Haberler

İstanbul'da Trafiğin ve Kazaların En Yoğun Olduğu Yerler

Güncelleme:

İstanbul trafiğindeki araç sayısı 2014'ün eylül sonu itibarıyla 3.403.132'yi buldu. Trafik artık pik saatler dışında da Şirinevler, Beylerbeyi, Eminönü gibi 10'dan fazla noktada sürekli olarak sıkışık.

İşte İstanbul Emniyeti'nin verilerine göre kentte trafiğin en çok sıkıştığı ve kazaların en yoğun olduğu noktalar:


TRAFİĞE HER GÜN 602 MOTORLU ARAÇ EKLENİYOR

İstanbul trafiğine her gün 602 motorlu araç daha ekleniyor. Halihazırda saatlerimizi harcadığımız trafikte her geçen gün fazladan birkaç dakika daha kaybetmeye devam ediyoruz. Ancak trafik sıkışıklığının temel sebebi trafiğe çıkan araç sayısı değil. Çünkü trafiğe kayıtlı 3 milyon aracın hepsi gün içinde trafikte aktif değil.

"TRAFİK ÇİLESİNİN NEDENİ ŞERİT DİSİPLİNSİZLİĞİ"

Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr Mustafa Ilıcalı; İstanbul'daki trafik çilesinin nedenini şerit disiplinsizliğine bağlıyor: "Yolların geometrik yapısı bozuk. Şerit azalmasından dolayı oluşan dar boğazlar sebebiyle 1 km geride akan trafik ileride tıkanıyor."

İstanbul'da mesai başlama ve bitiş saatlerinde ortalama olarak sabah 07.30 ila 10.00, akşamüzeri ise 16.30 ila 21.00 arasında trafik tamamen felç. Çoğumuzun kabullendiği bu durumdan ziyade son yıllarda pik saatler (trafiğin en yoğun olduğu sabah akşam saatleri) dışında yaşanan daimi trafik sürücüleri canından bezdiriyor. İstanbul Emniyeti'nin verilerine göre artık Şirinevler, Haliç girişi ve Beylerbeyi gibi birçok noktada trafik gün boyu tıkalı.

TRAFİK YOĞUNLUĞUNA KARŞI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Prof. Ilıcalı, trafik yoğunluğuna karşı çözüm önerilerini şöyle sıralıyor; "3 şeritli yollar bir anda 2 şeride düşmemeli. Otobüs durakları içinse uygun noktalara cepler yapılmalı. Otomobil trafiği azaltılmalı. Bunun için gerekirse özel şerit uygulaması yapılarak 3-4 yolculu araçlar için ek şerit açılmalı. Tabii toplu ulaşım entegrasyonunun gelişmesi çok önemli. Kara yolu, raylı sistem ve deniz yolu ulaşımı arasındaki transfer kolaylaşmalı. Deniz taşımacılığını kullanmak çok önemli. Her gün 25 bin servis aracı Boğaz Köprüsü'nü yolcu almak için boş vaziyette geçiyor. Oysa denizi kullansalar köprü trafiği rahatlar."

9 AYDA 149 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 16 BİN 148 KİŞİ YARALANDI

Trafikteki sıkışıklığın en temel nedenlerinden biri de trafik kazaları elbette. İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nün 2014'ün ilk 9 ayı için yaptığı istatistikler sonucunda İstanbul genelinde 128 ölümlü, 11.069 yaralanmalı, 25.260 da maddi hasarlı kaza meydana geldiği ortaya çıktı. Bu kazalar doğrultusunda 149 kişi hayatını kaybederken, 16.148 kişi de yaralandı.

"AKILLI KAVŞAKLAR ARTIRILMALI"

Ilıcalı; "Trafik kazalarının % 98'i insan hatasından kaynaklanıyor. Bunların da % 90'ı sürücülerinse % 8'i yaya hatası. Yollarla ilgili sıkıntılar %2'yi geçmez. Ama yine de iyileştirme yapılmalı. Mesela akıllı kavşaklar artırılmalı. Bu hem trafiği rahatlatacak hem de trafik kazalarını azaltacak." diyor.

İSTANBUL'UN TRAFİK PROFİLİ (2014 Eylül verileri)

-Motorlu araç sayısı: 3.403.132

-Günlük trafiğe çıkan motorlu araç sayısı: 602

-Sürücü sayısı: 5.340.604

-Günlük verilen sürücü belgesi sayısı: 958

-Trafik hizmeti verilen yol uzunluğu: 24.327 km

-Toplam trafik polisi sayısı: 3.023

-Günlük ceza yazılan sürücü sayısı: 7.760

-Günlük trafikten men edilen araç sayısı: 256

-Boğaziçi Köprüsü'nden geçen araç sayısı: (2014 Ocak-Eylül arasında) 51.579.858

-Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen araç sayısı: (Ocak-eylül arası) 59.909.561

-Kesilen trafik cezaları: (Ocak-eylül arası) 2.118.605

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Radyo Trafik Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan:

KOORDINASYON VE DENETIM: Trafiği ilgilendiren her gelişmenin takip edilerek anında müdahalenin sağlanabildiği tam yetkili bir merkez faaliyete geçirilmeli. Bu merkezde şehir planlamacılarından ulaşım mühendislerine ve trafik denetçilerine kadar, geniş ve uzman bir kadro oluşturulmalıdır. Merkezin bilgisi olmadan ulaşıma açık bir sokakta çukur dahi açılmamalı. Merkezdeki birim, trafik hareketlerine göre sahadaki görevlilerle temas kurarak yönlendirme yapabilmeli, sürücülere anlık bilgi aktarabilmelidir.

CEZA VE EĞİTİM: Sürücülerin kurallar konusunda eğitilmesi gerekir. Ancak bilince giden yolda atılacak ilk adım ise maalesef ceza. Caydırıcı ve taviz vermeden uygulanan ceza sistemi sürücülerin kurallarla barışmasını sağlayacak. Etkili ve tavizsiz denetim de trafiği rahatlacaktır.

KADEMELİ SAAT UYGULAMASI: Kademeli saat uygulamasına geçilmeli. Özetle bu sistemde; özel sektör çalışanları saat 06.00, kamu çalışanları 07.00 öğrenciler de 08.00 de yola çıkacak şekilde ayarlanmalı. Yine mesai saati bitimleri de buna göre planlanmalı.

DENİZ ULAŞIMI: Deniz taşımacılığında rekabet sağlanmalı, araçların hızı artırılmalı ve yakalar arası iskele sayıları artırılırken kıyıya paralel taşımacılık da yapılmalı ve fiyatlar makul seviyelere çekilmelidir. Ayrıca dolmuş motor hatları da genişletilmeli. (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Mustafa Ilıcalı Şirinevler İstanbul Eylül Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
500

Yorumlar (1)

emniyet serit artisleriMobil-ANDROID:

polis sayisi cok az. otobanda polis goremezsiniz. senlikkoy florya besyol kopru alti emniyet seridi ihlalleri had safhada. tem bahcesehir mahmutbey ayni. Polis ekip arabalari artirilmali

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title