Haberler

İspanya'da gelenekten ticarete dönüşen "domates savaşı" -

İspanya denince akla gelen önemli kültürel etkinliklerden biri olan "domates savaşı" (La Tomatina), bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.

Ülkenin doğusundaki Valencia kentinin yaklaşık 9 bin nüfuslu ilçesi Bunol'da 1945 yılından kalma bir gelenek olarak bilinen "domates savaşı", iki yıldır uygulanan yeni kurallarıyla ve ticari özelliğiyle dikkat çekmeye başladı.

Ekonomik krizden dolayı geçen yıl başlatılan "savaşın" yapıldığı sokağa girişte ücret alınması uygulaması bu yıl da devam etti. Güvenlik gerekçesiyle 50 binden 22 bine indirilen katılımcı sayısında yabancılara ayrılan 17 bin kişilik kontenjan için 10 avro giriş ücreti alınırken, 5 bin kontenjanı olan Bunol halkı ise geçmiş yıllarda olduğu gibi etkinliğe para ödemeden katıldı.

İspanyolların dışında Avustralyalılar, İngilizler, Japonlar, Amerikalılar, Hintililer, Hollandalılar ve Almanların başını çektiği yaklaşık 20 farklı milletten gençlerin birbirine domates attığı festivalde, güvenliği sağlamak için 190 sivil koruma görevlisi, 35 yerel polis ve jandarma görev yaptı. Helikopterle havadan da kontrolü sağlayan Bunol Belediyesi, her türlü ihtimale karşı 12 ambulans ile 14 doktor ve 16 hemşirenin görev yaptığı bir çadır sağlık ocağını hazır bulundurdu.

- Gençler 140 ton domatesi birbirine fırlattı -

Domates savaşında geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Castellon bölgesinden 6 kamyonla getirilen, ucuz ve tadı güzel olmayan toplam 140 ton domates kullanıldı. Şişe ve sert cisimle girmenin, alkollü katılmanın, tişört yırtmanın yasak olduğu domates savaşında, katılımcılara gözlerini korumaları için deniz gözlüğü takmaları ve domatesi başkasına atmadan önce elleriyle sıkarak yumuşatmaları tavsiye edildi.

- Balkonlar basına kiralandı -

Aralarında AA'nın da bulunduğu uluslararası basından büyük katılım görülen festivale 95 basın kuruluşunu akredite oldu. Ayrıca biri Hollywood filminde diğeri de Hintli bir kadın derneğinin yararına reklam amaçlı kullanılmak üzere çekimler yapıldı. Dar bir sokakta yapılan ve bir saat süren domates savaşından görüntü alınması için medya mensuplarına 6 binanın balkonu ve çatısı kişi başı 250 ila 395 avrodan kiralandı. Domateslerin bulunduğu kamyonların üzerine çıkıp görüntü almak isteyen basın mensuplarından ise bin 500 avro istendi.

Ayrıca, Bunol'da bu yıl domates savaşına ek olarak "La Tomatina Sound Festival" adı altında iki gece süren konserler verildi. Girişin 15 avro olduğu konserlere toplam 10 bin kişinin katıldığı bildirildi.

- "La Tomatina" İspanya dışına açılmak istiyor -

"La Tomatina"nın resmi sorumlusu ve Bunol Belediye Başkan Yardımcısı Rafael Perez, AA muhabirine, dünyaca ünlü festivalin Bunol halkı açısından önemini ve gelecek planlarını anlattı. Perez, şunları söyledi:

"Yaklaşık 70 yıllık bir geleneği olan bu festivali sürdürmek bizim için büyük bir gurur. Sadece İspanya'nın değil dünyanın da en büyük festivallerinden biri olmak için çalışıyoruz. La Tomatina'yı diğer festivallerden farklı kılmak istiyoruz. Dünyada bir marka yaratmak istiyoruz. Çünkü burada yılda sadece bir saat süren bir etkinlik var. La Tomatina'yı İspanya dışında farklı yerlere de taşıma arzusundayız."

Perez, "geleneğin ticarete dönüştüğü" eleştirilerini yanıtlarken, festivalden elde edilen geliri yine festivale yatırdıklarını söyledi. Perez, "Daha çok para kazandığımızda daha çok domates, daha çok ambulans satın alıyoruz. Bizim La Tomatina'nın sonunda karımız yaklaşık 50 bin avro" diye konuştu.

Gazetecilerin görüntü almak için kullandığı noktalara kira ödemesini konusunda ise Perez, "Basının para ödemesi konusu farklı. Çünkü belediye binasında yerimiz yok ve mecburen özel evlerden balkonlarını kiralamalarını istiyoruz. Bu da paralı olmalı ve festivalin değeri kadar para alınıyor. Formula 1 yarışında bir balkon kiralamaya kalkarsanız 3 bin avro ödersiniz. Biz de festivaller arasında Şampiyonlar Ligi'nde oynuyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Valencia İspanya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title