Haberler

İso, 37 Ülke Başkonsolosuna İş Dünyasının Sorunlarını Aktardı

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan: "AB ülkelerinde mallarımız serbest dolaşımda olabiliyorken iş adamlarımızın hareketinin kısıtlanması Gümrük Birliği çerçevesinde kabul edilemez bir engeldir.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, 37 ülke başkonsolosunun katıldığı toplantıda iş dünyasının sorunlarını aktararak, sanayicilerin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine iş seyahatlerinde çok yıllı ve çok girişli vizeyi asgari bürokrasiyle alabilmesi için başkonsoloslara çağrıda bulundu.

İSO'dan yapılan açıklamaya göre, Oda yönetimi İstanbul Konsoloslar Birliği'yle (ICC) ilk kez bir araya gelerek ticari ve ekonomik iş birliklerinin artırılmasına yönelik faaliyetleri görüştü. Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Kenan İpek'in katkılarıyla gerçekleştirilen ve 37 ülke başkonsolosunun katıldığı toplantıya, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ev sahipliği yaptı.

Bahçıvan toplantıda Türkiye ekonomisi hakkında bilgiler vererek, Türk iş dünyasının ülke konsolosluklarıyla yaşadığı sorunları aktardı. Türkiye'nin, Cumhuriyetin 100. yılını kutlayacağı 2023 yılında en önemli modernleşme projesinin AB üyeliği olduğunu belirten Bahçıvan, bu özverili çabanın 50 yıldır devam ettiğini, ancak AB tarafının yaklaşımının hayal kırıklığına yol açtığını dile getirdi.

Bahçıvan, Türkiye kamuoyunda ve iş dünyasında üyelik sürecine inancın zayıfladığını vurgulayarak, Türkiye'nin AB'nin gündeminde yer alan enerji arzı güvenliği, ortak savunma ve dış politika, istihdam piyasasının ihtiyaçları ve küresel ekonomide rekabet gücü artışı gibi konularda AB'ye önemli katkı sağlayabileceğini dile getirdi. Türk iş dünyasının hangi dönem başkanlığında hangi başlığın açılacağının bir takvim dahilinde önceden belirlenerek, tam üyelik müzakere sürecinin tekrar ivme kazanması ve en kısa sürede tam üyelikle sonuçlanmasını beklediğini aktaran Bahçıvan, şunları kaydetti:

"AB ve Gümrük Birliği'ne yönelik sorumluluklarını 18 yıldır başarıyla sürdüren Türkiye'nin sanayici ve iş adamları, AB'ye girişte çok ağır vize şartlarına maruz kalıyor. Bu durum, taraflar arasında ticaretin, yatırımların ve genel olarak ikili ilişkilerin gelişmesinde büyük engel teşkil ediyor. Dış ticaretimizin yarısına yakınını gerçekleştirdiğimiz AB ülkelerinde mallarımız serbest dolaşımda olabiliyorken iş adamlarımızın hareketinin kısıtlanması Gümrük Birliği çerçevesinde kabul edilemez bir engeldir.

Türkiye, AB üyeliğine aday olup vize muafiyeti olmayan tek ülkedir. Türkiye'nin imzaladığı Geri Kabul Anlaşması'nı ve 16 Aralık 2013'te imzalanan vize kolaylığı mutabakatını memnuniyet verici buluyoruz. Malları serbest dolaşım hakkına sahip sanayicilerimiz, AB ülkelerine iş seyahatlerinde çok yıllı ve çok girişli vizeyi asgari bürokrasiyle alabilmeli."

Türkiye'nin coğrafi konum avantajı

Bahçıvan, AB'ye tam üyelik yolunda kısa süreli bir geçiş dönemi olan Gümrük Birliği'nin 20. yılına yaklaştığını anımsatarak, üyeliğin gecikmesi nedeniyle sorunlar yaşandığına dikkati çekti. Bu sorunların başında Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın (STA) geldiğini belirten Bahçıvan, Gümrük Birliği'nin STA'ların olumsuz etkisini bertaraf edecek şekilde revize edilmesini desteklediklerinin altını çizdi.

Bahçıvan, dünyanın en büyük serbest ticaret alanını oluşturması beklenen AB ile ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na da değinerek, "Bu ortaklık, dünya ekonomisinin yüzde 40'ını, dünya ticaretinin de 3'te 1'ini oluşturan iki ekonomi arasında, mal ve hizmet ticaretinin artırılmasının yanı sıra standartların uyumlaştırılması, yatırım ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gibi düzenlemelerin yapılmasını hedefliyor. Türkiye, bu anlaşmanın dışında kaldığı takdirde iki dev blokla ticaretini sürdürmekte sıkıntılarla karşılaşılacak" değerlendirmelerini yaptı.

Bahçıvan, Türkiye'nin büyüyen ekonomisinin yanı sıra iletişim altyapısı, ulaştırma ağlarındaki gelişimi, turizm altyapısıyla da ön planda bulunduğunu vurguladı. Türkiye'nin yatırımcılara sunduğu en önemli avantajlardan birisinin de coğrafi konumu olduğunu anlatan Bahçıvan, sadece dört saatlik bir uçuşla 56 ülkeye ve toplamda 23 trilyon dolar büyüklüğünde bir pazara ulaşım imkanı tanıdığını da sözlerine ekledi.

İstanbul Konsoloslar Birliği Yürütme Kurulu Başkanı ve Slovakya Başkonsolosu Jozef Sestak da İSO'ya teşekkür ederek, kurumlar arasındaki iş birliğini geleceğe yönelik verimli hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Sanayi Odası Avrupa Birliği Gümrük Birliği Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title