Haberler

İstanbul'da 10 İşçinin Ölümüne Neden Olan Asansör Değil, 'İş Makinesi'ymiş

Asansör Sanayicileri Federasyonu Başkanı Yusuf Atik, İstanbul'da 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasına ilişkin, "Bu asansör değil, iş makinesidir. Asansör dünyanın en güvenilir ulaşım aracıdır" dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 21'inci Grup Meslek Komitesi'nin desteğiyle Akdeniz Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayici ve İşadamları Derneği ile İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü'nce düzenlenen toplantıda, asansör denetimleri, uygulamadaki sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirildi. İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Rıdvan Kösesoy'un da katıldığı toplantıda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Sanayi Genel Müdürlüğü'nden mühendis İlyas Menderes Büyüklü, mevzuatlar ve yapılan denetimler hakkında bilgi verdi. Büyüklü, Türkiye'de asansörle iş makinelerinin zaman zaman karıştırıldığını söyledi.

İstanbul'da 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazayı hatırlatan Büyüklü, "Kazanın meydana geldiği araç, kaldırma iletme makinesidir. Bu araç asansör yönetmeliğine de tabi değildir. Makine emniyeti yönetmeliğine tabi olan bu makinenin kullanıldığı alan inşaat olduğu için iş sağlığı ve güvenliği yasası çerçevesinde kontrollerinin yapılması zorunlu olan bir durumdur" dedi.

BAKIMLIYSA GÜVENLİDİR

Asansör kazalarının abartılmaması gerektiğini belirten Asansör Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik, "Asansörlerden hiç kimsenin korkmasına gerek yok. Asansör dünyada yapılabilecek en iyi ve sağlıklı yolculuktur. Asansörler düşmemek üzere imal edilmiş şeylerdir. Yani kötü asansör yoktur, bakımsız asansör vardır. Asansörlerin bakımı yaptırılırsa, müteahhitlerimiz de kaliteli firma seçerse sorun olmaz. Türkiye'nin asansör problemi diye bir problemi yok" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE HER ŞEYE ASANSÖR DENİYOR

İstanbul'da meydana gelen facianın asansör ölümü olmadığını aktaran Atik, "Kazanın meydana geldiği araç asansör değil bir iş makinesidir. Zaten sepetin içinde gelip gidiyorlar. Asansör olamaz. Bu iş makinesidir. Ama biz de yukarıya çıkarıp indiren her şeye asansör deniyor. Oysa kazanın olduğu araç asansör değildir" diye konuştu. Bakanlığın denetimleri sıkılaştırmasında yarar gördüğünü de anlatan Atik, artık asansörsüz bir hayatın düşünülemeyeceğini savundu. Artık Türkiye'de 3 katlı binalarda bile asansörün zorunlu olduğunu belirten Başkan Atik, 2 katlı binalar için bile asansörün ihtiyaç olduğunu söyledi. Asansör kapılarının minimum 90 santimetre genişlikte tutulması, bir asansör ömrünün 20 ile 30 yıl arasında yenilenmesi gerektiğini belirten Atik, "İnsanlar çamaşır makinesini ve televizyonunu bu kadar süre kullanmıyor. Bu asansörlerin yeni standartlara uygun değişmesi lazım. Asansör fiyatları iddia edildiği gibi yüksek de değil. Eski binalardaki asansörlere iç kapılar gerekiyor" diye konuştu. Asansörlerde acı bir tablo olmadığını anlatan Atik, "Asansörleri yapan firmaya değil, en ucuz fiyatı kim veriyorsa, bakımını ona yaptırıyorlar" diye konuştu.

Günde ortalama 20 kişinin trafik kazasında ölmesine rağmen günde ortalama 40- 50 milyon kişinin asansör kullandığını ve yılda 10- 15 ölümlü asansör kazası olduğunu belirten Atik, "Bunlar da büyük çoğunluğu asansörden ziyade bakıcının, kapıcının kişisel sebeplerinden oluyor. Bazı kazalar da montaj firmalarının nitelikli, kalifiye eleman çalıştırmamasından kaynaklanıyor" dedi.

DENETİMLERDEN ÇIKAN SONUÇ

Toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de 431 bin 184 asansör olduğu açıklanırken, geçen yıl 152 bin 278'inin denetlendiği, 96 bin 542'sinin denetimden geçemeyip 'kırmızı etiket' aldığı belirtildi. 44 bin 329 asansörün güvenli bulunup 'yeşil etiket' aldığı denetimlerde, 11 bin asansörün ise acilen bakım ve onarımının yapılması gerektiği belirtilen 'sarı etiket' aldığı ortaya çıktı.

Toplantıda gösterilen haritada Türkiye'nin doğu ve güneydoğusundaki illerin çoğunda yılık asansör bakımının hiç yapılmadığı bölgeler beyaz renkle, Türkiye'nin birçok ilinde ise yüzde 20'nin altında olanlar kırmızı renkle gösterildi.

Asansör denetimlerinde en sık karşılaşılan sorunların başında, kuyu alt boşluğuna güvenli giriş için durak kapısından kolayca ulaşılabilen sabit bir tertibatın ve stop butonunun bulunmaması, hız regülatörü anahtarının çalışmaması, sert bir karşı ağırlık ayırıcı bölmesinin konulmamış olması veya karşı ağırlık bloklarının en üstünde atlatma aparatlarının bulunmaması gibi nedenler sıralandı.

YAPTIRIMLAR AĞIR

Asansör yönetmeliğinde belirtilen işaret ve belgelerin bulunmaması, ya da kriterlere uyulmaması halinde 3 bin 43 TL ile 7 bin 612 TL arasında değişen idari para cezası veriliyor. Kontrol sonunda güvensiz olduğunun tespit edilmesi halinde ise ürün hizmet dışı bırakılıyor. Ayrıca bu durumda 15 bin 226 TL ile 38 bin 70 TL arasında idari para cezası veriliyor. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Akdeniz Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title