Haberler

İstanbul 2020 Heyeti: "Sporun Ötesine Geçip Tarih Yazma Fırsatı"

İstanbul 2020, Lozan'da düzenlenen 2020 Aday Şehir Brifingi kapsamında bugün yaklaşık 100 IOC üyesine yaptığı sunumla adaylığın en ilgi çekici özelliklerini anlattı ve Türkiye'nin Oyunlar'ı düzenleme kapasitesiyle, ülkede düzenlenecek ilk...

İstanbul 2020, Lozan'da düzenlenen 2020 Aday Şehir Brifingi kapsamında bugün yaklaşık 100 IOC üyesine yaptığı sunumla adaylığın en ilgi çekici özelliklerini anlattı ve Türkiye'nin Oyunlar'ı düzenleme kapasitesiyle, ülkede düzenlenecek ilk Oyunlar'ın bölgedeki gençler üzerindeki etkisine dikkat çekti.

2020 Aday Şehir Brifingine katılan İstanbul 2020 heyetinde; Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, IOC Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Profesör Uğur Erdener, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İstanbul 2020 CEO'su Ali Kiremitçioğlu, İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker, Paralimpik okçu ve İstanbul 2020 Elçisi Gizem Girişmen, Olimpik voleybolcu ve İstanbul 2020 Elçisi Neslihan Darnel ve Türkiye'nin en başarılı kadın tenisçisi Çağla Büyükakçay yer aldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 10 yıllık siyasi, sosyal ve ekonomik değişimin ardından, Türkiye'nin "Oyunlar'a ev sahipliği yapma kapasitesinin her zamankinden daha yüksek" olduğunun altını çizdi:

"2002 yılından bu yana, ülkemizde kişi başı GSYİH üç katına çıktı. Geçtiğimiz dört yıl içerisinde, 4,8 milyon yeni iş yarattık. Genç nüfusumuzda, Avrupa'daki en düşük işsizlik oranlarından birine sahibiz. Oyunlar'ı ve Oyunlar'a güvenceleri, ulusal bütçemize kolaylıkla dahil edebiliyoruz. İstanbul 2020'nin 19,4 milyar ABD Doları olan OCOG dışı bütçesi kulağa çok gelebilir, ancak hükümetimiz bu bütçenin büyük bir kısmını kullanarak yatırım yapmaya başlamış durumda. 16,5 milyar ABD Doları seviyesinde yatırım yaparken, 2,9 milyar ABD Dolarını ise Oyunlar'ın benzersiz gereksinimleri için ayırdık. Bu, önümüzdeki yedi yılın toplam yatırım bütçesinin %1'inden daha azına karşılık geliyor."

Ali Babacan ayrıca İstanbul 2020'nin Oyunlar projesindeki riskleri ortadan kaldırmak için geliştirdiği güçlü yönetim ve finansman stratejilerine değindi:

"Tarihte ilk kez bir aday şehir, gerekli yönetim yapılarına ve finansmana, henüz ev sahibi seçilmeden kavuşmuş durumda. 20 yıldan daha uzun bir süre önce yürürlüğe giren Olimpiyat Kanunu, hükümetin bu projeye tam destek vermesini şart koşuyor. Oyunlar'ı gerçekleştirmek için yeni mevzuata, ilave garantilere veya herhangi bir bürokratik sürece ihtiyacımız yok. Oyunlar'ın altyapısından sorumlu olan kamu kuruluşu TOKİ [...] geçtiğimiz 10 yılda 600.000 yeni konut inşa etti - bu, her yıl beş Olimpiyat Köyü yapmak anlamına geliyor. Bugün TOKİ, Oyunlar için gerekli tüm altyapıyı inşa etmek için gerekli finansmana ve araziye sahip."

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, TOKİ'nin Türk sporuna katkılarından söz etti:

"Mersin'de oldukça zor bir iş başardık. TOKİ'deki meslektaşlarımızın yardımlarıyla, bu Oyunlar'a ev sahipliği yapma hakkını kazanmamızın ardından, yalnızca 18 ay içerisinde Olimpik seviyede 12 yeni spor tesisi inşa ettik. Ulaşım, güvenlik, konaklama, sağlık ve biletleme dahil tüm hizmetler, plana uygun bir şekilde tamamlandı. Bu, Oyunlar'ı düzenleme yeteneğimiz için önemli bir sınavdı."

İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, İstanbul'un Oyunlar'a dair hedefleri ile şehrin uzun vadeli gelişim planları arasındaki büyük uyuma değindi:

"İstanbul 2020'nin Oyunlar'a dair vizyonu, Türkiye'nin 2020 Master Planı ile tam bir uyum içerisinde. Halihazırda yürürlükte olan bu plan, hem 2020 Oyunları için hem de İstanbul şehri için aynı oranda kesinlik sağlıyor. Şehrimizin daha fazla ulaşım altyapısına ihtiyacı var, biz de bunu inşa ediyoruz. Şehirdeki nüfusumuzun daha fazla spor tesisine ihtiyacı var, biz de bunları geliştiriyoruz. Gençlerimizin rol modellerine ihtiyaçları var, Oyunlar da onlara bunu sağlıyor."

"Bunu başarabileceğimizi biliyoruz, çünkü İstanbul, 20 yıldır sahip olduğu Oyunlar'a ev sahipliği yapma arzusunu kararlılık ve kapasite ile buluşturmuş durumda. Şehrimiz, olağanüstü bir Oyunlar düzenleme garantisi veriyor. Olimpik Hareket daha önce de sporun ötesine geçerek tarih yazdı, bunu 2020'de İstanbul'da da yapabilecek. Şimdi Birlikte Köprüler Kurma zamanı."

IOC Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Profesör Uğur Erdener, adaylığın "Oyunlar'ın kompakt olması yeterli değil - bu hayatta bir kez yaşanacak bir deneyim olmalı" inancına değindi:

"Düzenleyeceğimiz Oyunlar'da sporun iki kıtada birden gerçekleşerek, sahip olduğumuz çeşitliliği ortaya koymasını istiyoruz. Oyunlar Planımızın da, kompakt bir yapı ile operasyonel etkinlik arasında bir denge tutturmasını amaçlıyoruz. Bu plan aslında geçmişteki bazı Olimpiyat Oyunları'na ölçek yönünden oldukça benziyor. İstanbul'da Oyunlar çarpıcı bir sahne ve arka planda gerçekleşerek, tüm dünyanın aklında yer edecektir. Birlikte çalışarak, dünyanın en önemli etkinliği olan Oyunlar'a güç kazandıracağız."

Genç Olimpik sporcu Çağla Büyükakçay, Oyunlar'a ev sahipliği yapmanın Türk gençleri için ne ifade ettiğini anlattı:

"Hayalim bir Olimpik sporcu olmak, ancak bugün tüm Türk gençliğinin hayallerini temsil ediyorum. Türkiye nüfusunun %50'li, tıpkı benim gibi. 30 milyonu aşkın sayımızla, geleceği temsil ediyoruz. Hırslıyız ve iyimserlik doluyuz. Olimpiyat Oyunları, hepimizin ortak rüyası. Oyunlar'ın 2020'de İstanbul'a gelmesini istiyoruz, çünkü sporun içimizdeki potansiyeli açığa çıkarma, kalıcı ve olumlu değişimler yaratma gücüne inanıyoruz. Bunu biliyorum, çünkü bunu bizzat yaşadım."

SUNUM SIRASIYLA, IOC ÜYELERİNE VERİLEN 2020 ADAY ŞEHİR BRİFİNGİ'NDEN ALINTILAR: ÇAĞLA BÜYÜKAKÇAY

"Hayalim bir Olimpik sporcu olmak, ancak bugün tüm Türk gençliğinin hayallerini temsil ediyorum. Türkiye nüfusunun %50'li, tıpkı benim gibi. 30 milyonu aşkın sayımızla, geleceği temsil ediyoruz. Hırslıyız ve iyimserlik doluyuz. Olimpiyat Oyunları, hepimizin ortak rüyası. Oyunlar'ın 2020'de İstanbul'a gelmesini istiyoruz, çünkü sporun içimizdeki potansiyeli açığa çıkarma, kalıcı ve olumlu değişimler yaratma gücüne inanıyoruz. Bunu biliyorum, çünkü bunu bizzat yaşadım."

