Haberler

İso Türkiye ve İstanbul Pmı İmalat Sanayi Raporu Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sektörün faaliyet koşullarının ölçülmesine yönelik aylık bazda en hızlı ve güvenilir öncü gösterge olan "Türkiye ve İstanbul PMI (Satınalma Yöneticileri Endeksi) İmalat Sanayi Raporları" için Markit ile işbirliği anlaşması imzaladı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sektörün faaliyet koşullarının ölçülmesine yönelik aylık bazda en hızlı ve güvenilir öncü gösterge olan "Türkiye ve İstanbul PMI (Satınalma Yöneticileri Endeksi) İmalat Sanayi Raporları" için Markit ile işbirliği anlaşması imzaladı.

İSO'da işbirliği anlaşmasına ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, odanın, sanayi sektörünün faaliyet koşullarının ölçülmesine yönelik; en hızlı ve güvenilir bir öncü gösterge konusunda tarihi bir adım attığını söyledi.

PMI'nın Türkiye'de hesaplanması ve her ay sanayiciler ve ekonomi kamuoyuyla paylaşılması konusunda, bir dünya markası olan Markit Economics ile birlikte çalışma amacıyla oluşturdukları işbirliği protokolünü açıklamak için bir araya geldiklerini dile getiren Bahçıvan, bugünden itibaren bu araştırmayı İSO çatısı altında, 3 yıl boyunca, her ay "İstanbul Sanayi Odası Türkiye-PMI İmalat Sanayi Raporu" adıyla açıklayacakları bilgisini verdi.

Bahçıvan, bununla birlikte yine yapmış oldukları işbirliği sonucunda Türkiye'de ilk, dünyada ise sadece birkaç şehir için yapılmakta olan bir şehrin PMI'sını "İstanbul Sanayi Odası İstanbul-PMI İmalat Sanayi Raporu" adıyla açıklayacaklarını kaydetti.

İşbirliğine neden gittiklerini ilişkin konulara değinen Bahçıvan, şöyle devam etti:

"Markit Economics'in global bir marka olarak kendisini kanıtlamış bu kaynağı ile işbirliği yapmayı, Türkiye'nin teknoloji ve katma değer üreten bilgi toplumu olma çabalarına önemli bir katkı, İSO'nun da sanayimize karşı olan tarihi sorumluluğu ve misyonu olarak görüyoruz. Çünkü demokratik toplumlara, gelişmiş sanayilere bakıldığında, sivil toplum kuruluşlarının üstlendikleri en önemli misyonlardan birinin de ekonomik bilgi hazinesine sundukları katkı olduğu görülmektedir. İSO olarak ülkemizin bu kıymetli hazinesine destek olabilmek için, kaynağına güvendiğimiz bu araştırmayı, bundan böyle bir işbirliği kültürü çerçevesinde kamuoyuna aktaracağız."

"PMI verileri son derece güvenilir bir referans olarak kabul ediliyor"

Bahçıvan, Türkiye'de ekonomik büyüme ile imalat sanayi büyüme performansı arasında yüksek bir korelasyon bulunduğunu belirterek, bu bağlamda imalat sanayinin yakın geçmişteki faaliyet performansına ilişkin eğilimlerin bilinmesinin, ekonomik büyümenin hangi yönde geliştiği konusunda önemli ipuçları sunduğunu aktardı.

Markit Economics tarafından her ay 30'u aşkın ülkede, sanayi de dahil olmak üzere ekonominin temel sektörlerinin faaliyet koşullarının ölçülmesi amacıyla "Satınalma Yöneticileri Endeksleri" hesaplandığını ve kamuoyuna açıklandığını belirterek, PMI'nın Türkiye'de de 2005'ten bugüne her ay imalat sanayi sektörü için açıklandığını ve imalat sanayi sektörünün ve ekonomik aktivitenin en önemli öncü göstergelerinden biri olarak kabul edildiğini söyledi.

Bahçıvan, PMI verilerinin güvenilir bir ipucu sunduğuna değinerek, şöyle devam etti:

"Sanayi üretimi ekonomik büyümenin, PMI ise sanayi üretiminin öncü göstergesi olduğu için ekonomik büyümenin yönünü görme konusunda PMI verilerinin takibi son derece güvenilir bir referans olarak kabul edilmektedir. PMI'yı ekonomi için önemli kılan ikinci faktör ise araştırma sonuçlarının yayınlanma hızıdır. Güncel ekonomik analizlerde karşılaşılan en önemli sorunlardan biri, ekonomik verilerin gecikmeli olarak yayınlanmasıdır. Bildiğiniz gibi, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan büyüme verileri yaklaşık üç ay, büyümenin en önemli öncü göstergesi olan Sanayi Üretim Endeksi ise yaklaşık iki ay gecikmeli olarak yayınlanıyor."

Bahçıvan, İSO Türkiye İmalat PMI verilerini Markit Economics ile işbirliği yaparak paylaşacak olmalarında bu faktörlerin önemli rol oynadığını bildirdi.

Başkan Bahçıvan, "Yani verilerin güncele en yakın hıza sahip olması, kalitesi ve güvenirliği bizim için bu işbirliğinin yolunu açan en önemli faktörler oldu. Çünkü sektöre ilişkin daha kısa süreli gecikmelerle yayınlanan ve gerçekleşen verilerle yüksek korelasyona sahip olan her gösterge, analistlerin beklenti ve tahmin oluşturabilmesi açısından büyük değer taşıyor. Aynı zamanda karar alıcı ve politika yapıcıların strateji geliştirmelerine de yardımcı oluyor" ifadelerini kullandı.

