Haberler

İspanya'daki Ebola Vakası

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Ebola hastasının ve şüpheli vakaların bulunduğu hastaneye giderek doktorlardan bilgi aldı Başbakan Rajoy: "İspanya'da Ebola'nın üreme riski çok az" Mevcut durumda 1'i Ebola hastası, 13'ü şüpheli vaka olmak üzere 14 kişi hastanede gözetim altında tutuluyor Gösteri düzenleyen hastane personeli, Ebola virüsü taşayan Teresa Romero'ya destek verip siyasilere "istifa" diye bağırdı.

Afrika kıtası dışında görülen ilk Ebola bulaşma vakası olan ve İspanya'nın ana gündemini işgal eden Madrid'deki kadın hemşirenin sağlık durumunu yakından öğrenmek isteyen İspanya Başbakanı Mariano Rajoy hastaneyi ziyaret etti.

Ebola krizini yönetmek için özel bir komitenin kurulması kararının alındığı Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında, Ebola hastası hemşire Teresa Romero ve diğer 13 şüpheli vakanın bulunduğu Carlos III hastanesine giden Başbakan Rajoy, doktorlarla görüştükten sonra soru almadan basına açıklama yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü ve AB Komisyonu'nun bilgilerine göre, "İspanya'da Ebola'nın üreme riski çok az" şeklinde konuşan Rajoy, İspanyol halkına rahat olması çağrısını yineledi. Önceliklerinin şu anda, tek Ebola hastası olan "Teresa Romero'yu kurtarmak" olduğunu belirten Rajoy, zor ve karmaşık bir anda bir çok kişinin Romero için çalıştığını ve bu kişilere destek verilmesi gerektiğini söyledi.

İspanya hükümetinin, Ebola virüsünün bulaşmasıyla ilgili neler olduğunu öğrenmek ve bir daha tekrarlanmaması için gerekli araştırmaların yapılması adına tüm çalışmaları başlattığını kaydeden Rajoy, "Normal bir durum yaşamıyoruz, zor ama eminim ki profesyonel insanların her türlü gereksinimleri karşılanacaktır" dedi.

Hastane personeli protesto etti

Bu arada Başbakan Rajoy'un açıklama yaptığı sıralarda hastanedeki bir grup sağlık personeli de dışarı çıkarak siyasetçileri ve Ebola vakasındaki yönetimi protesto etti.

Başbakan Rajoy'un aracı çıkarken "istifa, "utanın" şeklinde bağıran Carlos III hastanesinin sağlık personeli, yaşam mücadelesi veren Teresa Romero'nun yanında olduklarını söylediler.

Öte yandan 5 Ekim'den beri hastanede olan ve dünden itibaren sağlık durumu kötüleşen, hatta bazı sağlık çalışanlarına göre "kritik" durumda olduğu söylenen Teresa'ya, Ebola hastaları için yeni bulunan ve Belçika'dan getirilen "Zmapp" adlı ilacın verilmeye başlanacağı bildirildi.

Gözetim altındaki diğer 13 kişi ise günde en az iki kez ateşleri ölçülerek ve Ebola testleri yapılarak ayrı ayrı kapalı ve izole edilmiş odalarda tutuluyor.

Sendikadan yönetime eleştiri

Sierra Leone'den 22 Eylül'de Madrid'e getirilen ve 26 Eylül'de hayatını kaybeden İspanyol misyoner Manuel Garica Viejo'ya bakan sağlık personelinden biri olan ve virüsü Viejo'dan aldığı tahmin edilen hemşire Teresa'nın başına gelenlerle ilgili polemikler bugün de devam etti.

Sağlık çalışanları sendikası, Afrika'dan İspanya'ya 2 Ebola vakalı hasta getirilmiş olmasına rağmen güvelik protokolünün tam anlamıyla virüsün Teresa'ya bulaşmasından sonra uygulanmaya başladığını savundu.

Sendikadan yapılan açıklamalarda, bir çok sağlık personelinin "korkudan" Ebola şüpheli hastalara bakmayı reddettiği bildirildi. Sendika görevlileri, Sağlık Bakanı Ana Mato ve Madrid özerk yönetim hükümetinin sağlıktan sorumlu üyesi Javier Rodriguez'in istifasını istedi. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Afrika Madrid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title