Haberler

İsmail Gaspıralı Paü'de Anıldı

Fikir adamı, eğitimci, yazar İsmail Gaspıralı Pamukkale Üniversitesi'nde (PAÜ) düzenlenen etkinlikle anıldı.

Fikir adamı, eğitimci, yazar İsmail Gaspıralı Pamukkale Üniversitesi'nde (PAÜ) düzenlenen etkinlikle anıldı.

PAÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kongre ve kültür merkezinde, "Dilde, Fikirde, İşte Birlik: Ölümünün 100. Yılında Gaspıralı İsmail Bey" konulu konferans düzenlendi.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mithat Aydın, konferansta yaptığı konuşmada, İsmail Gaspıralı'nın ömrünü medeniyet ve terakki davasına adadığını anlattı. İsmail Gaspıralı'nın düşünce ve mücadelesinde sadece yaşadığı çağda değil, her çağ için milletine ilham kaynağı olan bir dava adamı olduğuna belirten Aydın, Girit isyanı nedeniyle vatan topraklarını savunmak amacıyla Osmanlı ordusuna katılmak için yola çıkmış olmasını, Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Anadolu'ya geçerek vatan topraklarını kurtarmak için istiklal ateşini yakmasına benzettiğini söyledi.

Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Türkoğlu ise İsmail Gaspralı'nın hayatına ilişkin bilgiler vererek, Türklerin birbirleriyle haberleşmesini sağlamak için gazete çıkardığını ve bu gazetenin Kaşgar'dan Çin Seddi'ne kadar tüm Türk devletlerinde okunduğuna dikkati çekti.

Kaynak: AA / Yerel

Pamukkale Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk İsmail Gaspıralı Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title