Haberler

İşletmelere 2014'te 4 Yeni Uygulama

Yılbaşından itibaren uygulamaya konulacak 4 yeni uygulamaya riayet etmeyen işletmeleri para cezaları bekliyor.

Yılbaşından itibaren uygulamaya konulacak 4 yeni uygulamaya riayet etmeyen işletmeleri para cezaları bekliyor.

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası Başkanı İsmail Turan, işletmelerin yeni yılda büyük sorumluluklar üstleneceğini söyledi. 'İş Sağlığı ve Güvenliği, İşletme Kayıt Belgesi, E-Fatura ve Ticari Belgelerde Ticaret Sicil Numarası Yazma Zorunluluğu' uygulamasının 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe gireceğini hatırlatan Turan, bu uygulamalara uymayan işletmelere 5 bin 390 lira ile bin 279 lira arasında para cezası verilebileceğini açıkladı.

"İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE AĞIR CEZALAR GELEBİLİR"

1 Ocak 2014'den itibaren sadece büyük iş yerleri değil, 'riskli' sınıfta yer alan berber, kasap, ayakkabı tamircisi gibi küçük esnafın da iş güvenliği uzmanı, hekim ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmak zorunda olduğunu ifade eden İsmail Turan, "Yılbaşıyla birlikte bu konuda denetimler de artacak. Dolayısıyla yılın ilk günlerinde iş yerleri ciddi para cezalarıyla karşılaşabilir. 1 Ocak'tan itibaren sadece büyük iş yerleri değil, meslek kodu itibarıyla 'riskli' ilan edilen iş kollarındaki küçük esnaflar da bu yükümlülüğü yerine getirmek zorunda. Erkek berberleri, kadın kuaförleri, hamamlar, saunalar, solaryumlar, ayakkabı tamircileri, lunaparklar, fizyoterapi merkezleri, diş hekimleri, çağrı merkezleri, gibi işletmeler mutlaka hizmet iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve yardımcı sağlık personeliyle ilgili eksikliklerini gidermek zorundalar. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırmamanın idari para cezası 5 bin 390 lira. Bir sonraki eksik giderilmemişse bu ceza yenileniyor. Aynı şekilde işyeri hekimi çalıştırmamanın cezası da her ay 5 bin 390 TL, yardımcı sağlık personeli istihdam etmemenin idari para cezası da her ay için 2 bin 695 TL olarak belirlenmiş durumda" dedi.

Turan, 9 çalışana kadar iş sağlığı ve güvenliği ödemesini devletin üstleneceğini hatırlatarak, işletmelerin vakit kaybetmeden bu alanda hizmet veren merkezlerle sözleşme imzalamasını tavsiye etti.

"TİCARİ SİCİL NUMARASI YAZMA ZORUNLULUĞU"

Konya SMMM Odası Başkanı Turan, Türk Ticaret Kanunu ile ticari işletmelerin kullandığı belgelerde bazı bilgilerin bulunması zorunluluğu getirildiğini, esnafın bu konuda da duyarlı olması gerektiğini vurguladı. Turan, "Bu konuyla ilgili ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde (fatura, perakende satış vesikaları, müstahsil makbuzu, gider pusulası, sevk irsaliyesi gibi fatura düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarasının, faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının, müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarasının, malın veya işin nevi, fiyatı ve tutarının, satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarasının, ticaret sicil numarasının, işletmenin merkezinin gösterilmesi zorunludur. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyenlere 2 bin TL idari para cezası verilir. Anılan idari para cezasının yeniden değerleme oranına göre güncellenen ve 2014 yılında uygulanacak olan tutarı 2 bin 240 TL'dir. Bütün uyarılarımıza rağmen buna uymayan işletmeler var" diye konuştu.

İŞLETME KAYIT BELGESİ UYARISI

Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemleri yönetmeliğinin yılbaşında uygulanmaya başlayacağını anlatan İsmail Turan, "Gıda işletmelerinin yıl sonuna kadar 'İşletme Kayıt Belgesi' alması gerekmektedir. Aralık 2013 tarihine kadar 'İşletme Kayıt Belgesi' almayan bakkal, market gibi küçük esnaf ve gıda üreticileri, ceza ödemek durumunda kalabilecektir. Belgeyi almayan perakende gıda işletmesine bin 279 TL, gıda üretim işletmesine 2 bin 560 TL idari para cezası uygulanacaktır. Kayıt Belgesi için 31 Aralık 2013 tarihine kadar dolduracakları beyanname, dilekçe ve yönetmelik kapsamında istenilen belgelerle işletmelerinin bağlı bulunduğu ilçe tarım müdürlüklerine başvurmaları yeterlidir" şeklinde konuştu.

"E-FATURA'YA KAYIT YAPTIRMAMA CEZASI 2014'TE BAŞLIYOR"

Konya SMMM Odası Başkanı Turan, elektronik fatura (e-fatura) sistemine kayıt olması gerekip de kayıt yaptırmayanlar için cezaların 2014 yılından itibaren başlayacağını ve "e-fatura" düzenlemek zorunda olduğu halde bu zorunluluğa uymayanlara her bir faturaya yazılması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesileceğini bildirdi.

E-fatura kullanma mecburiyeti olan mükellefler hakkında da bilgi veren Turan, "Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olan firmalar ile bu firmalardan 2011 yılında mal alan mükelleflerin 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olan mükellefler. Ayrıca kolalı gazozlar, alkollü içecekler, sigaralar, purolar gibi malları imal, inşa ve ithal edenler ve bu mükelleflerden 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerin, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle 'asgari 10 milyon lira brüt satış' hasılatına sahip olanları elektronik fatura uygulamasına 1 Eylül 2013 tarihi itibariyle geçeceklerdir. Örnek vermek gerekirse, bir mükellef her ilde şubesi olan büyük alışveriş merkezlerinden ÖTV Kanunu III Sayılı listedeki ürünlerin herhangi birinden (defter, sakız, ekmek, süt) almışsa ve bu mükellefin 2011 yılı satışları 10 milyon TL'nin üzerindeyse e-fatura düzenlemesi zorunlu hale gelmiştir" şeklinde konuştu.

İsmail Turan, yaptıkları eğitim seminerleriyle mali müşavirlerin bu konularda eğitildiğini ve mükelleflerine hizmet verdiğini sözlerine ekledi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İsmail Turan Konya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title