Haberler

İstanbul'da Ulaşımın 6 'AKILLI' Yolu

Güncelleme:

İstanbul'un ulaşım sorununa çözüm önerileri getirecek yenilikçi fikirlerin konuşulduğu ve uygulamaların geliştirildiği 'Akıllı İstanbul İçin Yazılım Maratonu' HACKATHONİST 2014 sona erdi.

İBB'nin sağladığı gerçek zamanlı trafik ve ulaşım verilerini kullanarak yarışan yazılım grupları, İstanbul'u 'Akıllı Şehir' yapabilmek için 6 yeni uygulama geliştirdiler.

'AKILLI İSTANBUL' İÇİN 6 'AKILLI YOL'

TAGES tarafından düzenlenen 'Akıllı İstanbul İçin Yazılım Maratonu' HACKATHONIST 2014

8-11 Mayıs 2014 tarihlerinde Studio-X İstanbul'da gerçekleşti. 9 Mayıs Cuma sabahı başlayan 41 saatlik yazılım maratonunda, İstanbul'u 'Akıllı Şehir' statüsüne yükseltecek uygulamalar geliştirmek için 6 takım yer aldı. Uygulama geliştiriciler yarışma boyunca, CitySDK Projesi ortağı olan İBB tarafından sağlanan toplu ulaşım verileri, anlık trafik verileri ve İSPARK verilerini kullanarak zamana karşı yarıştılar. 8 AB kentinin yer aldığı CitySDK Projesi, farklı şehirlerde kullanılabilecek ve şehirlerin birbiriyle paylaşabileceği, açık veriler kullanılarak oluşturulan bir 'açık şehir yazılım standardı' sunuyor. Hackathonist 2014, İstanbul'un açık ulaşım verileri ile yeni uygulamalar geliştirmeye fırsat sağlamayı ve şehir ile yazılımcılar arasında ilişki kurmayı amaçlıyor. Hedef, vatandaşın şehir yaşamına kolaylık sağlayacak, hem vatandaşların, hem de belediyelerin kullanabileceği uygulamaların geliştirilmesi...

41 saatlik yazılım maratonunun ardından ortaya çıkan 6 uygulama projesi, aralarında Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Başakşehir Living Lab Kurucusu Ersin Pamuksüzer gibi bilişim ve girişimcilik alanında önemli isimlerin yer aldığı jüri tarafından değerlendirildi. Hackathonist 2014'te geliştirilen uygulamalar şöyle sıralandı:

En Yenilikçi Uygulama ödülünü Json takımı:

Gitmek istenilen yere yakın İSPARK bilgilerini sunan uygulama İSPARK'ların yerlerini, doluluk oranlarını ve ücret bilgisi veriyor. Tek tuşla yol tarifi alınabiliyor ve otoparka 100 m. yaklaşıldığı andan itibaren check-in yapılarak otoparka girildiği bilgisi sisteme verilebiliyor. Uygulamanın asıl amacı, park görevlisiyle yüz yüze gelmeye gerek kalmadan akıllı telefon yazılımı aracılığı ile ödeme yapma imkanı sunması.

En Yenilikçi Açık Veri Kullanımı ödülünü alan MetroPlus:

'Bitmeyen metrobüs çilesine' karşı, yetersiz işletim sonucu metrobüse binemeyen yolcu sayısını azaltarak yığılmaları önlemeyi amaçlayan proje, bir 'metrobüs işletim optimizasyonu'. Sefer başına metrobüs sayılarını, hattın sefer saatlerini ve yolcu yoğunluğunu dikkate alan uygulama ile beklenen metrobüste istenilen kişiyle bile buluşmak mümkün.

Halk oylamasında dereceye giren Macellan adlı uygulama, fiziksel aktivite yapılabilecek bir bir sosyal ortam sağlıyor. Kullanıcılara ekinlikler listesi sunan uygulamanın sosyal sorumluluk ayağı da var. Katılınan sosyal sorumluluk içerikli etkinliklerden puan toplanarak sponsorlardan ödül alınabiliyor.

CityMood adlı uygulama ise kentin 'mutluluk haritasını' çıkartan farklı bir çalışma olarak öne çıktı. Sosyal ortamda 'duygu haritası' oluşturan uygulamada kullanıcılar 'duygularını' belirliyor ve sisteme giriyorlar. İstenirse bu duygular, hava ve yol koşullarıyla karşılaştırılarak verilebiliyor.

Otopark bulma derdi ve yüksek otopark ücretlerine yönelik olarak mobil ve web tabanlı otopark rezervasyon uygulaması geliştiren Park & Go ve trafik tahminleriyle ulaşım planlaması yapmaya imkan tanıyan TahminİSTer adlı projeler de Hackathonist 2014 ile geliştirilen uygulamalar oldu.

Hackathonist 2014'ü düzenleyen TAGES'in Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Arsan etkinliğin hedefini şu sözlerle vurguladı: "İstanbul'un akıllı olmasının önünde toplumsal engeller de var. İnsanların akıllı olması için onları ne kadar bilgi ile donatabilirsek, ne kadar çok uygulama ortaya koyabilirsek o kadar katkı sağlarız. Bu katkıyı sağladığımız ölçüde İstanbul'u daha akıllı hale getirebiliriz. Bunun yolu da, daha paylaşımcı olmak, zihniyetleri açmak ve açık veri kullanımını yaygınlaştırmaktan geçiyor."

Proje ortağı İBB'nin CBS Müdürlüğü CitySDK Projesi koordinatörlerinden Sercan ERHAN, kurumun katılımını; "İBB olarak 'akıllı hareketlilik' konusunda toplum ulaşım sistemine yönelik faaliyetlerimizi bu proje altında topladık. Hackathonist için gerçek zamanlı trafik verilerini, İETT verilerini ve İSPARK verilerini kullanıcılarla paylaştık" sözleriyle değerlendirdi. Erhan, uygulama geliştiricilere sunulan verilerin 'açık veri' olarak kalması için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini, var olan mevzuatın buna uygun olmadığını belirtti.

Jüri üyesi ve Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise değerlendirilen projelerin içlerine sindiğini söyleyerek çalışmaların devamının getirilmesi beklentisini dile getirdi. Eczacıbaşı: "Bu tarz etkinliklerin, sorunların çözümü için en doğru yöntem olduğuna inanıyorum. Çözüm bulmak isteyen akıllı insanlar, yöntemleri yalnızca devlet kurumlarından, belediyelerden beklemezler" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Faruk Eczacıbaşı İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title