Haberler

İspanya'da "Öfkeliler" Hareketinin Çıkışının 5. Yıldönümü

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : -Sokaktaki kalabalık -Müzik dinletisi ve dans gösterisi İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle 5 yıl önce kendiliğinden ortaya çıkan ve "Öfkeliler" olarak adlandırılan halk hareketine destek verenler, yeniden sokaklara çıktı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

-Sokaktaki kalabalık

-Müzik dinletisi ve dans gösterisi İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle 5 yıl önce kendiliğinden ortaya çıkan ve "Öfkeliler" olarak adlandırılan halk hareketine destek verenler, yeniden sokaklara çıktı.

Ekonomik krizden dolayı uygulanan kemer sıkma politikalarına karşı, "siyasi ve ekonomik sistemin değişmesi" talebiyle, ilk eylemini 15 Mayıs 2011'de gerçekleştiren "Öfkeliler" başta başkent Madrid olmak üzere ülkenin 50 kentinde gösteriler düzenledi.

Madrid'de halk hareketinin sembolü haline gelen Madrid'deki Sol Meydanı bugün de göstericilerin en önemli buluşma noktası oldu. Cibeles Meydanı'nda toplanan ve sayıları 3 bini bulan kalabalık, sloganlar atarak Sol Meydanı'na kadar yürüdü. Hiçbir siyasi partinin amblemini taşımamaya özen gösteren göstericiler, 5 yıl önce olduğu gibi sistem karşıtı sloganlar atıp, "Buna demokrasi diyorlar ama değil", "Bizi temsil etmiyorlar", "Gerçek demokrasi", "Kesintilere hayır" yazılı pankartlar taşıdı.

Gösteriyi organize eden gruplar tarafından yapılan açıklamalarda ise "15-M'nin ruhu halen geçerliliğini korumaktadır. Kemer sıkma politikalarına, ekonomik sisteme, sınırlara, erkek hegemonyasına ve sadece siyasi partilerin tekelinde olan siyasete karşı mücadele etmek için meydanlara çıkıp kendimizi göstermeye devam etmeliyiz." denildi. Sol Meydanı'ndaki gösteri boyunca ayrıca "Fransa'nın 15-M hareketi" olarak gösterilen "NuitDebout" adlı harekete destek veren açıklamalar da yapıldı.

Bu arada "Öfkeliler" hareketinin 5. yıldönümü dolayısıyla dünyadaki 500 kadar kentte gösteriler yapıldığı bildirildi. İspanya'daki protestoların önderliğini yapan "Hemen Gerçek Demokrasi" adlı platformdan yapılan yazılı açıklamada "Uluslararası boyutta yapılan eylemler koordineli bir mücadeleyle bizi yeni bir döneme götürmelidir. Çünkü sistem değişikliği küresel olmalıdır." ifadeleri dikkat çekti.

İspanya'da ilk kez 15 Mayıs 2011 tarihinde yapılan "Öfkeliler" hareketinin gösterisinde, Sol Meydanı'nı dolduran binlerce kişi sabaha karşı polisin müdahalesiyle dağıtılmayı çalışılmıştı. 19 kişinin gözaltına alındığı olaylar sonrasında bazı gruplar Sol Meydanı'nda kamp kurarak, her gün düzenledikleri halk meclisleriyle ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal durumunu tartışarak, burayı sosyal bir eylem merkezi haline dönüştürmüşlerdi.

Sol Meydanı'ndaki eylemler 79 gün sonra polisin müdahalesiyle son bulmuştu.

"Öfkeliler" hareketinin siyasi uzantısı olarak 2014 Ocak ayında "Podemos" (Yapabiliriz) adlı radikal sol görüşlere sahip bir siyasi parti kurulmuştu. İlk defa 20 Aralık 2015'te yapılan genel seçimlere katılan Podemos, ülkenin en büyük 3. siyasi partisi olarak çıkmıştı. İspanya'da 26 Haziran'da yapılacak erken seçim öncesinde komünist Birleşik Sol partisiyle seçim ittifakı yapan Podemos'un, ülkede solun en köklü ve en büyük partisi olan Sosyalist İşçi Partisi'nin önüne geçmeye çalıştığı biliniyor.

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Madrid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title