Haberler

İsrail'de Halk, Korkudan Sığınaklarda Saklanıyor

Güncelleme:

İsrail'in Gazze saldırılarında ölü sayısı 68'e yükselirken, İsrail halkı, Hamas'a ait roketler yüzünden sığınaklarda saklanıyor.

İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik saldırılarında ölü sayısı 68'e yaralı sayısı ise 451'e yükselirken, Filistinli militanların roketleri ilk kez Tel Aviv’in ötesini vurdu. Militanların Gazze’den fırlattığı Suriye ve İran yapımı roketler, 20’den fazla İsrail kentini tehdit ediyor. Halk sirenler çalınca sığınaklara kaçıyor.

YÜZLERCE HEDEF VURULDU

İsrail ordusunun, haftalardır artarak süren roket saldırılarını engellemek için Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı ‘Koruyucu Hat’ operasyonunda önceki akşamdan bu yana 200’e yakın hedef vuruldu.

50 EV YERLE BİR EDİLDİ

İsrail uçakları ve savaş gemilerinden Gazze’de Hamas militanlarına ait çok sayıda tesis ve ev vurulurken, sınıra asker yığınağı dün de sürdü. Operasyonlarda Hamas’ın lider kadrosunda bulunan isimlere ait 50 ev füzelerle yerle bir edildi. Vurulan sivil hedefler arasında bir hastanenin de yer aldığı kaydedildi.

FİLİSTİN DE ROKET SALDIRILARINI ARTIRDI

İsrail’in hava harekatı sürerken Filistinli militanlar da roket saldırılarını artırdı. Gazze’den atılan roketler Tel Aviv ve Kudüs’ün yanı sıra Gazze Şeridi’nden 121 kilometre uzaklıktaki Zichron Yaakov yerleşim birimine kadar ulaştı. Hamas yetkilileri, yerleşim birimine düşen roketin Hayfa kentini hedeflediğini duyurdu.

ROKETLER SURİYE'DEN

İsrailli yetkililer, yapılan ilk incelemelerde atılan roketlerin Suriye ve İran yapımı ‘Kabir’ (M-302) füzeleri olduğunu belirledi. İsrail ordusu, geçen martta Eliat açıklarında bir Panama gemisine düzenlediği operasyonda çok sayıda Suriye yapımı M-302 füzesi ele geçirmişti. Hamas’ın elinde bulunduğu tahmin edilen 100’ü aşkın M-302’nin, başka bir gemiyle kaçırılmış olduğu düşünülüyor.

İsrailli yetkililer ayrıca, Filistinli militanların ilk kez Sovyet yapımı, omuzdan atılan SA-6 ve SA-7 tipi uçaksavar füzeleriyle helikopterlerini hedef aldığını duyurdu.

İSRAİL'İ DEMİR KUBBE KORUYOR

İsrail’in 2011 yılında kullanmaya başladığı ‘Demir Kubbe (Iron Dome) füze savunma sistemi, 4 ila 7 kilometre atış menziline sahip roketlere karşı tasarlandı. Mobil izleme radarı sayesinde 70 kilometre çaplık bir alanda ateşlenen tüm füzeleri tespit edebilen sistem ilk olarak, füzenin tipini ve rotasını belirliyor. Ardından sistemin ‘silah yönetim ve kontrol ünitesi’, roketin yerleşim bölgesine düşüp düşmeyeceğini belirliyor. Roketin evlere isabet etme olasılığı bulunursa ateşlenen füzeler roketi havada vuruyor.

KUBBENİN TEK ATIŞI 50 BİN DOLAR

Ordu yetkilileri, sistemin yüzde 75 ile yüzde 90 arasında bir başarı oranı olduğunu söylüyor, ancak son açıklamalar bu oranın yüzde 15-20’lere kadar düşebileceğini gösteriyor. ‘Demir Kubbe’nin son 2 günde Gazze’den atılan 200 füzeden sadece 37’sini düşürebildiği açıklandı. Sistemin her bir füze ateşlemesinin maliyeti ortalama 50 bin doları buluyor.

HALKI SIĞINALARA ÇAĞIRDILAR

Tel Aviv ve Kudüs belediyeleri, roket saldırılarının artmasının ardından yerel halkı, evlerinden ayrılarak açtıkları sığınaklarda kalmaya çağırdı. Roketlerin artan menzili nedeniyle 4 milyon nüfuslu İsrail’de 2 milyona yakın vatandaşın saldırı tehdidi altında olduğu belirtiliyor.

PLAJLAR KAPATILDI

Yetkililer, özellikle Gazze’ye yakın güney kentlerinde yaşayan vatandaşların, roket saldırılarına açıkta yakalanma ihtimallerini azaltmak için plajları süresiz olarak kapattı.

GAZZE ŞERİDİ, YALOVA'NIN YARISINDAN BİLE KÜÇÜK

Yaklaşık 1.8 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi 360 kilometrekare yüzölçümüne sahip bir bölge. Yani 850 kilometrekarelik Yalova ilinin yarısından bile küçük. Gazze bu nedenle dünyanın nüfus yoğunluğu en yüksek yerlerinden birisi.

ABD, TEL AVİV BÜYÜKELÇİLİĞİNİ KAPATTI

WashIngton yönetimi, artan roket saldırılarının ardından Tel Aviv’deki büyükelçiliğini geçici süreyle kapatma kararı aldı. Beyaz Saray, Filistinli militanların, İsrailli sivillere yönelik roket saldırılarını kınadığını duyururken, Avrupa Birliği de İsrail’in misilleme operasyonlarını eleştirdi.

Fransa ve İngiltere taraflara itidal çağrısında bulunurken Almanya ve İtalya saldırıların karşılıklı olarak durdurulmasını istedi.

ANKARA'DAN KINAMA

Türk Dışişleri de, İsrail’den Gazze’ye yönelik saldırılarını derhal durdurmasını istedi. Bakanlık, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası toplumu da süratle devreye girerek İsrail operasyonlarının durdurulması için telkinlerde bulunmaya çağırdı.

ARAP BİRLİĞİ'NDEN ÇAĞRI

Arap Birliği ise, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının durdurulması için BM Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, İsrail’in Filistinli sivillere yönelik ‘katliamlarını’ sürdürmesi durumunda Gazze’de insani dram yaşanabileceğine dikkati çekti.



Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Tel Aviv Suriye İsrail Hamas Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title