Haberler

İstanbul'da Sadece Patrona Halil İsyanı Sırasında Ezan Okunmadı

Güncelleme:

Ünlü tarihçi ve yazar Murat Bardakçı, İstanbul'da, 29 Eylül 1730'da Patrona Halil İsyanı'nın 2. gününde ezan okunmadığını ve camilerin kapandığını yazdı.

İstanbul'da, fethedildiği tarih olan 1453 yılından buyana her zaman ezan sesinin yükseldiğini belirten Ünlü tarihçi ve yazar Murat Bardakçı, HaberTürk gazetesindeki köşesinde İstanbul'da sadece bir gün için camilerin kapatıldığını ve ezanın okunmasının yasaklandığını açıkladı.

Bardakçının yazısına göre; 29 Eylül 1730'da Patrona Halil İsyanı'nın 2. günü ezan okunmadı ve camiler kapatıldı.

İşte Murat Bardakçı'nın köşesinde kaleme aldığı o ilginç yazısı;

İstanbul'da, şehrin fethedildiği 1453'ün 29 Mayıs'ından bugüne kadar ezan sesi hiç eksik olmadı. Müezzinler asırlar boyunca günde beş vakit ezan okudular, işgal günlerinde bile ezan kesintiye uğramadı ama tek bir gün hariç: 1730'un 29 Eylül'ünde İstanbul'da ezan yasaklandı, hattâ camilerde namaz kılınmadı. Şehirde ne kadar cami varsa, o gün kapalı kaldı.

TELLÂK AYAKLANDI

İşte, bu garip yasağın öyküsü: Yeniçeriler tarihleri boyunca defalarca ayaklandılar. Bazan padişahları tahtlarından, bazan da sadrazamları, şeyhülislamları ve vezirleri kellelerinden ettiler. En büyük ve en kanlı yeniçeri isyanlarından biri, 1730'da yaşandı ve tarihlere ''Patrona Halil ayaklanması'' diye geçti. O günler, ''Lâle Devri'' denilen zamanlardı. Tahtta Üçüncü Ahmed, sadaret yani başbakanlık koltuğunda da Nevşehirli Damad İbrahim Paşa vardı.
Memlekete barış hâkim olmuş ama bir kesim sınırsız bir eğlenceye dalmış, devlet kendi başına bırakılmış, neticede ekonomi yoldan çıkmış, pahalılık dayanılmaz bir hal almıştı. Halktan homurdanmalar yükseliyordu. Tarihe geçen ve bir devri kapatan ayaklanma işte böyle bir ortamda başladı. Bayezid Hamamı'nın tellâklarından Patrona Halil'in önderliğinde sokağa dökülenler birkaç dakika içinde kendilerine binlerce destekçi buldular. Derken, asker yani yeniçeriler de isyancıların tarafına geçti ve Bayezid Hamamı'nın tellâkı Halil bir anda İstanbul'a hâkim oldu.

ZİNDANLAR BOŞALDI

Saray, olup bitenin henüz farkında değildi ama isyancılar da ne yapacaklarına karar vermemişlerdi. Halil ile yeniçeriler arasındaki ilk ciddi görüşme, sokağa dökülmelerinin ikinci gününde yapıldı. Halil, Sadrazam Damad İbrahim Paşa ile bazı devlet adamlarının ''halkı sıkıntıya soktukları için'' kellelerinin alınmasını istedi. Bu arada bütün yeniçeri kışlalarının ve tersanenin de ayaklanmayı desteklediği haberi geldi.

İyice güçlenen Halil, şehirdeki bütün zindanları boşalttırıp mahkûmları serbest bıraktırdı. İşte tam bu sırada, ortaya ''Deli İbrahim'' adında bir softa çıktı. Patrona Halil ile yeniçeri ağalarının önüne geldi ve ''Mübarek bir davaya kalktınız. Zalimlerden hesap soruyorsunuz. Böyle büyük bir günde ezan okunmaz, namaz kılınmaz'' dedi, derken bir de fetva verdi.

