Haberler

Sultangazi'de Antibiyotiği Az Yazan Doktorlara Teşekkür Belgesi Verildi

Güncelleme:

İstanbul Sultangazi'de antibiyotik kullanım oranının düşürülmesini sağlamak amacıyla reçetelerinde antibiyotik ilaçlara daha az yer veren doktorlara teşekkür belgesi takdim edildi.
Sağlık Bakanlığının dikkat çektiği Türkiye'de yoğun antibiyotik kullanımın düşürülmesine yönelik çalışmalara bir örnek de Sultangazi'den geldi. Sultangazi Kaymakamlığı ve İlçe Sağlık Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla Akılcı İlaç Kullanımı Uygulaması kapsamında E-reçete sistemi üzerinden hastalarına ilçedeki diğer doktorlara oranla daha az antibiyotik yazan 6 doktor belirlendi.

Doktorlar için diğer hekimleri de teşvik etmek ve bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçilmesini sağlamak amacıyla Sultangazi Hükümet Konağında tören düzenlendi. Törene Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz, İlçe Sağlık Müdürü Emrah Eray ve reçetelerinde antibiyotiğe az yer veren 6 doktor katıldı. Törende doktorlara teşekkür belgeleri takdim edilirken az antibiyotik yazmaya devam etmelerini hatırlatması amacıyla kalem hediye edildi.

"Türkiye ortalamasının altında antibiyotik yazan arkadaşları teşvik edelim"

Fazla antibiyotik kullanımının önüne geçilmesini sağlamak amacıyla hekimler için böyle bir uygulama yaptıklarını ifade eden Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz, "Akılcı ilaç kullanımıyla ilgili bütün Türkiye'de uygulanan bir proje var. Türkiye'de antibiyotik kullanım oranları çok yüksek Avrupa standartlarının aşağı yukarı iki katı bizde ilçemizde bununla ilgili bir çalışma yaptık. Dedik ki Türkiye ortalamasının altında antibiyotik yazan arkadaşları teşvik edelim ki diğerlerine öncü olsun. Antibiyotikler akılcı kullanılmayınca hem insanların iyileşmesini engelliyor hem de ülke ekonomisine büyük bir zarar oluyor. Türkiye'de bir alışkanlık var, hasta daha muayene olmadan kendisi antibiyotik istiyor. Klasik uygulamaları bırakalım, doktor muayene etsin ondan sonra ihtiyacı varsa kullansın" dedi.

"Gelecek nesillerin sağlığı için düşünerek yazıyorum"

Antibiyotik ilaçlarını ilçe genelinin altında yazdığı için teşekkür belgesi almaya hak kazanan doktor Aysun Çevik, "Ben hekim olarak kullandığımız ilaçların toplum sağlığı çok ilgilendirdiğine inandığım için ilaç yazarken gerekli olan ilacı düşünerek yazıyorum. Gelecek nesillerin sağlığı için düşünerek yazıyorum. Bu çalışma bizim farkında olmadığımız antibiyotikle ilgili Kaymakamlığın yürüttüğü bir çalışma. Oonların takdiri sonucu bizi ödüllendirilmesiyle ilgili. Yoksa bizim inancımız zaten toplum sağlığıyla ilgili gerekli olan ilacı yazmak gereksiz hiçbir kimyasalı kullanmamak" diye konuştu.

"Gerek olmadıkça antibiyotik yazmamaya çalıştım"

Türkiye'de antibiyotiklerin gelişigüzel yazımının önüne geçilmesinin sağlanması gerektiğine vurgu yapan doktor Sinan Korkmaz ise, "Hastalarla aramda güven ilişkisi var. İlk başta biraz zor oldu ama açıklayarak gerekçesini sunduğumuz zaman aslında hasta da ikna olabiliyor. Gerek olmadıkça antibiyotik ve diğer başka ilaçlar ama özellikle antibiyotik yazmamaya çalıştım. Yazmama gerekçemi de açıkladım hastaya zamanla geri dönüşler de güzel oldu" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Sağlık Bakanlığı Sultangazi Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title