"Verileri açıklamakla kalmayacağız, değerlendireceğiz"

İSO olarak, global ölçekte ve karşılaştırılabilir niteliğe sahip bu verileri açıklamakla kalmayacaklarını dile getiren Bahçıvan, bu verilerin değerlendirilmesi ve anlamlı bir veri seti olarak ekonomi dünyasının elinin altında bulunması için de yol gösterici olacaklarını söyledi.

Bahçıvan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çünkü bundan sonra gerek bu veri seti bazında ve gerekse başka araştırmalarda İstanbul Sanayi Odası'nın kendi birikimi ve güçlü araştırma mutfağı da devreye girecek; bu bilgi seti üzerinden çeşitli aksiyonların alınması noktasında uyarıcı ve de teşvik edici olacağız. PMI Türkiye ve İstanbul endekslerinin imalat sanayi ve genel ekonomik büyüme performansı hakkında kaliteli, hızlı, taze ve güvenilir bilgi sunarak hem Türkiye genelinde ekonomik aktörlerin, hem de özel olarak İstanbul sanayisinin ve İstanbul Sanayi Odası'nın stratejik kararlarını daha hızlı ve sağlıklı almalarına önemli bir destek sağlayacaktır."

Willis: "PMI, ekonomik süreçlerde daha iyi karar almak için"

Markit Direktörü Richard Willis, Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) en önemli amacının zamanında, "doğru ve aylık olarak hareket eden göstergeler hazırlamak" olduğunu belirterek, dünya genelinde 30 ülkede PMI hazırladıklarını söyledi.

Bazı ülkelerde inşaat ve perakende sektörlerini de kapsama aldıklarını aktaran Willis, PMI incelemesinin önce merkez bankaları tarafından gayri safi yurtiçi hasılayı incelemek için tasarlandığını aktardı.

Willis, çalışmanın "Ekonomik süreçlerde daha iyi karar almak" amacıyla hazırlandığını da ifade ederek, "Ekonomi ile ilgili kararların daha doğru alınabilmesi için bu incelemeler dikkate alınmaktadır önemli kuruluşlar tarafından. PMI kısa sürede güvenilirlik kazanmıştır" diye konuştu.

Willis, İstanbul'da imalat sanayisinin yıllar içinde nasıl geliştiğini, ekonomiye katkılarını, İSO'nun gelişmesini teşvik ettiği alanlardaki gelişmeleri değerlendireceklerini söyledi.

Willis, dünyada farklı ülkelerdeki kentlerin ekonomilere katkısından bahsederek, İstanbul'un imalat sanayisi konusunda Türkiye'nin en önemli merkezi olduğunu, Londra'da böyle bir durumun olmadığını, İstanbul'un bu konuda eşsiz bir özelliğinin bulunduğunu anlattı.

"Ekonomistler, politikacılar PMI verileriyle hareket edebiliyor"

Raporda, İstanbul'un ekonomiye nasıl liderlik yaptığının görülebileceğini aktaran Willis, İstanbul'daki araştırmalarında bilgi talep ettikleri kaynaklarının yüzde 75-80'inden geri bildirim aldıklarını, ilk yapılan araştırmadan böyle yüksek oranda dönüşün olmasının anketin önemini ortaya koyduğunu söyledi.

Willis, "Bu da araştırmamızın, raporun önemli olduğunu gösteriyor. Biz yüzde 100 cevap beklemiyorduk zaten. Bundan sonra imalat PMI raporunu aylık olarak yayınlamaya devam edeceğiz. Her ayın ilk çalışma gününde verileri alacaksınız. Ekonomistler, politikacılar dünya genelinde PMI verileriyle hareket edebiliyor. Raporlarda firmaların gayri safi yurtiçi hasılaya katkılarını da görebiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.

"Verileri resmi rakamlardan önce yayınlayabiliyoruz"

Willis, imalat sektöründe elde ettikleri verileri resmi rakamlardan önce yayınlayabildiklerini belirterek, "Resmi veriler de bizim raporlarımıza uygun açıklanıyor. Ters düşmüyoruz. Çok yakın rakamlar ortaya çıkıyor" dedi.

Türkiye PMI'sının 50,1'de 49,3'e düştüğünü dile getiren Willis, "Burada birilerinin iddia ettiği bir çökme yok. Avrupa da yavaşlıyor. Avrupa ekonomileri birbirine bağımlı. Dünya artık giderek birbirine daha bağımlı hale geliyor. Ekonomilerdeki sıkıntı ülkeleri etkiliyor"  diye konuştu.

Willis,  Türkiye ve İstanbul PMI raporlarının hazırlanış süreçlerine ilişkin bilgi vererek, İstanbul ile ilgili geçmiş bilgileri de topladıklarını anlattı.

Türkiye'deki girdi fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten Willis, "Bu endişelenecek bir konu ama bütün dünyada girdi fiyatları yükseliyor. Küresel ekonomik durumdan İstanbul daha fazla etkileniyor" dedi.

Willis, İstanbul'da yüksek sayıda şirket ile çalıştıklarını belirterek, geçmişle ilgili veri denetimini yaptıklarını, araştırmayı ilk ay 105 şirket ile yaptıklarını, bu rakamın ilerleyen aylarda 300'ün üzerine çıkacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Sanayi Odası Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title