yine yalan söylüyorsunuz" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Bekir Bozdağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title