Haberler

İslam İşbirliği Teşkilatı 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı

Özbekistan'ın geçici Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, gelişmiş ve yoksul ülkeler arasındaki uçurumun büyümesi nedeniyle barış ve istikrarı tehdit eden çeşitli olaylar meydana geldiğini, terör ve silahlı çatışmalar nedeniyle çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek bu koşullarda üye ülkeler arasında diyaloğun geliştirilmesi ve işbirliğinin artırılması gerektiğini söyledi.

Özbekistan'ın geçici Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, gelişmiş ve yoksul ülkeler arasındaki uçurumun büyümesi nedeniyle barış ve istikrarı tehdit eden çeşitli olaylar meydana geldiğini, terör ve silahlı çatışmalar nedeniyle çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek bu koşullarda üye ülkeler arasında diyaloğun geliştirilmesi ve işbirliğinin artırılması gerektiğini söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 43. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te başladı.

Kur'an'ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantının açılışında konuşan Özbekistan'ın geçici Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, İİT üyelerini ve gözlemci ülkelerin temsilcilerini ülkesinde ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu toplantının İslam değerlerinin korunması, toplumlar arasındaki dostluğun pekiştirilmesi ve teşkilatın geliştirilmesi için önemli bir adım olacağını söyledi.

Özbekistan'ın İmam Buhari, Bahaddin Merginani, Kaffal Şaşi, Bahaddin Nakşibendi, Fergani, Beruni, İbni Sina, Ulugbey ve Alişir Nevai gibi önemli isimleri yetiştirdiğini anımsatan Mirziyoyev, iyilik ve hayırseverliği öğreten İslam dinini, zorbalık ve kötülük yolunda kullananlarla asla uzlaşmayacaklarını vurguladı.

Mirziyoyev, Özbekistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından 1999 yılında Taşkent'te Orta Asya'daki ilk İslam Üniversitesi'nin açıldığını, günümüzde ülke genelinde 16. yüzyıldan bu yana faaliyet gösteren Buhara'daki Mir Arap ve Taşkent'teki Kokaldaş medreseleri dahil dini eğitim veren 10 eğitim kurumunun bulunduğunu hatırlatarak, günümüzde her yıl 5 binden fazla kişinin hacca gittiğini ve ülke genelinde 2 binden fazla caminin bulunduğunu belirtti.

Son dönemde dünyada keskin jeopolitik değişimlerin yaşandığına dikkati çeken Mirziyoyev, gelişmiş ve yoksul ülkeler arasındaki uçurumun büyüdüğünü, bu nedenle barış ve istikrarı tehdit eden çeşitli olayların meydana geldiğini, terör ve silahlı çatışmalar nedeniyle çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin de yurdundan ayrılmak zorunda kaldığını ifade etti. Mirziyoyev, bu koşullarda üye ülkeler arasında diyaloğun geliştirilmesi ve işbirliğinin artırılması gerektiğini dile getirdi.

Mirziyoyev, çatışmaların barışçıl yolla, siyasi diyalog ve uluslararası mekanizmaların kullanılarak çözülmesi, gerektiğini ifade ederek, teşkilata üye ülkeler arasında uluslararası ticaret ve ekonomik işbirliğinin, ulaşım koridorlarının geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Özbekistan'ın dönem dönem başkanlığı sırasında ecdatların eserlerinin araştırılması için Semerkant'ta İmam Buhari Külliyesi bünyesinde uluslararası araştırma merkezinin kurulması ve buranın İmam Buhari Uluslararası Araştırmalar Merkezi olarak adlandırılması önerisinde bulunacağını ifade eden Mirziyoyev, bilim ve eğitimin geliştirilmesinin, bu çerçevede İslam mütefekkirlerinin eserlerinin derinlemesine öğretilmesinin önemini vurguladı.

43. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra İİT dışişleri bakanları, İİT Genel Sekreteri İyad Medeni, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Bandar Al Hajjar, ABD, Fransa, İtalya, İngiltere ve İsviçre'nin teşkilat nezdindeki özel temsilcileri, BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Arap Birliği, Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı, Ekonomik İşbirliği Örgütü gibi uluslararası kuruluşların yetkilileri katılıyor.

Toplantıda katılımcıların, Taşkent Deklarasyonu'nu imzalaması bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Özbekistan Taşkent Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title