Haberler

İsrail'de Koalisyon Arayışları

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, tarafların koalisyon arayışları çerçevesinde parti temsilcileri ile istişarelerini sürdürüyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, tarafların koalisyon arayışları çerçevesinde parti temsilcileri ile istişarelerini sürdürüyor.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Rivlin'le görüşen Yeş Adit partisi yetkilileri, kurulması muhtemel bir koalisyon hükümetinde yer almayacaklarını iletti.

Yeş Adit milletvekillerinden Yael German'in Rivlin'le yaptığı görüşmede, "Bize oy verenlere ve tüm seçmenlere muhalefette kalarak hizmet edeceğiz. Başbakanlık için de herhangi bir ismi önermeyeceiz" dediği belirtildi.

Rivlin'in dün parti temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde, 51 milletvekili Binyamin Netanyahu'yu başbakanlık için önermişti.

Merkez-sol eğilimli "Siyonist Birlik" ittifakının lideri İzak Herzog'u tavsiye eden milletvekillerinin sayısı ise 24'te kaldığı açıklanmıştı.

Netanyahu'nun başbakan olmasını öneren partilerin arasında kendi liderliğindeki Likud'un yanı sıra, aşırı sağcı Yahudi Evi Partisi, Ultra Ortodoks Şas Partisi ve Birleşik Tevrat Yahudiliği Partisi yer aldı.

Kulanu partisinin tavrı belirleyici olacak

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman'ın liderliğindeki 6 sandalyeli İsrail Evimiz partisinin de Netanyahu'ya destek vermesi bekleniyor. Netanyahu'nun hükümeti kurabilecek çoğunluk olan 61 milletvekilinin desteğine erişebilmesi için, daha önce Likud'dan ayrılan ve son seçimlerde 10 milletvekili çıkaran sağcı Kulanu partisinin tavrı belirleyici olacak.

Rivlin görüşmelere, seçimlerde en çok oyu alan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud Partisi ile başlamıştı. Bu kapsamda Rivlin'in bugün de Kulanu, Yeş Atid, İsrail Evimiz ve Meretz partilerinin temsilcileriyle bir araya geleceği açıklanmıştı.

İsrail kanunlarına göre Cumhurbaşkanı, 120 sandalyeli İsrail Meclisi Knesset'ten birisini hükümeti kurmakla görevlendirecek. Rivlin'in hükümeti kurma görevini, Salı günkü seçimlerde en çok oyu alan İsrail Başbakanı Netanyahu'ya vereceği ifade ediliyor.

Hükümet kurmakla görevlendirilen kişinin 42 gün içerisinde koalisyon arayışını neticelendirmesi gerekiyor. Hükümet kurma görevinde başarısız olunması durumunda ise cumhurbaşkanı görevi başka bir milletvekiline tevdi ediyor. Bu kişiye ise koalisyon için 28 gün tanınıyor. İkinci milletvekilinin de başarısız olması halinde meclis salt çoğunluğu, üçüncü bir adayı cumhurbaşkanına önerebiliyor. Bu aşamada başarı sağlanamazsa 90 gün içerisinde yeniden seçimlere gidilmesi gerekiyor.

Seçimler "sağın zaferi" ile sonuçlandı

Hükümeti kurmak için 120 sandalyeli İsrail meclisi Knesset'te 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Sandıktan çıkan sonuçlara göre, hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu yakalayamadığı için yeni hükümetin de koalisyondan oluşması gerekiyor.

İsrail'de 17 Mart'ta gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Başbakan Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud Partisi en fazla oyu almıştı. Likud'un 30 koltuk kazandığı seçimde, İşçi Partisi lideri İzak Herzog ve Hatnuah Partisi lideri Tzipi Livni'nin eş başkanlığındaki merkez solu oluşturan "Siyonist Birlik" 24, Birleşik Arap Listesi ise 13 koltuk elde etti.

Nüfusun 2 milyonu Filistinli

İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılındaki savaş ve işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor.Tel Aviv yönetimi, İsrail vatandaşlığı alan söz konusu Filistinlileri "İsrailli Arap" diye tanımlıyor.

Filistinliler ise İsrail'i "işgalci" olarak gördükleri için bu bölgeyi "1948 toprakları" olarak nitelendiriyor. İsrail'in 1967'de işgal ettiği Gazze ve Batı Şeria'da ise yaklaşık 4 milyon Filistinli yaşıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Reuven Rivlin İzak Herzog İsrail Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title