Haberler

İstanbul'da Böcek Alarmı: Gören Haber Versin

Güncelleme:

Geçen yıl 150 kadar ağacın kurumasına sebep olan böcekler için harekete geçen Fatih Belediyesi, böceğin eşkalini verip görüldüğü yerlerin derhal belediyeye bildirilmesi istedi.

Geçtiğimiz yıl İstanbul Zeytinburnu'nda 150 kadar ağacın kurumasına sebep olan 'Anoplophora Chinensis' cinsi böcekler bu yıl da Yedikule çevresini mesken tutunca, Fatih Belediyesi alarma geçti. İnternet sitesinden bir açıklama yapan belediye böceğin eşkalini verip, "Gören, bize haber versin!" dedi.

Fatih Belediyesi'nin internet sitesinden 'Kamuoyu Bilgilendirmesi' başlığıyla yayınlanan açıklamada; Türkiye'de daha önce varlığı bilinmeyen, İç ve Dış Karantinaya tabi zararlı olan Anoplophora spp. (Turunçgil uzunantenli böceği) zararlısının ilçede tespit edildiği vurgulandı. Zararlı böcek hakkında bilgilerin yer aldığı açıklamada böceğin görüldüğü yerlerin derhal belediyeye bildirilmesi istendi.

İşte o açıklama:

Yedikule Mahallesi başta olmak üzere yakın bölgelerinde gözlenen zararlı ile mücadele etmek üzere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İBB Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Bitki Sağlığı Şefliği ile çalışmalar sürdürülmektedir. Mücadelesinde zararlının zarar verdiği tespit edilen ağacın belirlenmesinin hemen ardından ağacın bilgimiz dahilinde ilaçlanması ve devamında gözlenerek gerekiyorsa tarafımızca ağacın imha edilmesi gerekmektedir.

AĞAÇLARI TAMAMEN KURUTUYOR

Söz konusu zararlının larvaları ağaçların odun dokusunda beslenerek zarar vermekte ve ağacı tamamen kurutmaktadır. Ağacın gövdesinden çıkış yapan erginlerin oluşturduğu çıkış deliklerinden ya da erginlerin görülmesi ile zararlının varlığı daha kolay tespit edilmektedir. Ergin çıkış delikleri 10-15 mm çapında olabilmektedir. Zararlı böcek siyah renkte uzun antenlere sahip üzerinde beyaz lekeler bulunan 25-35 mm uzunluğundadır. Bacaklarının üst kısımları beyazımsı mavimsi bir renktedir. 300 m ye kadar uçabilmekte ve zarar verdiği bölgenin 50 m civarındaki diğer ağaçlarda da zarar verme ihtimali gözlenmektedir. Erginler mayıs ve ağustos ayları arasında ortalama 1-3 ay yaşamakta olup bu aylarda yoğun olarak gözlenmektedir.

GÖREN HABER VERSİN

Özellikle ilçemizin Yedikule bölgesinde rastlanan bu zararlı park ve yeşil alanlarımızda, cami, okul ve diğer kamu kurumlarının bahçesinde, apartman ve konutların bahçesinde gözlenmekte ve mücadelesi için hassasiyetle anında Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerimize bilgi verilmesi gerekmektedir. Göz ardı edilmesi durumunda Yedikule Mahallesi başta olmak üzere zararlının ilçe geneline yayılarak çok sayıda ağaç ve çalı türünün zarar görmesine sebep olmasından endişe edilmektedir. Geçen yıl içinde sadece Zeytinburnu sınırları içerisinde 150 nin üzerinde yetişkin ağaç bu sebeplerden dolayı uzmanların kontrolünde imha edilmiştir. Konuyla alakalı belediyemize ait 444 0 176 no'lu Fabim hattı aranarak bilgi verilmesi hususu kamuoyuna, önemle duyurulur.

ZARAR VERDİĞİ BİTKİ TÜRLERİ

Zarar yaptığı bitki türler arasında; ACER spp. (Akçaağaç), Aesculushippocastanum (At Kestanesi), Alnus spp. (kızılağaç), Betula spp. (Huş Ağacı), Cornus spp. (kızılcık), Corylus spp. (fındık), Cotoneaster spp. (dağ muşmulası), Crateagus spp.(alıç ağacı), Fagus spp. (kayın ağacı), Ficus spp., Hibiscus spp., Lagerstromia spp., Mallotus spp., Malus spp. (elma ağacı), Morus spp. (dut ağacı), Platanus spp. (çınar ağacı), Populus spp. (kavak ağacı), Prunus spp. (kiraz ağacı), Pyrus spp. (armut ağacı), Salix spp.(söğüt), Rosa spp. (gül), Ulmus spp. (karaağaç) bulunmaktadır.





Kaynak: Haberler.com / Güncel

Zeytinburnu İstanbul Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (28)

Raid:

HDP il binasını ilaçlayın orda gördüm

17
10
yanıtYanıtla
sa:

asıl ağaç kurutucu sarayda. suç aleti ise toki ve karayolları. hadi verdim adresi bırakın doğada pörtü böcekle uğraşmayı

6
7
yanıtYanıtla
KOLORDU:

İNSAN OLUPDA AĞACA ZARAR VERİYORUZ BÖCEĞE KARIŞMAM ONUN PROGRAMI ONA TASARLI YA İNSANIN?

10
3
yanıtYanıtla
Yıldırım:

İmralı da var bi tane ihbar ediyorum bundan daha çinkin hem.

8
4
yanıtYanıtla
DON CORLEONEMobil-IOS:

Mhp ve akp genel merkezleri dolu bu böceklerden.

9
1
yanıtYanıtla
Mustafa Kemal Çetin:

Asıl Ankara''daki Böcekleri yok edeceksin ki, Ülkeye zarar vermesinler. Esas haşarelerle mücadele şart. Süne zararlısı gibi bunlar. Sülük gibi emdiler Türkiye''yi kuruttular. .

8
1
yanıtYanıtla
dnz:

daha önce hiç böyle bişey duymamıştık Türkiyeye sabotajmı yapıldı acaba. . . kene içinde aynı şeyi söylüyorlardı hatırlarsanız. . .

7
2
yanıtYanıtla
cem:

gördüm. imralı da.

7
1
yanıtYanıtla
GÜLENADAM:

Soy ağaçlarımızı kurutmak üzre bu yıl meclise girdi bu böcekler. Orda gördüm hatta içlerinden bi tanesi türkçe dahi bilmiyor, yemin etmek için vızzık vızzık ötüyor.

3
5
yanıtYanıtla
ref:

türkiyeyi kuruttular onu neyapacaksınız

7
0
yanıtYanıtla
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title