Haberler

İstanbul'da 1 Mayıs

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının yapıldığı Bakırköy'deki programda, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının ortak bildirisi Türkçe ve Kürtçe olarak okundu.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi, Engelliler Derneği, 78'liler Girişimi, Demokratik İslam Kongresi, Demokratik Alevi Derneği, İşçi Mücadele Derneği, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği, İstanbul LGBTİ'nin de aralarında bulunduğu 55 siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu ortak bildiriye imza attı.

Bakırköy'deki pazar meydanında gerçekleştirilen 1 Mayıs programında, ortak bildiri Türkçe ve Kürtçe olarak okundu.

Ortak bildiride, emperyalistlerin Ortadoğu'yu kan gölüne çevirdiği, yıllardır Suriye'de sürdürülen savaşta kadın, çocuk, yaşlı binlerce insanın katledildiği, milyonlarcasının başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelere sığınmak zorunda kaldığı belirtildi.

Diyarbakır'da, Suruç'ta, Ankara'da, İstanbul'da ve daha birkaç gün önce Bursa'da canlı bombaların patladığı, bütün bunlar yaşanırken barışı savunmanın suç olduğu savunulan bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"Basın, ifade, toplantı ve gösteri hakkı diye bir şey kalmadı.

Kadınlara yönelik şiddet, taciz ve cinayetler her geçen gün artıyor. Meclis başkanı, anayasadan laiklik ilkesinin çıkarılmasından söz ediyor. Biz ise, toplumsal yaşamın dini esaslara göre belirlenmediği, tüm kimliklerin kendilerini özgürce ifade ettiği, eşitlik ve özgürlükten, kapsamlı bir laiklikten yanayız.

Emek, barış ve demokrasi güçleri büyük bir kuşatma altında. Savaşa ve sömürüye karşı çıkan işçiler, emekçiler gözaltılar, tutuklamalar ve şiddetle sindirilmeye çalışılıyor. Sendikal hak ve özgürlükler gasp ediliyor. Grevler yasaklanıyor, kamu emekçileri keyfi soruşturmalara, sürgünler ve tutuklamalara uğruyor."

"Milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılmak isteniyor"

Milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmak istendiği aktarılan bildiride, vekilleri seçen milyonların iradesinin yok sayılmak, siyasal intikam alınmak istendiği savunuldu.

Emek karşıtı politikaların hız kesmediği, bir bütün olarak işçi sınıfına ve emekçilere yönelik saldırı ve hak gasplarının da bitmek bilmediği öne sürülen bildiride, "İşçi sınıfının yaşama ve çalışma koşulları daha da ağırlaştırılmak, örgütlenme zeminleri tümüyle ortadan kaldırılmak, kapitalist sömürü derinleştirilmek isteniyor." ifadelerine yer verildi.

Yılın ilk üç ayında 415 işçinin yaşamını kaybettiği, kadın işçilerin torba yasalarla eve gönderildiği ifade edilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"Her yeni güne, 'Müjde' diye yutturulmaya çalışılan bir saldırı politikasıyla uyanıyoruz.

Taşeron işçilerini kadroya geçirme vaatlerine rağmen, mevcut haklarını bile geriye götüren, 'özel sözleşmeli personel' adı altında güvencesizleştirme girişimleri gündemde.

Özel istihdam büroları adıyla, kölece çalışmanın dayatılacağı kiralık işçi büroları, fon adı altında, kıdem tazminatı hakkının gaspı, kamu emekçilerine yönelik tehdit ve saldırılar hükümetin ve sermayenin ajandasında."

"Bugün, emek, barış ve demokrasi mücadelesi her zamankinden daha çok bir birine bağlı." denilen bildiride, "Bugün, faşizme karşı mücadele ile kölelik yasalarına karşı çıkmak aynı anlama geliyor. İstanbul'da 1 Mayıs alanının Taksim olduğunu ve bu konudaki ısrarımızın devam edeceğini bir kez daha belirtmek istiyoruz." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Bakırköy İstanbul Türkiye 1 Mayıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title