Haberler

İstanbul Autoshow 2015

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, "Yıl sonu için pazar tahminimiz hala değişmedi, 900 - 950 bin adetler civarında olacağını öngörüyoruz.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, "Yıl sonu için pazar tahminimiz hala değişmedi, 900 - 950 bin adetler civarında olacağını öngörüyoruz. Batıl inançlı biri değilim ama 1 milyon psikolojik sınırını geçersek nazar değecekmiş gibi geliyor" dedi.

İstanbul Autoshow 2015 Fuarı'nın açılışında konuşan Bayraktar,  fuar çalışmalarına 90'lı yıllarda başladıklarını ve  o günlerden beri 1 milyon metrekarede 8 milyon otomobil severi gelecekle ve geleceğin bugüne yansımış güncel marka ve modelleriyle buluşturduklarını söyledi.

Bu yıl da ikisi dünya lansmanı olmak üzere 37 ayrı marka ve 60'tan fazla yeni modelin otomobil severlerle buluşacağını belirten Bayraktar, bu yılın konseptinin de "Dünyanın Yeni Harikaları" olduğunu belirtti.

Uzun vadeli plan ve yatırımlar yapan bir sektörde çalıştıklarını kaydeden Bayraktar,  "Ama piyasanın gereği hayatı 30 günlük safhalar halinde yaşıyoruz. İstanbul Autoshow 2015 vesilesiyle o uzun vadeli plan ve yatırımlarla kurguladığımız gelecek yorumlarını beğeni ve görüşlerinize sunuyoruz" dedi.

ODD'nin en önemli misyonunun, sektörün gelişim ve büyümesine her aktivitesiyle katkı sağlamaK olduğunu aktaran Bayraktar, bugün geldikleri noktada ODD'nin, Türkiye'de var olan tüm markaları temsil eden bir sektör derneğinden daha çok sektör adına ortak akıl yaratan bir platform niteliği aldığını kaydetti.

Ana çekirdekteki profesyonel ekiplerine ek olarak üyelerinin 250'den fazla mensubuyla desteklediği 12 komiteleri bulunduğu bilgisini veren Bayraktar, bunun yanı sıra sektör dışından da farklı alanlardaki tecrübelerini kendilerine aktaran danışman ve finans/reel sektör şirketiyle işbirliği yaptıklarını dile getirdi.

Bayraktar, bugün için Türkiye'nin araç sahipliğinde dünya ortalamasının sadece bir çıt üstünde olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bin kişide 173, Amerika 1.000/1.000, Batı Avrupa 650/1.000, Doğu Avrupa ve Kore 300-400 arası değişiyor. Dünya sıralamasında 17'nci en büyük ekonomiyiz.  Burada bir terslik var. 14 milyonluk araç parkımızın yaşı 12'nin üzerinde ve bu araçların toplam parktaki oranı yüzde 47 civarında. Yani yarısı.  Batı Avrupa'da ortalama yaş ise 8-9 civarında. Parkın yüzde 22'si 20 yaş ve üzerinde. Bu yaşlı araç parkının en büyük etkisinin kamu sağlığı, trafik, can güvenliği ve çocuklarımız için miras bırakmaya çalıştığımız çevre üzerinde olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum.

Ekonomimizin en büyük problemi olan cari açığına asıl etkiyi de sektörün kendisi değil mevcut yaşlı araç parkı sebebiyet veriyor.  Bu konuda yapılan çalışmaların başarılı örneği ise 3 sene önce yapılan ağır vasıtalar için hurda teşvikidir. Geçen sene İçişleri Bakanlığımız da ülkemizde yaşanan trafik kazalarının toplam maliyetinin 20 milyar TL olduğunu açıkladı. Gelecek trendlerine bakarsak, gerek coğrafi pazarlardaki talep büyümesi ve gerekse de üretim, yaklaşık 90 milyona varan global pazar da giderek doğuya kayıyor. Bunun aslan payını Çin ve Hindistan gibi yüksek büyüme trendinde olan ekonomi ve otomotiv pazarlarının aldığını biliyoruz."

"1 milyon psikolojik sınırının geçilmesi durumunda nazar değecekmiş gibi geliyor"

Bayraktar, 2015 yılının sadece ilk 4 ayına bakınca sanki pazarda yüksek bir büyüme trendi yakalanmış gibi görünmekle beraber, iyi analiz edildiğinde 2013'ten 2014'e yaşanan hızlı düşüşün baz etkisinin olduğunun anlaşıldığını vurgulayarak, "Yani bir önceki yıla göre yüzde 50 üzerinde gerçekleşmiş gibi gözüken büyüme aslında baz etkisi dikkate alındığında sadece yüzde 17 civarında.  Ne diyelim, buna da şükür. Yılın geri kalan bölümü içinse aynı tedbirli iyimserliğimizi korumak istiyoruz" dedi.

Yıl sonu için pazar tahminlerinin hala değişmediğini ve pazarın 900 - 950 bin adetler civarında olacağını öngördüklerini kaydeden Bayraktar, kendisinin batıl inançlı biri olmadığını ama 1 milyon psikolojik sınırının geçilmesi durumunda nazar değecekmiş gibi geldiğini söyledi.

Bayraktar, potansiyelinin çok altında gerçekleşen iç pazar rakamının, dünyadan kendilerini negatif ayrıştıran ve ekonomik gelişimle mütenasip olmayan yaşlı araç parkı ve sonuç olarak da belirli bir platoya gelmiş olan üretim yatırımlarının tesadüf olmadığına dikkati çekerek, bugüne kadar her mecrada belirttikleri gibi satın almada ödenen yüksek vergilerin, araç yaşlandıkça neredeyse sıfırlanan MTV ve zikzaklarla belirli bir seviyede kalmış olan iç pazarın bahsettiği realiteyi kaçınılmaz kıldığını ifade etti.

Bundan 4 yıl önce ilk Otomotiv Strateji Çalışması ve Belgesi'ni duyduklarında hemen her türlü desteği vermek için tüm sektör üyelerinin, derneklerinin birbirine sarıldığını ve kenetlendiğini hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Arzu ettiğimiz hızda yol alamadık. Bunu bir öğrenme fırsatı olarak değerlendirdik. İkinci safhanın çalışmalarının varlığından haberdarız. Yine bilgi, tecrübe ve görüşlerimizi vermeye hazırız. En önemlisi de, detayında ne olursa olsun, biraz önce anlatmaya çalıştığım gerçekleri göz önüne alırsak merkezde sürdürülebilir bir iç pazar ve büyümesinin olması gerektiği de bir gerçektir. Bu konunun daha da ileriye taşınması ve 2023 büyük sektör hedeflerine ulaşılması noktasında her türlü çalışmaya hazır olduğumuzu bir kere daha belirtmek istiyorum."

Kaynak: AA / Ekonomi

Otomotiv Distribütörleri Derneği Mustafa Bayraktar İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title