Haberler

İşletmesi Belediyeye Devredilen Yuvacık Barajı'nda Sefa Sirmen'den Açıklamalar: "Bizi Kötülemek...

Sanayileşmenin de etkisiyle nüfus artışı yaşandığı için su kaynakları o dönemde yetmeyen ve susuzluk çeken Kocaeli'de, DSİ tarafından 1968 yılında temeli atılmasına rağmen kaynak bulunamadığı için olduğu gibi bırakılan Yuvacık barajı, Sefa Sirmen'in belediye başkanlığı döneminde 1999 yılında tamamlanmış ve tüm kente buradan arıtılmış su verilerek susuzluk ortadan kalkmıştı.

Sanayileşmenin de etkisiyle nüfus artışı yaşandığı için su kaynakları o dönemde yetmeyen ve susuzluk çeken Kocaeli'de, DSİ tarafından 1968 yılında temeli atılmasına rağmen kaynak bulunamadığı için olduğu gibi bırakılan Yuvacık barajı, Sefa Sirmen'in belediye başkanlığı döneminde 1999 yılında tamamlanmış ve tüm kente buradan arıtılmış su verilerek susuzluk ortadan kalkmıştı. Devlet garantisi altında Yap-İşlet Devret modeli ile yapılan barajın 15 yıllık işletme süresi ile dün doldu ve brajın tüm hakları belediyeye geçti.

Bugüne kadar sürekli siyaset malzemesi haline getirilen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dahil tüm AK Partililer tarafından eleştirilen ve yolsuzluk yapıldığı iddiaları ortaya atılan Yuvacık Barajı'nın tamamen belediyeye devrolmasının ardından, şu anda CHP'den İzmit Belediye Başkan adayı olan Sefa Sirmen bugün sabah binin üzerinde partili ile birlikte barajja giderek açıklama yaptı.

CHP il başkanı Yalçın Kuşkan, Büyükşehir Belediyen başkan adayı Tahsin Tarhan, İzmit ilçe başkanı Selman Yıldırım, ilçe başkanları, diğer belediye başkan adayları ile bininin üzerinde partilinin, "Yuvacık barajı halkındır" yazılı şapkalarla katıldığı basın açıklamasında konuşan Sefa Sirmen şunları söyledi:

"TÜRKİYE'DE İLK KEZ BİR BELEDİYENİN BARAJI VAR"

"Bugünden itibaren Yuvacık Barajı İzmit halkının, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin. Artık Türkiye'de ilk kez bir belediyenin barajı var. Türkiye'de ilk kez baraj yapan bir belediye başkanı ünvanım olduğu için üzerimize çok geldi rakiplerimiz. Demokrasilerde yaptığın hizmetin hesabını vereceksin. Bundan da hiç gocunmadık. Yaptığımız her projenin hesabını hem yargıya, hem devletin teftiş kurumlarına ve halkımıza verdik. Devletin, Devlet Su İşleri'nin 36 yıl temel atıp bıraktığı Yuvacık Barajı bizim göreve gelmemizle birlikte Türkiye'de ilk kez içme suyuna yönelik yap- işlet- devret modeli bu barajda uygulanmıştır."

"KÖTÜLEMEK İÇİN OYUNLAR OYNANDI"

Sefa Sirmen açıklamasında, barajın yıllık 140 milyon metreküp su üretttiğini, buğgün ise su seviyesinin çok düşük görüyldüğünü belirterek şöyle devam etti:

"Bunun hepsi maksatlı yapılmış, barajı kötülemek adına ve barajı yetersiz göstermek adına yapılmış oyunlar. 2006 yılında yine aynı şekilde bir seçim öncesi barajın dibini gösterdiler Türkiyeye. Kapakları açtılar, barajı besleyen nehirlerin yönüne değiştirdiler ve barajdaki suyu bitirdiler. Seçim bittikten sonra 6 yıldır barajla ilgili ne su sıkıntısı ne seviye düşüklüğü ne de eleştiri var. Şimdi seçimlere yaklaştığımız günlerde yine barajı yetersiz göstermek için Sapanca Gölü'nden su takviyesi yapıldı diye halkımıza yanlış bilgiler veriyorlar ve barajı yetersiz gösteriyorlar. Bizim barajımızın yıllık kapasitesi 140 milyon metreküp. Şirket belediyeye yıllık 120-130 milyon metreküp su faturası kesmiş. Demek ki yıllık 125-130 milyon metreküp su çekilmiş. Bu su sanayi kuruluşlarına arıtılmış olarak gidiyor. Bu suyla çiçekler, ağaçlar, yeşillikler sulanıyor. Kocaeli'nin evsel ve endüstriyel su ihtiyacı yıllık 90 milyon metreküp. Barajımızın kapasitesi 140 milyon metreküp. Barajımızın ne Sapanca gölüne ne de başka kaynaklara ihtiyacı var."

'TEK SUÇLU BİZMİŞ GİBİ 10 YILDIR YARGILANDIK'

Sirmen konuşmasına, "Bu baraj bir eserdir. Devlet Su İşleri bu barajın fiyatını belirlemiştir." diyerek diğer rakamları da şöyle açıkladı:

" Bu baraja 860 milyon dolar dış kredi kullanılmıştır. Bunun fiyatını Devlet Su İşleri belirlemiştir. Yüksek planlama kurulu ve bakanlar kurulu kararıyla bu baraj Devlet Su İşlerinden İzmit Belediyesine devredilmiştir. Bunun kullanılan kredinin faiz ve ödeme koşulları hazine tarafından onaylanmıştır. Bizim yaptığımız sadece yap işlet devret modeliyle bu barajın 30 ay gibi bir kısa sürede bitirilmesini sağlamaktır. Biz bunu yaptık. Ama tek suçlu biz gibiymiş gibi 10 yıldır yargılandık. Allahımıza şükür beraat ettik. Aklandık ve zaten aktık yine akız. İşallah hizmetlerimize 30 Marttan itibaren devam edeceğiz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sefa Sirmen Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title