Haberler

İşler: "Türkiye'nin acil şekilde yeni, sivil, demokratik bir anayasaya ihtiyacı olduğunu herkes görüyor" -

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın istifasını gerektirecek herhangi bir hukuki durumun söz konusu olmadıklarını söylediklerini anımsatarak, "Şimdi YSK son noktayı koydu" dedi.

İHVAN RADOYKOV - Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın istifasını gerektirecek herhangi bir hukuki durumun söz konusu olmadıklarını söylediklerini anımsatarak, "Şimdi YSK son noktayı koydu" dedi.

İşler, AA'ya verdiği demecinde, YSK'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına adaylığıyla ilgili YSK kararlarını yorumladı.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'nun çok açık ve net olduğunu kaydeden İşler, ''Orada kimlerin aday olması durumunda istifa etmesi gerektiği gayet açık bir şekilde yazılıyor. Bu konuyu daha önce CHP Anayasa Mahkemesine (AYM) götürdü ve AYM o zaman CHP'nin başvurusunu reddetti. Dolayısıyla bizler bunu zaten günlerdir söylüyoruz. 'Sayın Başbakanın istifa etmesini gerektiren hukuki bir durum söz konusu değil' demiştik. Şimdi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da son noktayı koydu" diye konuştu.

Yeni seçimin öneminin altını çizen İşler, cumhurbaşkanının ilk kez doğrudan doğruya halk tarafından seçileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ben şahsen baştan itibaren halkın seçeceği bir cumhurbaşkanının, siyasetin içinden gelmesi gerektiğini ifade etmiştim. Biz AK Parti olarak da bu düşüncedeydik ve bizim yapmış olduğumuz istişareler sonucunda Sayın Başbakanımız herkesle görüştü. Kendisinin cumhurbaşkanı olması yönünde bir irade ortaya konuldu büyük çoğunlukla ve bunun neticesinde de bu yapılan istişareler sonucunda Sayın Başbakanımızın cumhurbaşkanı adaylığını geçtiğimiz günlerde açıkladık. Ardından resmen başvuru yapıldı ve dün de resmi adaylık kesinleşmiş oldu.''

-Cumhurbaşkanlığı vizyon belgesi-

Açıklamasında, Başbakan Erdoğan'ın yayımlanan cumhurbaşkanlığı vizyon belgesini de yorumlayan İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Orada gerçekten dillere destan bir toplantı yapıldı. Son derece planlı, programlı, görkemli güzel bir toplantı oldu. Toplantıya sadece hükümet üyeleri değil milletvekilleri değil aynı zamanda AK Parti teşkilatları değil tabii, pek çok sanatçı, işadamı, spor dünyasından insanlar, yani Türkiye'de kamuoyunu temsil eden pek çok kimse katıldı ve hakikatten Türkiye'ye yakışır bir toplantı vizyon belgesi ortaya kondu.

Bu vizyon belgesinde ortaya konan en önemli mesele, Sayın Başbakanımız son zamanlarda hep bu vurguyu yapıyor. Yeni Türkiye vurgusu. Hakikaten 2011 yılında 2023 hedeflerini açıklamış bir Türkiye var. Bu Türkiye'nin bu yola devam edebilmesi için elbette ki yeni Türkiye'nin yoluna devam etmesi gerekiyor. Biz bu yeni Türkiye'yi 3 Kasım 2002 yılından itibaren inşa ediyoruz."

Son 12 yılda Türkiye için çok büyük kazanımların olduğuna vurgu yapan İşler, ''Bu kazanımlardan geri gitmememiz lazım. İşte bu yeni Türkiye inşasının tamamlanması için de halkın seçeceği cumhurbaşkanı olmak, -ki ben hep onu söyledim- 'ilk defa en çok Sayın Başbakanımıza yakışacaktır' demiştik ve Sayın Başbakanımız da adaylığını koydu. Şimdi bütün kamuoyu yoklamaları da zaten ortada. İnşallah ilk turda büyük bir oyla Sayın Başbakanımız Cumhurbaşkanı seçilecek'' ifade etti.

"Siyaset dışından aday gösterilenlerin bu seçimde bir şansının olacağını düşünmediğini" ifade eden İşler, ''Bugüne kadar sergilenen tablo da bunu ortaya koymakta. Bu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin huzur ve barış ortamı içerisinde gergin bir ortam olmadan gerçekleşmesini temenni ediyorum ve güzel günlerin Türkiye'yi beklediğini ve 21. yüzyılın Türkiye asrı olacağını inşallah hep birlikte göreceğiz'' dedi.

