Haberler

İsrail'de Genel Seçimler

TEL İsrail'de, Birleşik Arap Listesi üyesi ve milletvekili Ahmed Tibi, seçim sonuçlarının tamamen hayal kırıklığı olduğunu belirterek, İsrailli Yahudi seçmenlerin çoğunluğunun mevcut durumu değiştirmek istemediğini düşündüğünü söyledi.

TEL İsrail'de, Birleşik Arap Listesi üyesi ve milletvekili Ahmed Tibi, seçim sonuçlarının tamamen hayal kırıklığı olduğunu belirterek, İsrailli Yahudi seçmenlerin çoğunluğunun mevcut durumu değiştirmek istemediğini düşündüğünü söyledi.

Ahmed Tibi, Tel Aviv'de kurulan basın seçim merkezine canlı bağlanarak, açıklamalarda bulundu.

"Sonuçlar tamamen hayal kırıklığı. İsrailli Yahudi seçmenlerin çoğunluğunun mevcut durumu değiştirmek istemediğini düşünüyorum" diyen Tibi, "Bununla birlikte sonuçlar kimin başbakan olacağını net bir şekilde ortaya koymuyor. İsrail'de bir birlik hükümeti kurulmamasını ümit ederim" diye konuştu.

"Netanyahu sağcı bir hükümet kurmayı deneyecek gibi gözüküyor" öngörüsünde bulunan Tibi, "Arap Listesi olarak sağcı bir hükümete karşı mücadele ediyor olacağız. Tüm muhalefet partileri sağcı bir hükümete karşı mücadele etmeli" ifadelerini kullandı.

"İsrail, Netanyahu'ya açık bir şekilde evet dedi"

İsrail Altyapı Bakanı ve Likud üyesi Silvan Şalom da basın merkezine telefonla yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Bence sandıktan çok güçlü bir mesaj çıktı. İsrail, Netanyahu ve Likud'un İsrail'i yönetmeye devam etmesine çok açık bir şekilde evet dedi. Çok sayıda İsrailli, Likud'a oy vererek sağ partilerin iktidarda kalmasını, solun gelmemesini istedi. Kısa zaman içerisinde bir koalisyon kurmak niyetindeyiz. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde ortaklarımızla tüm önemli meseleleri çözecek güçlü bir hükümet kuracağımızı düşünüyorum."

"Netanyahu'nun çoktan ortaklarımızla koalisyon için konuşmaya başladığını biliyorum" şeklinde konuşan Şalom, "Kısa zamanda bunu sağlayıp, ülkeyi yönetmeye devam edeceğimizi düşünüyorum" dedi.

İsrail Demokrasi Enstitüsü Başkanı Yohanan Plesner de "Netanyahu'yu destekleyen medya, seçimden önceki birkaç günde iyi çalışarak diğer sağcı partilerden oy çekmeyi başarmış gözüküyor" diyerek, "Netanyahu'yu destekleyebilecek sağcı partilerin toplamı 63, sol partilerin sandalye sayısı ise 58 gözüküyor. Koalisyon müzakereleri Netanyahu'nun hükümeti kurup kuramayacağını gösterecek" şeklinde konuştu.

İşçi partisi (Şimdi Siyonist Birlik adı altında seçime giren) Milletvekili Nachman Şai ise basın merkezinde yaptığı açıklamada, "Tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu elde edemese de Siyonist Birlik'in Knesset'teki sayısını ikiye katlaması çok sevindirici. Kesin sonuçları bekleyip ona göre koalisyon senaryolarını düşüneceğiz" ifadelerine yer verdi.

Netanyahu'dan "Araplar otobüslerle seçim merkezlerine taşındı" iddiası

Öte yandan, Netanyahu, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'de oy kullanma işlemi devam ederken, solcu partilerin Arap seçmenleri otobüslerle oy vermeye taşıdığını iddia etmişti.

Durumu, "Sağcı blok tehlikede" şeklinde nitelendiren Netanyahu, "Arap seçmenler kalabalıklar halinde oy kullanıyor. Solcu sivil toplum örgütleri onları otobüslerle taşıyor" demişti.

Likud ve Siyonist Birlik "başa baş"

İsrail Kanal 10 Televizyonu, oy verme işleminin saat 22.00'de tamamlanmasının ardından seçim çıkış anketlerini yayımladı.

Anketlere göre, seçimde Netanyahu'nun başında bulunduğu sağcı Likud partisi ile Herzog-Livni birlikteliğindeki merkez sol "Siyonist Blok" un 27'şer sandalye alacakları öngörülüyor.

Seçim barajının yüzde 3,25 olduğu ülkede, aynı anketlere göre seçim barajını geçen partilerin meclisteki sandalye dağılımının ise şöyle olması bekleniyor :

Siyonist Birlik (27), Likud (27), Birleşik Arap Listesi (13), Yeş Atid (11), Kulanu (10), HaBayit HaYehudi (8), Şas (7), Birleşik Tora Yahudiliği (7), Yisrael Beitenu (5), Meretz (5), Yahad (0)

Sandıkların açılmasının ardından oy sayım işlemi de başladı. Merkez Seçim Komitesi'nden alınan verilere göre, ülkedeki yaklaşık 6 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 71,8'i sandık başına gitti.

Kaynak: AA / Güncel

Benjamin Netanyahu Tel Aviv Silvan İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title