Haberler

İsrail, Silah İhracatında Dünya 6'ncısı

Güncelleme:

İsrail'in, silah ihracatında en büyük kalemini insansız hava araçları oluşturuyor

İsrail 2012 yılı verilerine göre dünyanın en çok silah ihraç eden 6'ncı ülkesi oldu.

Savunma, güvenlik ve istihbarat konularında faaliyet gösteren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli IHS Jane şirketinin bu yıl açıkladığı rapora göre, dünya genelinde ülkelerin silaha harcadıkları bütçe, önceki yıllara göre artış gösterdi.

Listede ilk 5 sırayı, ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya aldı. 6'ncı sırada yer alan İsrail, insansız hava araçları (UAV) satışında, ABD'nin ardından ikinci ülke oldu. Rapora göre İsrail, 2008 yılında silah ihracatını yüzde 74 oranında arttırdı.

Dünya genelinde artan silah talebinde aslan payını 26 milyar dolarlık ihracatıyla ABD aldı. ABD'yi, Rusya 10, Fransa 4,5, İngiltere 4, Almanya 3, İsrail ise 2,4 milyar dolarlık silah ihracatıyla takip etti. İsrail'in silah ihracatında en büyük kalemini ise insansız hava araçları oluşturuyor. Listede ilk onda İsrail'i İtalya, Çin, Kanada ve İsveç izliyor.

İnsansız hava araçları satışında İsrail'in en büyük müşterisi ise ABD. Washington, İsrail'den aldığı insansız hava araçlarını ağırlıklı olarak üçüncü ülkelere satıyor. İsrail'in 2014 yılında en büyük insansız hava aracı ihraç eden ülkesi durumuna gelmesi bekleniyor.

Öte yandan en çok silah ithal eden ülkeler sıralamasının başında, Hindistan yer alıyor. Rapora göre Hindistan, geçen yıl 5,27 milyar dolarlık silah alımı yaptı. Silah alımı sıralamasında Hindistan'ı Suudi Arabistan 3,74 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri 3,5 milyar dolarla izliyor. Aynı listede Türkiye, silah alımında, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ardından 4. sırada yer alıyor. Türkiye'yi, Mısır, Güney Kore, Avustralya ve Irak takip ediyor.

Raporda Batı Avrupa ülkelerinde silah alımının son yıllarda giderek düştüğü ifade edilirken, doğu Avrupa'da ise silah talebinin arttığı belirtiliyor.

IHS Jane şirketinin raporuna göre dünyada ülkelerin silahlanma bütçesinin 2021 yılına kadar 1,65 trilyon dolara çıkacağı tahmini yapılıyor, bu da silah pazarının her yıl yüzde 9,3 oranında genişleyeceği anlamına geliyor.

Kaynak: AA / Politika

Amerika Birleşik Devletleri Rusya Federasyonu Fransa İsrail Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title