"Spor sayesinde, başka türlü yakalayamayacağım harika fırsatlar yakaladım. Türkiye gibi, ben de daha yolun başındayım. İstanbul 2020, eğitimli, katılımcı ve hırslı bir genç nesli Olimpik Hareket ile buluşturma fırsatı. Ülkemizin liderleri ve sizlerle birlikte çalışarak, büyük başarılara imza atmaya hazırız."

BAŞBAKAN YARDIMCISI ALİ BABACAN

"Türkiye, 10 yıldır önemli bir siyasi, sosyal ve ekonomik değişim yaşıyor. 2002 yılından bu yana, ülkemizde kişi başı GSYİH üç katına çıktı. Geçtiğimiz dört yıl içerisinde, 4,8 milyon yeni iş yarattık. Genç nüfusumuzda, Avrupa'daki en düşük işsizlik oranlarından birine sahibiz. Çoğu ülkenin kamu borcunun GSYİH'ye oranı %100'ün üzerindeyken, bazı ülkelerde bu %240'a kadar çıkıyor. Bizde ise bu oran, 2012 yılı sonunda yalnızca %36'ydı, bu Euro Bölgesi ortalamasının yarısından çok daha az."

"Oyunlar'ı ve Oyunlar'a güvenceleri, ulusal bütçemize kolaylıkla dahil edebiliyoruz. 2002 yılından beri Türk ekonomisinden ve devlet bütçesinden sorumluyum. İki sayıyı karşılamanın ne kadar zor olduğunun farkındayım. İstanbul 2020'nin 19,4 milyar ABD Doları olan OCOG dışı bütçesi kulağa çok gelebilir, ancak hükümetimiz bu bütçenin büyük bir kısmını kullanarak yatırım yapmaya başlamış durumda. 16,5 milyar ABD Doları seviyesinde yatırım yaparken, 2,9 milyar ABD Dolarını ise Oyunlar'ın benzersiz gereksinimleri için ayırdık. Bu, önümüzdeki yedi yılın toplam yatırım bütçesinin %1'inden daha azına karşılık geliyor."

Tarihte ilk kez bir aday şehir, gerekli yönetim yapılarına ve finansmana, henüz ev sahibi seçilmeden kavuşmuş durumda. 20 yıldan daha uzun bir süre önce yürürlüğe giren Olimpiyat Kanunu, hükümetin bu projeye tam destek vermesini şart koşuyor. Oyunlar'ı gerçekleştirmek için yeni mevzuata, ilave garantilere veya herhangi bir bürokratik sürece ihtiyacımız yok.

Oyunlar'ın altyapısından sorumlu olan kamu kuruluşu TOKİ [...] geçtiğimiz 10 yılda 600.000 yeni konut inşa etti - bu, her yıl beş Olimpiyat Köyü yapmak anlamına geliyor. Bugün TOKİ, Oyunlar için gerekli tüm altyapıyı inşa edecek finansmana ve araziye sahip.

Peki şu anda Türkiye'nin geçirdiği bu dönüşümün IOC için önemi nedir? IOC ile kurduğumuz ortaklık için, Oyunları düzenleme kapasitemizin en üst seviyede olduğu şu günlerden daha iyi bir dönem düşünülemezdi. 2023, modern cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıldönümüdür. 2023 için hedeflerimizi şimdiden belirlemiş bulunuyoruz. Sizlere verdiğimiz taahhütler, cumhuriyetimizin 100'üncü yıldönümü şerefine sağladığımız taahhütlerle aynı doğrultudadır.

ALP BERKER

Uluslararası Federasyonlar kendi spor dallarını, yeni ve giderek daha da zenginleşen bir pazarda geliştirme şansı bulacak. MOK'ler ve MPK'ler, hem Oyunlar öncesinde, hem de Oyunlar sırasında Olimpiyat tarihinin en geniş destek programından faydalanacak. Sponsorlar, Boğaz'da bulunan Çırağan Sarayı gibi fonlardan faydalanacak ve harikulade ağırlama fırsatları yakalayacaklar. Medya mensupları ve yayıncılar, sadece beş dakika mesafede yer alacak Ana Medya Köyü'müzle desteklenecek UYM/ABM'nin Olimpiyat Parkı'nın bitişindeki elverişli konumundan faydalanacaklar. Yayıncılar ayrıca, Boğaza nazır platformlardan muhteşem kareler yakalayacaklar.