İSYANCILAR TEPELENDİ

Deli İbrahim'in fetvasıyla, o gün camiler ve mescitler kapatıldı, ezan okunması ve camilere namaz için gelinmesi yasaklandı ve 1730'un 29 Eylül günü, tarihlere ' ' İstanbul'da fetihten buyana ezan okunmayan tek gün'' olarak geçti. Sonrası, mâlûm... Yeniçeriler saraya yürüyüp Üçüncü Ahmed'i tahtından indirdiler. Tahta Birinci Mahmud geçti. Damad İbrahim Paşa önce idam edildi, sonra cesedi parçalandı.

Ayaklanma 29 gün boyunca devam etti. Yeni hükümdar 26 Ekim 1730'da Halil ile arkadaşlarını bir baskınla ortadan kaldırdı ve herşeye hâkim oldu. O günlerden bugüne iki hatıra kaldı: Biri İstanbul'da 29 Eylül günü namaz kılınmadığı bilgisi ve bir de yasaklama: Herşey sakinleştikten sonra Birinci Mahmud İstanbul kadısına bir ferman gönderdi ve ''Halil, Arnavut'tu. Sebep olduğu kötü hatıradan dolayı bundan böyle hamamlarda Arnavut tellâk çalıştırılmayacaktır'' buyurdu.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Murat Bardakçı Deli İbrahim İstanbul Eylül Yaşam Kültür Sanat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (30)

CAN DERSİMLİ:

EZAN TÜRKÇE OKUNSUNDA NE DİYOR ANLAYALIM. HER KÖŞEYE BİR CAMİ DİKMİŞLER SABAH AKŞAM GÜRÜLTÜ YAPIP DURUYOR. NE DEDİĞİ DE BELLİ DEĞİL.

38
175
yanıtYanıtla
Putcu Fîşek RüstemmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Peygamber ler döneminde insanlar namaza gelsin diye ezanı çıkarmışlardır aynı avrupada kilisede çannı çaldığı gibi.bunu ALLAH göndermedi sadece namaza gelin diyor hocalar.

26
69
yanıtYanıtla
ALİ VELİ:

allah türkçe bilmiyor mu? her şeyi görmüyor mu? ne diye arapça arapça diye tutturuyorsunuz ey cahil yobazlar. elbette ezan da kuran da türkçe olmalı.

15
75
yanıtYanıtla
Putcu Fîşek RüstemmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Türkiye de yeterince cami var ,artık fabrikalar ,meslek okulları ,üniversite ağırlıklı yerler açılsın.

28
20
yanıtYanıtla
işciyimmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Yasaşin osmanli imparatorlugu

35
9
yanıtYanıtla
mali maliMobil-IOS:

kendin Kardeşini ,oğlunu katleten ırktan ne olur ki

9
29
yanıtYanıtla
sami:

mili şef dönemindede ezan okunmadı Türkçe okunana ezan denmez anlamı denir

21
13
yanıtYanıtla
Putcu Fîşek RüstemmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Siz hiç hıristiyanlıkta yada başka bi dinde orucun veya namazın böyle bizdeki gibi şov haline getirdiklerini gördünüzmü.ben görmedim.hıristiyanların orucunda hıristiyanlar bunu kendine saklar ve dinde gerekeni yapar.bizde ise tutmayanı döven bile var.

20
11
yanıtYanıtla
kara 60mobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Akp li koyunlara sorarsan istanbuldaki camileri chp kapatmistir diye hemen tikladilar haber sitesine baktilarki isyanda kapanmis kendileri hirsizlara destek veriyorlarya herkesi nankor saniyorlar

8
22
yanıtYanıtla
TÜRKÜMmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

10-15 Çocuk yapanların yiyecek ekmeği bile yok. Ama adamlar bir macera uğruna hiç düşünmeden enikliyorlar. Bizimkiler de kedi köpek sevdasına düşmüşler çocuk yapmaya zaman bulamıyorlar. Aklınızı başınıza alın geleceğinize sahip çıkın ey Türkler. Bu gidişke geleceğimiz, vatanımız, bayrağınız, elinimizden alınacak. Herşey para demek değildir. Akıllı ve mantıklı düşünelim.

17
6
yanıtYanıtla
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title