Haberler

İstanbul Boğazı'ndaki Tekne Kazası Davasında Karar

İstanbul Boğazı'nda, kaçakları taşıyan teknenin alabora olması sonucu 27 kişinin öldüğü, 9 kişinin de kaybolduğu kazaya ilişkin, "bilinçli taksirle birden fazla kişiyi öldürme" ve "göçmen kaçakçılığı" suçlarından yargılanan sanıklardan Kerem Senayi Çakan 19 yıl 7 ay, diğer sanıklar Serkan Uyar ve Doğan Odacıoğlu ise 16 yıl 3 ay 25'er gün hapis cezasına çarptırıldı

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Serkan Uyar, Doğan Odacıoğlu ve Kerem Senayi Çakan katıldı. Firari sanık Murtaza Haşimi ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Ümit Zafer Çolak, sanıkların "bilinçli taksirle birden fazla kişiyi öldürme" ve "göçmen kaçakçılığı" suçlarından 7 yıl 1 ay ila 35 yıl 9 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmasını talep ettiği önceki mütalaasını tekrar ettiğini belirtti.

Ek savunma hakkı verilen sanıklardan Kerem Senayi Çakan, bu olaya küçük bir komisyon almak için girdiğini ve sonrasında kazanın yaşandığını kaydederek, "Olaya ve tekneye müdahale etme imkanım da yoktu. Buna rağmen, Serkan Uyar'ın söylemesi üzerine teknenin geri dönmesini de sağladım. Ancak beni dinlemeyip tekrar devam etti ve bu olay meydana geldi. Üzgünüm, tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Sanıklardan Serkan Uyar da geminin geri dönmesi ve gitmeye karar verenleri ikna etmesi için Kerem Senayi Çakan'a haber verdiğini savunarak, "Gemi gerçekten geri döndü ancak 'Apo' denilen şahsın talimatıyla tekne, tekrar yoluna devam etmiş. Sonra bu olay meydana geldi ve sabah gidip teslim oldum" diye konuştu.

Savunması sorulan sanık Doğan Odacıoğlu'nun avukatı Rıfat Buğra Özdoğan ise müvekkilinin bin lira karşılığında bu suça katıldığını kabul etmenin hayatın olağan akışına aykırı olduğunu öne sürerek, müvekkilinin beraatini istedi.

Mahkemenin kararı

Duruşmada davaya ilişkin karar verileceği belirtilerek sanıklara son sözleri soruldu. Kerem Senayi Çakan, "Bu suçla bir ilgim yok. Olmaması için elimden gelen her şeyi yaptım ancak engelleyemedim, üzgünüm" ifadesini kullandı.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, diğer sanıklara oranla, olayda üstlendiği role göre indirim uygulamadığı sanıklardan Kerem Senayi Çakan'ın, "göçmen kaçakçılığı" suçundan 8 yıl 4 ay ve "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek" suçundan da 11 yıl 3 ay olmak üzere toplam 19 yıl 7 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı.

Sanıklar Serkan Uyar ve Doğan Odacıoğlu'nun da "göçmen kaçakçılığı" suçundan 6 yıl 11 ay 10 gün ve "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek" suçundan da 9 yıl 4 ay 15 gün olmak üzere toplam 16 yıl 3 ay 25'er gün hapis cezasına çarptırılmasına hükmeden heyet, firari sanık Murtaza Haşimi hakkında açılan dava dosyasının, savunması alınmadığı gerekçesiyle ayrılması ve başka bir esas numarasıyla yürütülmesini de karara bağladı.

Kastla öldürmek suçundan ceza isteniyordu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların kazada hayatını kaybeden 13 çocuk için "olası kastla ölüme sebebiyet vermek" suçundan ayrı ayrı müebbet, ölen 14 kişi için "olası kastla ölüme sebebiyet vermek" suçundan 280 yıldan 350 yıla kadar ve "göçmen kaçakçılığı" suçundan da 4,5 yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.

Davanın 5 Haziran 2015 tarihli duruşmasında mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Ümit Zafer Çolak ise sanıkların olası kastla değil, bilinçli taksirle cezalandırılmasını gerektiğini belirterek, sayıca çok olan göçmenlerle ilgili Türk Ceza Kanunu'na göre zincirleme suç hükümlerinin uygulanamayacağına dikkati çekmişti.

Savcı Çolak, sanıkların "mağdurları onur kırıcı bir muameleye maruz bırakarak göçmen kaçakçılığı yapma" suçundan 4 yıl 6 ay ila 13 yıl 4 ay ve "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olma" suçundan da 2 yıl 8 ay ila 22 yıl 6 ay olmak üzere toplam 7 yıl 1 ay ila 35 yıl 9 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talebinde bulunmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Doğan Odacıoğlu Serkan Uyar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title