-"Olmazsa olmaz şart; terörün bitmesi"-

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, 21. Yüzyılın güçlü Türkiye'nin inşasının 2002 yılında başladığına vurgu yaparak, şu ifadelerini kullandı:

"İnşallah Sayın Başbakanımızın cumhurbaşkanı olması ile birlikte bu yeni Türkiye inşası güçlü bir şekilde devam edecek. Bunun için olmazsa olmaz şart, terörün bitmesi, akan kanın durması, çözüm sürecinin başarıya ulaşmasıydı. İnşallah bugüne kadar bu çözüm sürecini başarıyla devam ettirdik, bundan sonra da yine devam edecek."

Son aylarda Türkiye'yi tehdit eden bir paralel yapıdan söz eden İşler, "Bu paralel yapıyla da mücadelemiz de bu yeni dönemde güçlenerek devam edecek" diye konuştu.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın farklı bir cumhurbaşkanı olacağının zaten sinyallerini kendisi verdiğini ifade eden İşler, şunları söyledi:

''Mevcut anayasaya göre, bizim anayasamıza göre, icranın başı aslında cumhurbaşkanı olarak da gözüküyor çünkü anayasamız cumhurbaşkanının yetkilerini çok geniş tutmuş. Elbette ki sorumluluk hükümette de ama aynı zamanda istediği zaman anayasaya göre Cumhurbaşkanımız kabineye, hükümet bakanlar kuruluna başkanlık yapabiliyor. Çok büyük yetkileri var tabii ki.

İşte biz bundan dolayı da aslında halkın seçeceği bir cumhurbaşkanıyla karşı karşıya kaldığımız için Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda bir an önce gerekli değişikliklerin, düzenlemelerin yapılmasını AK Parti olarak savunduk. Fakat maalesef muhalefet partileri bu olayı hep Sayın Başbakanın şahsında değerlendirdiler ve dolayısıyla o anayasa değişikliğini yapamadık. Ben önümüzdeki dönemde elbette ki bu konuların yeniden tartışılacağını düşünüyorum. İnşallah bizim hedefimiz 2015 seçimlerinde de anayasayı değiştirecek bir oranda veya en az referanduma götürecek bir oranda meclise girmek ve dolayısıyla yeni döneme uygun sivil, modern bir anayasayı bir an önce yapmamız gerekiyor.

Dün Sayın Başbakanımızın da vizyon belgesinde yeni bir anayasa sözü yine vardı. Aslında bütün partiler bu sözü geçmişte verdiler ama maalesef uzlaşma kültürünün olmaması nedeniyle bu anayasa uzlaşma komisyonu başarısızlıkla sonuçlandı. 60 maddede uzlaşıya ulaşıldı. Onu geçirebilmemize rağmen yine maalesef bu meclise bu konuyu getirmediler.''

Türkiye'nin acil şekilde yeni, sivil, demokratik bir anayasaya ihtiyacı olduğunu herkesin gördüğünü belirten İşler, "Bunu da yapmak önümüzdeki dönemde inşallah bizlere nasip olacak" dedi.

-10 Ağustos tarihinin önemi -

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun yapılacağı 10 Ağustos tarihinin Türkiye açısından öneminin de altını çizen İşler, ''10 Ağustos bir defa milli iradenin doğrudan sandıkta cumhurbaşkanlığı düzeyinde tecelli edecek olması bakımından son derece önemli. Çünkü Türk siyasi tarihinde ilk defa milletimiz doğrudan kendi başkanını, cumhurbaşkanını seçmiş olacak. Bugüne kadar cumhurbaşkanları hep parlamentoda seçiliyordu ve her seferinde krizler çıkıyordu. Bir takım odaklar devreye giriyor, bir takım dayatmalar sözkonusu oluyordu. Şimdi çok şükür artık milletimiz kendisi karar verecek ve millet, 3 tane aday var şimdi önünde. Bakalım hangisine kararını verecek? Biz Sayın Başbakanımızı milletin büyük teveccühünü kazanacağını düşünüyoruz. Dolayısyla milletin doğrudan karar verecek olması 10 Ağustos açısından son derece önemli'' dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Yüksek Seçim Kurulu Emrullah İşler Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title