İstanbul'a gelen tüm konuklarımız, her tesisi kümesinde makul fiyatlara çeşitli konaklama imkanları bulacaklar. Kendilerine, teklifimizde yer alan IOC oteli olan dünyaca ünlü Four Seasons'ın da aralarında olduğu tesislerde 100.000'den fazla oda sağlayacağız.

BAKAN SUAT KILIÇ

Mersin'de oldukça zor bir iş başardık. TOKİ'deki meslektaşlarımızın yardımlarıyla, bu Oyunlar'a ev sahipliği yapma hakkını kazanmamızın ardından, yalnızca 18 ay içerisinde Olimpik seviyede 12 yeni spor tesisi inşa ettik. Ulaşım, güvenlik, konaklama, sağlık ve biletleme dahil tüm hizmetler, plana uygun bir şekilde tamamlandı. Bu, Oyunlar'ı düzenleme yeteneğimiz için önemli bir sınavdı.

Hükümetimiz, 2013 ve 2014'te spora ilişkin yatırımlara 2,5 milyar ABD Doları ayırmıştır. Türkiye tam manasıyla Olimpik bir millete dönüşüyor. Başbakan Erdoğan ve Türkiye hükümetinin Olimpiyat değerlerine inancı ve güveni tam. Türk gençliği, İstanbul'u bir Olimpiyat şehri olarak görmeyi yoğun bir şekilde arzuluyor ve İstanbul'un benzersiz ve büyüleyici bir Oyunlar yaşama fırsatı sunacağına inanıyor.

Gizem Girişmen (konuşmasını Fransızca yaptı)

İstanbul 2020'ye yönelik önceliği sporculara veren planlarımızdan heyecan duyuyorum. Olimpiyat ve Paralimpik Sporcuları aynı muhteşem tesisleri paylaşırken; bizler de dünyayla şu değerleri paylaşacağız: cesaret; azim; ilham; eşitlik; entegrasyon; çeşitlilik.

Türkiye'de sekiz milyon engelli yaşıyor. Gündelik hayatlarımız gitgide daha da kolaylaşıyor. İstanbul'da toplu taşıma 2015 yılına kadar % 100 erişilebilir hale gelecek. Benim Pekin'e gidebilmemi sağlayan fırsatları elde etmek; sporla yaşadığım coşkuyu tadabilmek, herkesin hakkı. Oyunların İstanbul'da düzenlenmesi farkındalığı arttıracak, davranış biçimlerini değiştirecek ve Türk milletinin akıl ve kalplerinde gerçekleşecek kalıcı değişime katalizör olacaktır.

NESLİHAN DARNEL

İstanbul 2020'ye Londra'dan çıkardığımız dersleri ve sporculuk hayatlarımızdan edindiğimiz tecrübeleri katıyoruz. Londra 2012'de öğrendik ki sporcular zamanlarının % 80'ini Köy'de, ya da antrenman tesislerinde geçiriyorlar; işte İstanbul 2020 bu ikisini tek bir alanda sunmayı teklif ediyor. Tüm sporculara ayrılacak Köy, Olimpiyat Parkı'ndan kısa mesafe uzaklıkta yer alacak ve dünyaca ünlü Türk misafirperverliğinin sergileneceği kafeler, çarşılar ve dinlenme tesisleriyle donatılacak.

