Haberler

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Hak-İş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Hak-İş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Gümüşsuyu'nda toplanan sendika üyeleri, sendika flamaları taşıyarak ve "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atarak, Taksim'deki Kazancı Yokuşu'na yürüdü.

Buraya karanfiller bırakan grup adına konuşan Hizmet-İş 6 No'lu Şube Kadın Komite Başkanı Tülin Şahin, Türkiye'nin geleceği ve bütünlüğü için alanlarda olduklarını belirterek, taşeronlaştırmaya, örgütsüzleştirmeye, güvencesizleştirmeye karşı olduklarını anlattı.

Şahin, "Çalışırken ölmek, sakat kalmak istemiyoruz. İş kazalarının ve güvencesiz çalışmanın sona ermesini, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin artırılmasını, sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulmasını istiyoruz. Kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, işsizlikle etkin bir şekilde mücadele edilmesini istiyoruz. İnsan onuruna yakışır saygın bir iş, eşit işe eşit ücret talep ediyoruz" dedi.

Asgari gelir desteği uygulamasına geçilmesini, asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, kamu görevlilerinin gelir vergisi oranlarının azaltılmasını, ücretlilerin milli gelirden aldığı payın artırılmasını, ekonomik büyümeden ve refah artışından pay istediklerini anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"İnsanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye ekonomisi istiyoruz. Haksız işten çıkarılmaların önünün kesilmesini, iş güvencesinin işe iadeyi sağlayacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz. Daha geniş sendikal hak ve özgürlük talebimiz için alanlardayız. 12 Eylül ve 28 Şubat başta olmak üzere tüm antidemokratik süreçlerde oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için alanlardayız. Geçmişin acılarını siyasi ve diplomatik menfaatlerine malzeme yapanları kınıyoruz. Ülkemiz üzerine oynanan oyunlara, kaos oluşturma çabalarına, demokrasi dışı yöntemlere, paralel, yatay, dikey bütün darbe girişimlerine karşı olduğumuz için alanlardayız. Din, vicdan ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerine hakim kılınmasını istiyoruz. Kayıt dışı çalışmanın sonlandırılmasını, çalışanlara yönelik şiddet ve mobbingin önlenmesini istiyoruz. Kadına yönelik şiddetin engellenmesini, istihdamda kadın ve gençlere daha çok yer verilmesini istiyoruz."

Katılımcılar daha sonra üzerinde karanfillerle "1 Mayıs Hak-İş" yazılı çelengi, Cumhuriyet Anıtı'na bıraktı. Sendika üyeleri, Mustafa Kemal Atatürk, şehit düşen güvenlik görevlileri ve hayatını kaybeden işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı'nı okudu. Sendika üyeleri daha sonra Taksim Meydanı'ndan ayrıldı.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul 1 Mayıs Taksim Politika Güncel Haberler

title