Haberler

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akgün Açıklaması

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mensur Akgün, Büyükada'daki toplantının, İran'ın nükleer silahlardan arındırılması için imzalanan anlaşmanın birinci yıl dönümünde bölgedeki durumun değerlendirilmesi amacıyla düzenlendiğini ifade ederek, " İran'ın nükleer silahlarından arındırılması için imzalanan anlaşmanın birinci yıl dönümünde bölgede ne gibi değiklikler yaşandı, İŞİD için ne anlam ifade ediyor, Irak için ne anlama geliyor, diğer bölge ülkeleri açısından ne anlama geliyor, bunların tartışıldığı bir toplantıydı." dedi.

Akgün, Büyükada'da, Wilson Center'ın Ortadoğu Masası uzmanı Henri J. Barkey'inde bulunduğu toplantı sonrasında basın yayın organlarında hakkında çıkan iddialara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantının çok önceden planlandığını, ancak ertelendiğini söyledi.

Türkiye'nin olağan ve idari sorunlarından dolayı ertelenen toplantının tesadüfen o akşam gerçekleştirildiğini belirten Akgün, toplantının konusunun Türkiye ile ilgili olmadığını aktardı.

Akgün, şöyle konuştu:

"Türkiye de içerisinde var ama Türkiye'yi ilgilendiren sorunlarla ilgili. İran'ın nükleer silahlarından arındırılması için imzalanan anlaşmanın birinci yıl dönümünde bölgede ne gibi değiklikler yaşandı, İŞİD için ne anlam ifade ediyor, Irak için ne anlama geliyor, diğer bölge ülkeleri açısından ne anlama geliyor, bunların tartışıldığı bir toplantıydı. Toplantı cuma akşamı başlamadı onların yazdığı gibi. Cumartesi sabah başladı ama cuma akşamı orada buluştuk. Hatta biraz geç bile gittik. İki ayrı masada insanlar yemek yediler, arkasından da saat 22.00 gibi karım telefon etti ve 'darbe oluyor' diye söyledi. Ben baktım 'Hayır' değil dedim ama arkasından böyle bir şey anlaşılınca ben ve diğer insanlar odalarına gidip televizyonlarını takip etmeye başladılar diye var sayıyorum. Sabah kalktık ve normal toplantı programımızı yaptık. Ben ilk oturumu açtım, cumartesi sabahı konuştum ve ondan sonra da yazımı yazmak üzere çekildim. Hatta bir ara düşündük 'Toplantıyı yapmayalım' diye ama o kadar yurtdışından insan gelmiş. Dünya çapında bu kadar uzman bir araya gelmiş ve bu toplantının sonucunda da biz bir yayın çıkartacağımız için yapılmasının daha uygun olacağını düşündük. Fakat tabii insanlar çok kaygılıydılar. Darbe olmuş, havaalanları saldırıya uğramış, kapanmış. 'Nasıl gideceğiz geriye' diye kaygılıydılar. Katılanlar sadece Amerika'dan da değildi, Afganistan'dan katılım vardı. Hatta Suudi Arabistan'dan da çok önemli dünya çapında bir uzman gelecekti ama son dakikada idari ya da sağlık nedenleriyle şimdi hatırlamıyorum iptal etti. Türkiye'den de ayrıca Şaban Kardaş, Bayram Sinkaya."

Bayram Sinkaya'nın programda olmamasına rağmen tatil amacıyla gelen eşinin de toplantıya katıldığını dile getiren Akgün, "Çünkü kendisi de İran konusunu çalışan birisiydi. Bu isimler Orta Doğu konusunu çalışan Türkiye'de önde gelen isimler. İran konusunu çalışan isimler. Bunlarla birlikte bir toplantı düzenledik fakat toplantıdan sonra hiç olmamış şeylerin, Henri Barkey'in kendisine atfedilen kimliği yüzünden bu hale gelmesi bizi çok üzdü" diye konuştu.

Tekzip gönderdiğini, bu yayınları yapanları, kendisini, okulunu ve oraya katılan insanları zor durumda bırakanları mahkemeye vereceğini aktaran Akgün, bir internet sitesinin, gazeteye yazdığı yazıyla o toplantı arasında bağlantı kurduğunu öne sürdü.

"Güya ben hükümeti tehdit ediyormuşum gibi bir şey söyledi" diyen Akgün, bunun ardından başka gazetelerin de bu haber üzerinden kendisine saldırıları olduğunu söyledi.

Bunun Türkiye'nin basınına yakışmadığını dile getiren Akgün, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin şu an içinde bulunduğu durumda bizim çok daha ciddi şeyleri konuşmamız gerekiyor. Böyle gerçek dışı fantezilerle nereye varabileceğiz? Kimseyi ilgilendirecek bir şey değil tamamıyla teknik bir toplantı bu. Büyükada'da bir otelde gerçekleşti, kapıları açık. Herkesin arasında insanlar oturdular. Ne gizli bir tarafı var. Zaten bizim toplantı yaptığımız çocuklar konunun uzmanı kişiler. Nasıl böyle şeyler uydurabiliyorlar, nasıl böyle fanteziler geliştirebiliyorlar? Henri Barkey de ayrıca Wilson Center'ın Orta Doğu masasının uzmanı. Tabii ki konuşacak. O sırada darbe olduysa tabii ki onu arayacaklar, konuşacak. Ama onun ne dediği beni ilgilendirmiyor ki."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Irak İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title