Haberler

İstanbul'da Ağaçları Kurutan Böcek İstilası

Güncelleme:

İstanbul'da son günlerde yaşanan böcek salgını uzmanları harekete geçirdi.

Deniz yoluyla yapılan ithalatlarla Türkiye'ye geldiği tahmin edilen 'Anoplophora Chinensis' cinsi ağaç yiyen böcek türünün zararları ve korunma yöntemlerine ilişkin bilgileri ISS Haşere Kontrol Hizmetleri aktarıyor.

Geçtiğimiz yıl İstanbul Zeytinburnu'nda ortaya çıkan 'Anoplophora Chinensis' cinsi böceğe bu yıl Fatih'te rastlandı. Daha önce benzeri ile karşılaşılan bu durum, böceklerin Türkiye'ye girme nedeninin ithal edilen süs bitkileri olduğu kanısını destekliyor.

Son yıllarda artan bitki ve ağaç malzeme ithalatı yabancı böcek türlerine Türkiye'de sıklıkla rastlanmasına sebep oluyor. Böceklerin ortak özellikleri arasında hızlı büyüme ve gelişme, yüksek yayılma yeteneği ve pek çok bitki türleriyle beslenebilmeleri yer alıyor.

'Turunçgil uzun antenli böcek' olarak da bilinen 'Anoplophora Chinensis', İstanbul'un ardından geçtiğimiz günlerde Bartın'da da görüldü. Konuyla ilgili olarak yaptığı basın açıklamasıyla, söz konusu tehlikeli böceklerin Çin'den gelen süs bitkileri üzerinde tespit edildiğine dikkat çeken Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yafes Yıldız; bu familyaya bağlı böcekler odun zararlısı olup, canlı ağaçları tahrip ederek kuruttuğu bilgisini verdi.

Ağaçlara Zarar Veren Böcek Salgını Haşere Kontrol Merkezlerini Harekete Geçiriyor

Etkin kontrol önlemlerinin uygulanması ile zararlı olan Anoplophora Chinensis'in yayılışı önlenebiliyor. ISS Haşere Kontrol ve Bitki Bakım Hizmetleri Genel Müdürü Tekin Şengün korunma yöntemlerini şu şekilde aktarıyor; "Anoplophora Chinensis cinsi böceklerin larvaları ağaçların odun dokusunda beslenerek zarar veriyor ve ağacı tamamen kurutuyor. Bu böcekler havaların ısınmasıyla ortaya çıkıyor ve yapraklı ağaçları tercih ediyor. Doğal yayılış alanlarında özellikle Citruscinsine bağlı bitki türlerinde (turunç, limon, mandalina gibi) önemli zararlara sebep oluyor. İstila problemi en başında tespit edilirse yumurta ve larvaları bulup ağaçları ilaçlayarak temizliyoruz. Bu sebeple ağaçlarda böcek deliği tespit edildiği an bize haber verilmesi ağacın kurtulması için fırsat olabilir. Ancak ağaçta yerleşik bir problem varsa, haşere ağaç içine yayılmış ve çoğalmış ise, dışarıdan yapılacak müdahale maalesef fayda sağlamıyor. Dolayısıyla ağacın imha edilmesi gerekiyor.'

Kaynak: Bültenler / Güncel

Zeytinburnu İstanbul Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title