Haberler

İstanbul, Kültür Sanatla Dolu Yeni Sezona "Merhaba" Dedi

Güncelleme:

Kültür Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 2015-2016 kültür-sanat sezonunun açılışı, sanatın önemine vurguyla yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 2015-2016 kültür-sanat sezonunun açılışı gerçekleştirildi. Çırağan Sarayı'nda organize edilen açılış töreni siyaset, sanat ve medya dünyasından ünlü isimleri buluşturdu.

Görkemli açılış töreni, Kültür Daire Başkanlığına bağlı müdürlüklerin düzenlediği etkinlikleri içeren belgesel film gösterisiyle başladı. Geçen sezondaki kültür-sanat etkinliklerine ait video ve fotoğraflardan oluşan zengin içerikli bu barkovizyon gösterisi misafirlerin beğenisini topladı.

Sanat camiası sezon açılışında bir arada

Siyaset, sanat, edebiyat ve medya dünyasından seçkin kişileri buluşturan açılış davetine, İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, Zeliha Berksoy, Zihni Göktay, Serkan Çağrı, Muazzez Ersoy, Müşerref Akay, Mine Koşan, Mustafa Keser, Çoşkun Sabah, Hüner Çoşkuner, Ömür Gedik, Süha Uygur, Hazım Körmükçü ve Suat Suna dâhil birçok sanatçı katıldı.

Programda konuşma yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren, yoğun programları sebebiyle davete katılamayan İBB Başkanı Kadir Topbaş ve İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı adına yeni kültür-sanat sezonun başarılı geçmesi temennilerini ileterek yeni sezonda şimdiden emeği geçen yönetici ve ülkemizin güzide sanatçılarını tebrik etti.

İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, açılış konuşmasına kültür ve sanatın en önemli tarafının insanları besleyen, yücelten, destekleyen bir araç olduğuna ve hatta en kötü günde bile bir türkü, bir şarkıyla yaralarının ilacı olup insanları ayağa kaldırdığına dikkat çekerek başladı. Daire Başkanı Abdurrahman Şen, böylesi kutsal bir göreve vesile olduklarından dolayı mutlu olduklarını belirtse de İBB kültür birimi olarak vazifelerinin ne denli zor olduğu bilinciyle yeni sezona hazırlandıklarını ifade etti.

Abdurrahman Şen: "Her daim hedefimiz bir öncekinden daha iyi, daha ileri olmak"

Her yıl olduğu gibi İstanbul'un 2015-2016 kültür-sanat sezonuna da bir yıl öncekinden daha ileri faaliyetler organize etmek hedefiyle yola çıktıklarını vurgulayan Abdurrahman Şen, "Yetişkin tiyatrolarına destek veremiyorken 2014 yılından beri imkanlar dahilinde destek verebiliyoruz. Geleneksel yönümüzün eksik kaldığı tiyatro alanındaki büyük bir boşluğu doldurmak üzere geçen ekim ayında kurduğumuz Gösteri Sanatları Atölyesi'ndeki 80 çalışanımız dünya tiyatrosuna mesaj verecek bir kıvılcım yaratma hedefiyle geleneksel ve güncelin nasıl buluşabileceği üzerinde bir çalışma yürütmektedirler." dedi.

Şen, yeni sezona "Sanatın en büyük hedefi barıştır" sloganı ve bu bağlamda ülkenin gerçekten ihtiyacı olduğu barış özlemine göndermelerin yapıldığı "barış" temalı oyunlarıyla giren İBB Şehir Tiyatroları sayesinde eli tetikte olan insanlara sanatın gücüyle barışı aşılayacaklarını belirtti. Şen'in bu sözleri salondaki davetliler tarafından alkışlarla karşılandı.

Şen: "Sadece İstanbul'da değil uluslararası platformda da varız."

