Haberler

    İspanya Tarihinin En Büyük Yolsuzluk Operasyonu

    Madrid, Murcia, Leon ve Valencia kentleri başta olmak üzere 259 farklı noktada yapılan yolsuzluk operasyonunda aralarında üst düzey politikacı ve işadamlarının da olduğu 51 kişi gözaltında.

    Geçtiğimiz senelerde ekonomik krizle boğuşan İspanya'da 259 noktada yapılan yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınanlar arasında iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) öne çıkan isimlerinden, eski Madrid il başkanı Francisco Granados da var. Aynı partiden Leon İl Meclis Başkanı Carlos Martinez ve Madrid'e bağlı altı belediye başkanı da şüpheliler arasında.

    Savcılık, kamu ihalelerini rüşvet karşılığında dağıtan bir yolsuzluk şebekesinin, "birçok belediye ve özerk yönetimlerin içine sızdığını" iddia ederek soruşturmayı başlattı. Operasyon kapsamında 400 banka hesabı dondurulurken, 260 şirket incelemeye alındı. 300 milyon dolar değerindeki anlaşmalar da inceleniyor.

    İspanya tarihinin en büyük yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınanlara yöneltilen suçlamalar arasında, "kara para aklama", "evrakta sahtecilik", "mali suçlar", "rüşvet", "nüfuz ticareti", "organize suç" ve "usülsüzlük" de var.

    Üyelikleri askıya alınacak, istifaları istenecek

    İktidardaki Halk Partisi (PP) Genel Sekreter Yardımcısı Esteban Gonzalez Pons, her türlü yolsuzluğu kınadıklarını söyleyerek, adı yolsuzluğa karışan tüm üyelerinin pozisyonlarının askıya alınacağını ve bu kişilerin kamu görevlerinden istifa etmelerini isteyeceklerini söyledi.

    Yolsuzluk operasyonu geçen yıl Francisco Granados ve işadamı David Marjaliza hakkında kara para aklama soruşturması açılması ve bu kişilerin hesaplarının bloke edilmesiyle başladı. İspanyol Savcılığı, telefon dinlemeleriyle isimleri tespit etti. Şüphelilerin son iki senede, komisyon karşılığında 250 milyon euro değerinde kamu ihalesi dağıttığı iddiası söz konusu.

    Granados İsviçre'deki banka hesabında milyonlarca eurosunun olduğu ortaya çıktıktan sonra Şubat ayında istifa etmişti.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Valencia İspanya Madrid Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title