Haberler

İslam Dünyasında Ramazan

Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı bazı ülkelerde ramazan yarın, bazılarında ise 30 Haziran'da başlayacak.

Dünyada Müslümanların yoğun olarak yaşadığı ülkelerden bazılarında yarın, bazıların da ise 30 Haziran'da ramazan başlayacak.

Türkiye bugün ilk iftarını açmasına rağmen, dünyanın değişik ülkelerinde Müslüman toplumları arasında ramazanın başlangıcı farklılıklar gösteriyor.

AA muhabirlerinin dünyanın değişik bölgelerinden aktardığı bilgilere göre, Güney Afrika'daki Müslüman toplumu da yarından itibaren ramazana başlayacak.

Güney Afrika Cemiatul Ulema Birliği Genel Sekreteri Moulana İbrahim Bham, ramazan süresince Müslüman toplumu arasında özellikle iftar sonrasında çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirterek, insanların oruç ibadetini yaparken kötü davranışlardan sakınması uyarısında bulundu.

Afganistan'da Yüksek Mahkeme dün yaptığı açıklamada, din adamlarının oluşturduğu Dini Konsey ile yaptıkları çalışma sonucu ülkede oruç ibadetinin yarından itibaren başlayacağını açıkladı.

Sri Lanka'da ise ramazanın yarından itibaren başlayacağını duyurdu. Kolombo Büyük Cami'den yapılan açıklamada, ülkedeki Müslüman toplumun yarından itibaren oruçlarını tutması gerektiği belirtildi.

Ülkenin yüzde 10'luk bölümünü oluşturan Müslümanlar, ramazana etnik ve dini çatışma endişesiyle giriyor.

Sri Lanka'nın güneyindeki sahil kasabaları Aluthgama, Dharga Town ve Beruwala'da 15 Haziran'da patlak veren şiddet olaylarında, en az üç kişi yaşamını yitirdi, 88 kişi yaralandı, 64 ev, 30 dükkan ve bir cami tamamen yıkılırken, çok sayıda bina da hasar görmüştü.

Endonezya Müslümanları iftarlarını açtı

Hindistan'da nüfusunun yüzde 14'ünü oluşturan Müslüman toplumu, 30 Haziran itibariyle ramazana başlayacak. Ülkede yaklaşık 180 milyon Müslüman yaşıyor.

Bangladeş'te Dinişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ulusal Komite ile yapılan çalışmada, hesaplamalara göre hilalin görünme durumuna bağlı olarak ülkede ramazanın 30 Haziran'da başlayacağını belirtti.

Ramazan ayı Afganistan'da yarın Pakistan'da ise 30 Haziran'da başlayacak.

Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bir diğer ülke olan Endonezya'da ise ramazan sevinçle karşılandı. Semerang kentinde geleneksel kıyafetlerini giyen Müslümanlar çeşitli etkinlikler düzenledi. Bölgenin yerel dili olan Java ile danslar eden halk, ramazanın ilk gününde iftarlarını açtı.

Dinişleri Bakanlığı, daha önceden ramazanın yarın başlayacağını açıklamasına rağmen, İslami bir örgüt olan Muhammadiyah ise yaptıkları hesaplamalara göre ülkede ramazanın bugün başlayacağını duyurmuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Güney Afrika Afganistan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title