Sporcu Dinlenme Merkezi, Oyunlar için bir ilk olacak. Köy'deki apartman tarzı konaklama tesislerinin yakınında yer alacak merkezde sunulacak olan hidroterapi, masaj terapisi ve daha nice hizmetten, sporcular ücretsiz yararlanacak. Oyunlar sırasında, Köyün bitişiğinde yer alacak olan Antrenman Tesis Alanı ve yakınındaki antrenman tesisi, 22 spor dalı için Köy'den 15 dakika mesafede antrenman imkanı sağlayacak. Olimpik Antrenman Merkezi, Oyunlar sonrasında bölgemizin sporcularına muhteşem bir miras olarak kalarak, benim gibi Olimpiyat sporcuları kadar, Gizem gibi Paralimpik sporculara da gelecekteki Oyunlara hazırlanma fırsatı sağlayacak.

PROFESÖR UĞUR ERDENER

Bizler, Oyunların salt kompakt olmakla kalmayıp; hayatta bir kere yaşanacak bir deneyim olması gerektiğine inanıyoruz. Hafızalara kazınacak görsellikte bir spor deneyimi yaşanacak; bir şehrin muazzam kültürü deneyimlenecek; farklı milletlerin yeni bir bölgede birleşmesine şahit olunacak.

Düzenleyeceğimiz Oyunlar'da sporun iki kıtada birden gerçekleşerek, sahip olduğumuz çeşitliliği ortaya koymasını istiyoruz. Oyunlar Planımızın da, kompakt bir yapı ile operasyonel etkinlik arasında bir denge tutturmasını amaçlıyoruz. Bu plan aslında geçmişteki bazı Olimpiyat Oyunları'na ölçek yönünden oldukça benziyor.

İstanbul'da Oyunlar, çarpıcı bir sahne ve arka planda gerçekleşerek, tüm dünyanın aklında yer edecektir. İstanbul'da Oyunlar, halkın ihtiyaçlarıyla mükemmel uyum içerisinde olacaktır. Başka şehirleri de ev sahipliğine aday olmaya teşvik edecek ve Olimpik Hareket'i yeni bölgelere taşıyacaktır. İstanbul'da Oyunlar, milli önceliğimiz olacak. Birlikte çalışarak, dünyanın en önemli etkinliği olan Oyunlar'a güç kazandıracağız.

Halkımız Oyunlar'a hazırdır. % 83'ü Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmayı istemektedir. Halkımız Olimpik Hareket'e yeni bir coşku getirecek ve Olimpiyat Meşalesini nesiller boyu taşıyacaktır.

HASAN ARAT

İstanbul 2020'nin Oyunlar'a dair vizyonu, Türkiye'nin 2020 Master Planı ile tam bir uyum içerisinde. Halihazırda yürürlükte olan bu plan, hem 2020 Oyunları için hem de İstanbul şehri için aynı oranda kesinlik sağlıyor. Şehrimizin daha fazla ulaşım altyapısına ihtiyacı var, biz de bunu inşa ediyoruz. Şehirdeki nüfusumuzun daha fazla spor tesisine ihtiyacı var, biz de bunları geliştiriyoruz. Gençlerimizin rol modellerine ihtiyaçları var, Oyunlar da onlara bunu sağlıyor.

Peki bu çoğunluğu bir araya getiren nedir? Türkiye ve civarındaki ülkeler, dünyanın en genç nüfuslarına sahip olan ülkeleri arasında. Sayıları 400 milyonu aşan bu genç nüfus, hayatlarının dönüm noktalarındalar. Bu belki de tarihin hiçbir döneminde bu kadar yoğun hissedilmedi. Zor kararlarla karşı karşıyalar. Olimpiyat Ailesi, yükselmekte olan bu muazzam nesle ilham kaynağı olarak, onları spora ve Olimpiyat değerlerini benimsemeye yönlendirebilir. İşte bu bırakılacak mirasların en güzeli olacaktır.

Bunu başarabileceğimizi biliyoruz, çünkü İstanbul, 20 yıldır sahip olduğu Oyunlar'a ev sahipliği yapma arzusunu kararlılık ve kapasite ile buluşturmuş durumda. Şehrimiz, olağanüstü bir Oyunlar düzenleme garantisi veriyor. Olimpik Hareket daha önce de sporun ötesine geçerek tarih yazdı, bunu 2020'de İstanbul'da da yapabilecek. Şimdi Birlikte Köprüler Kurma zamanı. - Lozan

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Uğur Erdener İstanbul Türkiye Lozan Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title