İBB olarak uluslararası etkinliklerde önemli mesafeler katettiklerine değinen Abdurrahman Şen, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Kore ile gerçekleştirdiğimiz etkinlikler dünya ülkelerine örnek teşkil edecek niteliktedir. Zira ' Kore ile yaptığınız projeleri bizimle de yapın' diyen ülkelerle karşılaşmaktayız. Ağustos 2014 tarihinde Kore'de gerçekleşen ve 62 ülkenin katıldığı İpek Yolu Festivali'nde İstanbul onur konuğu olarak yer aldı. Adımıza düzenlenen özel Türk Günü'nde mehterimizle, müziğimizle, sazımızla sanat ve kültürümüze ait değerlerimizi sunduk. Festival alanında katılımcı ülkelere stantlar verilirken "Türklerin bir stantla temsil edilemeyeceğini" belirten Gyeongju şehri bizlere daimi bir mahalle verdi. İBB'ye tahsis edilen bir dönümlük arazide muhteşem bir Türk evi inşa ettik. Kapısına İstanbul Türk Evi yazıldı ve İBB logosu çakıldı. İçine ise binlerce yıl öncesine dayanan Türk tarihe göndermelerin yapıldığı bir nevi Türk bilgilendirme bölümü yapıldı. Evin önüne ise 50 yıl dayanabilecek çelik örgülü bir Galata Kulesi maketi yapıldı. Bizler ise gözyaşlarımızın yağmura karıştığı bir günde kulenin tepesine bayrağımızı çektik."

Kore'de âlimlerimiz özel ders serisiyle tanıtılacak

Yapılan etkinliklerin azımsanacak işler olmadığını buna rağmen bunların da yeterli görmediklerini sözlerine ekleyen Abdurrahman Şen, yeni projeleri ise şu şekilde duyurdu: "Kore ile her sene karşılıklı gerçekleştirdiğimiz edebiyat sempozyumlarımız devam etmektedir. Geçen 21 Mart tarihinde Nevruz'u kutladığımız Kore'nin en büyük özel okullarından biri olan Daegu Keimyung Üniversitesi ile bu geleneğimiz de her yıl devam edecek. Böylece Orta Asya İpek Yolu üzerinde nevruzu kutlamayan ülke kalmamış oldu. Aynı üniversiteden talep dorultusunda 21 Kasım'da özel bir ders serisi başlayacak. İlk olarak Mevlânâ'yı anlatacağız ve bir sema sunumu yapacağız. Mart ayında semah gösterisiyle birlikte Hacı Bektaş Veli tanıtılacak. Mayıs ayında ise Yûnus Emre'nin ilahilerinden oluşan bir tasavvuf konseri ile Yûnus Emre anlatılacak." Şen, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Dünyanın 19. yüzyılda batılı aydınlar tarafından dünyaya öğretmeye çalıştığı hümanizmanın ne kadar yapay ve çıkarcı olduğu; gerçek hümanizmanın Anadolu topraklarında İslam kültürüyle 11. yüzyıldan itibaren dünyaya haykırıldığını ve gerçek hümanızmayı arayanların Hacı Bektaş Veli, Mevlânâ ve Yûnus Emre'ye bakması gerektiğini Kore'de ifade ettik ve büyük hayranlık gördük. Onun için oradaki bu çalışmaları, evimizin bahçesindeymiş gibi önemsiyor ve ciddiye alarak devam ediyoruz."

Kültür sanatın çok önemli olduğunu ve İstanbul'da sekiz şubeyle tiyatroseverlere hizmet ettiklerine dikkat çeken duayen sanatçı Zihni Göktay ise sanat hayatından renkli anılarını tiyatral bir havada davetlilerle paylaştı.

Program, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren'in Ziyni Göktay'a çiçek takdiminden sonra İBB Kültür Daire Başkanlığına bağlı yöneticilerin çektirdikleri hatıra fotoğrafıyla son buldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Abdurrahman Şen Kore Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title