Haberler

İsrail'deki Seçimden İlk Sonuçlar

Güncelleme:

İsrail'de seçmen, bugün sandık başındaydı. Kritik seçimler, Netanyahu'nun Likud Partisi ve Herzog-Livni ikilisinin "Siyonist Birlik" arasında zorlu çekişmeye sahne oldu.

İsrail'de bugün 5 milyon 881 bin 696 seçmen, sandık başındaydı. Yapılan erken genel seçimlerde, ülke medyasının sandık çıkış anketlerine göre, Binyamin Netanyahu'nun Likud partisinin 27 koltuk elde etmesi beklenirken, Isaac Herzog- Tzipi Livni liderliğindeki "Siyonist Birlik" de 27 koltuk sahibi olarak gözüküyor

İsrail Kanal 10 Televizyonu, oy verme işleminin saat 22.00'de tamamlanmasıyla, seçim çıkış anketlerini yayımladı.

Söz konusu anketlere göre, seçimde başa baş gittiği görülen Netanyahu'nun Likud partisi ve Herzog-Livni liderliğindeki "Siyonist Birlik"in 27'şer koltuk kazanması öngörülüyor.

ANKETE GÖRE ÇIKAN SONUÇ

Seçim çıkış anketleri, ülkedeki yüzde 3,25'lik seçim barajını geçen partilerin meclisteki koltuk dağılımını ise şu şekilde yansıtıyor:

Siyonist Birlik (27), Likud (27), Birleşik Arap Listesi (13), Yeş Atid (11), Kulanu (10), HaBayit HaYehudi (8), Şas (7), Birleşik Tora Yahudiliği (7), Yisrael Beitenu (5), Meretz (5), Yahad (0)

Ayrıca, sandıkların açılmasının ardından oy sayım işlemi de başladı. Merkez Seçim Komitesi'nden alınan verilere göre, ülkedeki yaklaşık 6 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 67,38'i sandık başına gitti.

"SEÇİMLERDEN KOALİSYON ÇIKACAK"

İsrail'de tek başına iktidara gelebilmek için Knesset'teki (Meclis) 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Ancak, sandık çıkış anketlerinin yansıttığı verilere göre, hiçbir parti tek başına iktidara gelecek oy oranını elde edemediği için, ülkeyi bir koalisyon hükümeti bekliyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in önümüzdeki günlerde, tüm partililere, hükümeti kurmak için çağrıda bulunması ve en çok oyu alan partinin liderine hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor. Hükümet kurmakla görevlendirilen parti başkanının 42 gün içerisinde koalisyon arayışını neticelendirmesi gerekiyor. Hükümet kurma görevinde başarısız olunması durumunda ise Rivlin, aynı görevi başka bir parti liderine verebilir. Bu adayın ise koalisyonu kurabilmek için 28 günü olacak.

İkinci aday da koalisyon hükümetini kuramazsa Knesset'teki 120 milletvekilinin 61'i bir araya gelerek, cumhurbaşkanından görevi üçüncü bir kişiye vermesini isteyebilir. Hükümet kurmakla görevlendirilen üçüncü parti liderinin çabaları da 14 gün içerisinde sonuçsuz kalırsa, meclis feshedilerek 90 gün içerisnde yeniden seçimlere gidilmesi öngörülüyor.

SEÇİM SİSTEMİ

Ülkenin "tek seçim bölgesi" olarak kabul edildiği İsrail'de, nispi temsil sistemi uygulanıyor. Bugün sandık başına giden İsrailliler, herhangi bir adaya değil, 120 ismin bulunduğu parti listesine oy verdi.

Her partinin seçimde aldığı oy oranı kadar, hazırladığı listedeki aday meclise girmeye hak kazanacak. Buna göre, bir parti yüzde 10 oy alması halinde, mecliste 12 sandalyeye sahip olacak. Partilerin, Knesset'e girebilmesi için yüzde 3,25'lik seçim barajını aşması gerekiyor.

Barajı aşan siyasi partiler, aldıkları oy karşılığı mecliste belli sayıda sandalye kazanmalarının ardından, bu partilerin yeni bir koltuk daha elde etmeye yetmeyen artık oyları ve barajın altında kalan partilerin oyları, meclise girmeye hak kazanan partiler arasında yeniden dağıtılacak. Bu dağıtım, seçim sonuçlarındaki oy dağılımı yüzdelerine göre yapılacak.

İsrail seçim sisteminde barajın düşük olması, ülke siyasetinde aktif partilerin çoğunun Knesset'te temsil edilmesine imkan tanıyor. Mevcut baraj uygulamasının, bir partinin tek başına iktidara gelmesini ise son derece güçleştirmesinden dolayı İsrail'de genellikle koalisyon hükümetleri kuruluyor. Bu nedenle, geçmişteki bazı hükümetlerde tamamen farklı siyasi çizgideki partiler, aynı hükümet çatısında birleşmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Isaac Herzog Tzipi Livni İsrail Sıkıcı Dünya Haberler

500

Yorumlar (24)

düzceli:

seçimlerden bizene. önemli olan Gazze halkı bundan ne istifade edeceği. varmı filistinliyi tutan bir İsrailli parti yok ozaman boşver ne halleri varsa görsün.

32
4
yanıtYanıtla
ori:

ALLAH yahudi irkina firsat vermesin insallah birbirlerine düserler. Dunyanin sapik IRKI

25
4
yanıtYanıtla
düzceli:

bu iranın gözü kör olsun. bir vuramadı israili hani yok edecektin onu silecektin ortadan. seni gidi acem vardır bir bildiğin.

9
16
yanıtYanıtla
bilgiç:

yahudiler milliyetçidir, bir askeri için dünyaya savaş açarlar, ya biz, askerimizin kaatilleriyle masaya otururuz, aramızdaki fark budur.

8
6
yanıtYanıtla
DARA:

BAKINIZ. . . . . . İSRAİLDE ARAP PARTİSİ VAR VE VARDI . . . T. C. den DAHA DEMOKRAT DEĞİLMİ ?

2
7
yanıtYanıtla
Türk:

Bizdede HDP var daha ne istiyorsun, kim daha demokrat iyi bak.

yanıt0
yanıt0
Ali CanMobil-IOS:

Onlardaki demokrasiyse bizdeki ne, bizdeki demokrasiyse onlardaki ne?

6
3
yanıtYanıtla
adana antep:

bizim 550 milletvekillerinin 200 ü dükkana gelmiyor, , 300, ü hırsız, , , 50 taneside birbirinin ağzını burnunu kırıyor, , ama israiloğlu 100 milletvekili tüm dünyayı yönetiyor. . . hiç boşuna kola döküp, bosch çamaşır makinası kırıp kendinizi rezil etmeyin adamlara helal olsun. .

2
2
yanıtYanıtla
kurdistanli Mobil-ANDROID:

seçim sonuçla ri hayırlı olmasin. Müslüman lar arasına fitne yi koyan zalim İsrail devleti siyasi partileri bir gün birbirlerine girecekler insallah

4
0
yanıtYanıtla
kurt turk kardesmobilWeb@haberler.com:

En cok muslumani ben öldurrum diyene basa getirir bunlar

3
1
yanıtYanıtla
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title