Haberler

ABD'li Bilim Adamları, Ispanak Yaprağından Kalp Damarı Yaptı

Güncelleme:

ABD'li bilim insanları ıspanak bitkisinin yapraklarındaki damarları çalışan insan kalbi kası yaratmada kullanmanın yolunu keşfetti. Keşif zarar gören organların onarımı konusunda çığır açabilir.

ABD'nin Massachusetts eyaletindeki Worcester Politeknik Enstitüsü'nden araştırmacılar, ıspanak yaprağını çalışan bir insan kalbi dokusuna çevirmeyi başardı.

Bu biyomedikal mühendislik alanındaki en zor sorunlardan biri olan zarar gören doku ve organları onarma ve yeniden oluşturmaya bir çözüm sunabilir.

KALP KRİZİ GEÇİREN HASTALARIN KALPLERİNİ ONARMADA KULLANILABİLİR

Eğer çalışmanın doğruluğu kanıtlarsa bilim insanları ıspanağı kalp krizi geçiren insanların kalbinde sağlıklı kaslar oluşturmak için kullanabilecek.

3 boyutlu yazıcılar dahil mevcut biyomedikal teknoloji kılcal damar ağlarını yapay olarak üretmeyi başaramıyor.

Çalışmada yer alan bilim insanlarından Joshua Gershlak ıspanak yaprağındaki damar iskeletinin dokuların büyümesi için oksijen, besin maddeleri ve diğer gerekli molekülleri göndermesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Gershlak "Burada doku mühendisliğindeki temel sınırlayıcı faktör damarsal ağın eksikliği. Damar ağı olmadan çok sayıda doku ölümü yaşanır." dedi.

'DOKU MÜHENDİSLİĞİNDEKİ BİR DİZİ SORUNU ÇÖZEBİLİR'

Araştırmacılar önce tek bir ıspanak yaprağını aldı ve yapraktaki damarların içine bitki hücrelerini ortadan kaldırmak için arıtıcı bir sıvı zerk etti.

Böylece sadece damar ağı elde edildi. Ardından ıspanak yaprağının damar ağına insandaki kan hücrelerinin boyutunda olan 5 mm'den küçük plastik parçaları ve sıvılar gönderildi.

Son aşamada da ıspanak damarlarına insan hücresi 'ekildi'.

Sonuçta insandaki kalp kasını taklit eden bir doku elde edilmiş oldu.

Ancak araştırmacılar hala yapılacak çok fazla iş olduğuna dikkat çekerek keşfin insanlarda test edilmesinin yıllar alabileceğini vurguladı.

WPI'dan biyomedikal mühendisliği profesörü Glenn Gaudette, "Hâlâ yapacak çok işimiz var, ancak bugüne kadar yaptığımız çalışmalar içinde bu çok umut verici oldu. Çiftçilerin binlerce yıldır topladığı bitkiler doku mühendisliğinde kullanılmak üzere bir dizi problemi çözebilir" dedi.

Kaynak: Haberler.com / Yaşam

Massachusetts Teknoloji Sağlık Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title