Haberler

İsrail İstihbaratı: 3 Eylem Arasında Operasyonel Bağ Var

Güncelleme:

Saldırıların koordinasyonu ve bulgular, emrin IŞİD merkezinden geldiğini gösteriyor, Lübnan'daki saldırı ve Rusya uçağının düşürülmesiyle ilgili olduğu düşünülüyor.

Fransa'nın başkenti Paris'te 132 kişinin öldüğü, 352 kişinin de yaralandığı koordineli saldırıların IŞİD'in Suriye ya da Irak'taki karargâhında planlandığı düşünülüyor. Bunun kanıtlanması, örgütün küresel stratejisinde büyük bir değişime gittiği anlamına gelecek. Zira Suriye ve Irak'ta ilan ettiği 'halifeliği' güçlendirmeye çalışan IŞİD'in yurtdışındaki saldırıları, sempatizanlarına yaptığı çağrılar sonucunda gerçekleşen 'yalnız kurt' eylemleri ile sınırlı kalmıştı.

İSRAİL İSTİHBARATI: 3'Ü BAĞLANTILI

Beyrut'ta Hizbullah'ın güçlü olduğu Şii mahallesinde 43 kişinin öldüğü saldırıyı ve Sina'da Rus yolcu uçağının düşürülmesini üstlenen IŞİD, Paris saldırılarının hemen ardından açıklama yaptı. Bölgede önemli faaliyetler yürüten İsrail istihbaratı, Lübnan, Fransa ve Rus yolcu uçağı saldırılarının arasında 'açık bir operasyonel bağ olduğunu' belirtiyor. Fransa'da koordineli şekilde gerçekleşen saldırıların 'yalnız kurt' eylemi olamayacak kadar sofistike olduğu düşünülüyor.

AYNI İNTİHAR YELEKLERİ

Dikkat çekilen bir diğer nokta, Fransa'daki yedi saldırganın tıpatıp aynı intihar yelekleri takıyor olması. İntihar yeleklerinin hareket etmeye izin vermesi ve yanlışlıkla patlamaması adına bu konuda uzman olan bir kişi tarafından üretilmesi gerekiyor. Fransız haber ajansı AFP de intihar yelekleriyle yapılan bir saldırının Avrupa'da ilk olduğunu belirterek bu yöntemin 'Ortadoğu ile özdeşleştiği' yorumunda bulundu.

IŞİD TOPRAKLARIN YÜZDE 25'İNİ KAYBETTİ

Eurasia Group düşünce kuruluşuna göre; Fransa'daki saldırılar, "IŞİD'in operasyon metodunda yapısal bir değişim olduğunu kanıtlıyor ve Batı'da artan saldırıların başlangıcını temsil ediyor". IŞİD'in stratejisindeki değişimin sebebi ise son dönemde karşı karşıya kaldığı büyük toprak kaybı olabilir. ABD önderliğindeki koalisyon ve Rusya'nın desteklediği Suriye ordusunun saldırıları ile örgüt son dönemde kontrolü altında tuttuğu toprakların yüzde 25'ini kaybetti.

ORTAK NOKTASI SİVİLLER

IŞİD dışarıda gerçekleştirdiği geniş çaplı eylemleriyle, kendisine yönelik saldırıda bulunan yabancı güçlere 'bedel ödeyecekleri' mesajı vermek istiyor. Paris, Beyrut ve uçak saldırılarının ortak yanı devleti temsil eden bina ya da kişilerin yerine sivillerin hedef alınması. Örgüt, böylece 'düşmanlarını' en zayıf noktalarıdan vuruyor. Ancak IŞİD'in sivillere yönelik katliamları ABD, Fransa, İran ve Rusya gibi Suriye krizinde farklı noktalarda olan güçlerin ortak nokta bulmasını sağlayarak ters tepebilir. Fransa eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise dün Rusya da dahil olmak üzere IŞİD ile savaşan tüm ülkeleri barındıran tek bir uluslararası koalisyon oluşturulması çağrısı yaptı. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Rusya Federasyonu Lübnan Fransa İsrail Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (1)

23:

saldırılar için seçilen ülkelere dikkat etmek gerekir. kimleri savaşa dahil ediyorlar dikkat etmek lazim ve Türkiyenin bir an once pkkdan kurtulmasi lazim isid belki bitecek yeni teror orgutleri cikaracaklar ve bunlar hep Türkiyenin sinirlarina yakin olacak.

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title