Haberler

İstanbul Aydın Üniversitesi Paris'te "Avrupa'nın Türkiye Algısı" Konulu Konferans Verdi

İstanbul Aydın Üniversitesi Batı Araştırmaları Merkezi, Fransa’nın başkenti Paris’te “Avrupa’nın Türkiye Algısı” konulu konferans verdi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Batı Araştırmaları Merkezi, Fransa'nın başkenti Paris'te "Avrupa'nın Türkiye Algısı" konulu konferans verdi.

Konferansta Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Paris Descart Üniversitesi Enstitüsü Başkanı Prof. Yves Charbit ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın yer aldı. Konferansta ayrıca konuşmacı olarak Batı Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Selin Şenocak, CNRS Araştırma Merkezi Müdürü, Yazar Prof. Nedim Gürsel, Paris Descart Üniversitesi'nden Prof. Annie Gruber ve Liberation Gazetesi'nin Türkiye uzmanı Marc Semo yer aldı.

Konferansta konuşma yapan Dr. Mustafa Aydın, Türkiye'de zaman zaman Batı'ya yönelik kötü algılar oluştuğunu belirterek, "Biz Türkler ve Türkiye'de yaşayanlar hep Batı'yı belirli konularda olumsuz kararlar çıktığı zaman 'Batı zaten böyle düşünür, Batı zaten bize ve bu coğrafyada yaşayan insanlara çok doğru bakmaz ki' diye bir algı var. Biz de dedik ki bir de ayaklarımızın ucuna bakalım, tersten okuyalım diye bu merkezi kurma ihtiyacı hissettik. Acaba Batı neden böyle düşünüyor? Temel amacımız tek taraflı değil, her 2 pencereden bakarak gerçekleri ve doğruları ortaya çıkarmak" dedi.

Batı Araştırma Merkezi ile birçok başarılı konferans gerçekleştirdiklerini de kaydeden Aydın, "14 araştırma merkezi var. İstanbul Aydın Üniversitesi'nde bunlardan biri de Batı Araştırmalar Merkezi. Başkanlığını da Selin Ocak hanımefendi yapmaktadır. Daha yeni olmasına rağmen şu anda 4 büyük etkinlik gerçekleştirdi. Birçok hocamızın Lübnan'dan, Mısır'dan ve Türkiye'den değerli akademisyenlerin ve siyaset bilimcilerin katılımıyla çok başarılı bir konferans gerçekleştirdik Batı Araştırmaları Merkezi'nde. Üniversitemiz 28 bin mevcuduyla Türkiye'nin en büyük vakıf üniversitesi. 2 bin uluslararası öğrencisi var, 2 bin akademisyeni ve personeli var, 50 bin metrekare açık alanı olan 150 bin metrekare kapalı alanı olan, çok güçlü bir teknolojik altyapısı olan, 450 dünya üniversitesiyle işbirliği yapan 14 araştırma merkezi sosyal, fen ve teknik olarak 3, mastır ve doktora programları için enstitüleri olan 2 bin 500'e yakın mastır ve doktora öğrencisi olan bir üniversite" diye konuştu.

Büyükelçi Hakkı Akil ise konuşmasında Türkiye-Avrupa ilişkilerinin Osmanlı İmparatorluğu'ndan bugüne devam eden süreç içerisinde Türk-Fransız ilişkilerini özetlediği konuşmasında, ara sıra iki ülke arasında bazı siyasi nedenlerle iki ülke ilişkilerinin gerildiğine dikkat çekti ve bunun da başlıca nedeninin Ermeni sorunu olduğunu belirtti. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda ise Fransa'nın tutumuna da değinen Büyükelçi Akil, bunun da geçmiş zamandaki Türkiye'deki darbe girişimleri gibi demokrasi açısından ortaya çıkan engellerden kaynaklandığını vurguladı. Akil ayrıca, Türkiye'nin Fransa'daki kültür ve sanat çevreleri ile akademik çalışmalarıyla benimsenen bir yeri olduğunu söyledi.

Konuşmacılar arasında yer alan CNRS Araştırma Merkezi Müdürü, Yazar Prof. Nedim Gürsel, uzun süredir yaşadığı Fransa'daki Türkiye- Fransa ilişkilerini yorumlarken, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine etken yapan unsurlardan söz etti ve bunun zaman içinde aşılacağına inandığını ifade etti. Gürsel ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın Türkiye'ye yaptığı resmi gezide Fransa'nın davetlisi olarak yer aldığına işaret etti.

Prof. Annie Gruber ise, Türkiye, Osmanlı'dan bu yana yaptığı tercihlerle, 20. yüzyılın 2. yarısında kurumsal çalışmaları çerçevesinde Avrupa'nın bir parçası haline geldiğini, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda, Fransa eski cumhurbaşkanlarından Jacques Chriac'ın destek verdiğini, Sarkozy'nin tutumunun bilindiğini söyledi.

Liberation Gazetesi Dış Haberler Müdürü ve Türkiye uzmanı Marc Semo ise, "Türkiye'nin AB yolculuğunun önündeki engellerden biri olarak görülen Ermeni soykırımı ve İslam'dan ötürü Türkiye'yi AB'ye istemezler ama Fas'ı isterler. Çünkü Fas bizim tarihimizin bir parçası, orada Fransızca konuşuluyor ve 'bizden' diye algılanıyor hem de coğrafi olarak yakın' diye düşünülebilir" dedi.

Akil'in yaptığı konferans açılışı konuşması sonrası İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan bir plaket Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın tarafından Büyükelçi Akil'e verildi. Ayrıca konferans sonrası katılımcılara kokteyl verildi. - PARİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Mustafa Aydın Türkiye Fransa Paris Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title