Haberler

İstanbul'da Nevruz Kutlaması

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, nevruzun herkese bolluk, bereket ve güzellikler getirmesini diledi.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, nevruzun herkese bolluk, bereket ve güzellikler getirmesini diledi.

İstanbul Valiliği tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin destekleriyle düzenlenen nevruz kutlaması etkinlikleri, Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşti.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Bilgili, baharın müjdecisi, yeni bir gün ve başlangıç anlamına gelen Nevruz Bayramı'nı kutlamak için bir araya geldiklerini söyledi.

Nevruzun yüzyıllardır Türk dünyası için önemli bir değer olarak yaşatıldığını ve geniş coğrafyada kutlandığını vurgulayan Bilgili, bu yıl Türkistan geleneksel kıyafeti giymeyi tercih ettiğini belirterek, her yıl farklı bir ülkenin kıyafeti ile etkinlikte yer alacağını anlattı.

Dünyada da Nevruz Bayramı'nın uluslararası bir gün olarak kutlandığını hatırlatan Bilgili, şöyle konuştu:

"Her yıl 21 Mart Dünya Nevruz Günü olarak kutlanıyor. Çünkü Nevruzun çıkış noktası, insanlığın ortak kültürü olan değerleridir. Nevruzun Türk dünyasında da birçok anlamı var. Öncelikle nevruz, yaratılıştır, başlangıçtır, yeni bir gündür, kara kışın bittiği, tabiatın yeşerdiği, bolluk ve berekete verilen gündür. Aynı zamanda gece ve gündüzün eşitlendiği, sevgi ve kardeşliğin perçinlendiği dost olduğumuz gündür. Ayrıca nevruz, arınma, kısmet, dilek ve sofra günüdür."

Nevruzun "bahar günü" olduğuna ve barışı simgelediğine işaret eden Bilgili, "Nevruz, çok şeydir. Sadece terör ve savaş değil, aksine barıştır ve inadına barıştır. Bu salonda el ele verip, bir olma, birlik olma günüdür. Bu yeni günün hepimize bolluk, bereket ve güzellikler getirmesini diliyorum" dedi.

Bilgili, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan, bu tür etkinliklerin düzenlenebilmesi için Topkapı Kültür Parkı'nın üzerinin kapatılmasını istediklerini dile getirdi.

Etkinlikte, Motif Halk Oyunları Derneği, Kafkas Çerkes Derneği, Kırgızistan ve Karaçay halk dansları toplulukları gösteri sundu. Kutlamalarda, Kazak Kültürü Vakfı'ndan Beşir Ahmet Köse, Sedat Çolakoğlu ve Uygur sanatçı Melike Nevruz da konser verdi.

Manas Destanı'ndan bölümler okuyan 10 yaşındaki Kırgız Ümmet Devletov, davetlilerden alkış aldı.

Etkinlikte, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer davetlilere, toprağın yeşermesinin sembolü olduğu belirtilen "semeni tepsisi" sunuldu.

Şahin, Topbaş ve 2. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Şenol Alkış, daha sonra stantları gezerek, yöresel yiyeceklerden tattı. Topbaş, standın birinde vatandaşla sohbet ederek, demir dövdü.

Etkinlikte vatandaşlara da pilav ve ayran ikram edildi.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ahmet Emre Bilgili Nevruz Bayramı Kadir Topbaş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title