Haberler

İspanya'da Öğrenci Protestosu

İspanya'daki Öğrenciler Sendikası'nın çağrısıyla ülke genelindeki tüm eğitim kurumlarında öğrenciler derslere girmeme eylemine başladı.

İspanya'daki Öğrenciler Sendikası'nın çağrısıyla ülke genelindeki tüm eğitim kurumlarında öğrenciler derslere girmeme eylemine başladı.

İki gün sürecek öğrenci eylemine ülkedeki tüm sendikalar destek veriyor. İspanya'da üniversitelerde bu zamana kadar işleyen 4+1 (4 yıllık yüksek öğrenim+yüksek lisans) eğitim sistemi İspanyol hükümeti tarafından geçen ay 3+2 olarak değiştirilirken, "kamusal eğitimin kısıtlandığı" gerekçesiyle bu kararı protesto eden Öğrenciler Sendikası eyleme katılımın yüksek olması için çağrı yaptı.

Öğrenciler Sendikası Genel Sekreteri Ana Garcia, basına yaptığı açıklamada, "Kamu üniversiteleri sürdürülebilir durumda olmasına rağmen iktidar partisi bunu istemiyor. Bankaları kurtaracaklarına ya da özel sektöre yardım edeceklerine kamu hizmetlerine daha çok para ayırmalılar. Kamu üniversitelerinin özelleştirilmesini istemiyoruz ve tüm öğrenciler haklarımızı savunmak için mücadele edecek" dedi.

Sendika, üniversite sistemindeki değişikliğin geri çekilmesi için 120 bin imza topladı. İspanyol hükümetinin yaptığı üniversite sistemindeki değişikliğin arkasında yine ekonomik krize karşı alınan tedbirler olduğu savunulurken, yeni sistem ile üniversitelerde daha az öğretim görevlisi çalışacağı öne sürüldü.

İspanyol öğrenciler, protestolarını yarın sokağa yansıtarak 40'tan fazla şehirde gösteri düzenleyecek.

İspanya Eğitim Bakanlığı kaynakları ise üniversitelerdeki 4+1'lik sistemin Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi, Ermenistan, Kazakistan, Gürcistan gibi ülkeler dışında artık Avrupa'da uygulanmadığını, çoğunluğun 3+2'lik sisteme geçtiğini savundu. Ayrıca, yeni sistem sayesinde çocuklarının bir yıllık üniversite harcamalarından kurtulacak İspanyol ailelerin toplamda 150 milyon avro tasarruf yapabileceği iddia edildi.

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title