Haberler

İslam Bilim Tarihi Müzesi'ne Yoğun İlgi

Şahinbey Belediyesince tarihi bir binanın resterasyonu sonucu kurulan İslam Bilim Tarihi Müzesi'ndeki icatlar, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Şahinbey Belediyesince tarihi bir binanın resterasyonu sonucu kurulan İslam Bilim Tarihi Müzesi'ndeki icatlar, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

İki yıl önce belediye hizmet binası yanındaki tarihi binanın onarımı sonucu oluşturulan müze, 3 katlı bir yapı.

İslam Bilim Tarihi Müzesi'nde Müslüman bilim adamlarının astronomi, coğrafya, fizik, mekanik, kimya ve tıp bilimleri alanlarında ortaya koydukları çalışmaların prototipleri sergileniyor.

Fizik ve matematik alimi İb'ul-Heysem'den eczacı, hekim, jeolog ve coğrafyacı Biruni'ye astronomi, mühendis, mekanikçi Takiyyuddin Rasıd'den Ebu Mansur'a kadar birçok Müslüman dehanın eserleri tanıtılıyor.

Kimya ünitesinde bir dokunmatik arayüz sayesinde ziyaretçiler, alimlerin hangi teknik ve işlemlerden faydalanarak nasıl koku ürettiklerini adım adım takip edebilmenin yanı sıra sonucunda dönemin kokuları olan gül, amber ve od kokularını geliştirilen mekanizma sayesinde fiziksel olarak duyumsama imkanına sahip oluyor.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'daki İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nden esinlenerek Gaziantep'te İslam Bilim Tarihi Müzesi'ni kurmaya karar verdiklerini söyledi.

Türkiye'deki iki İslam müzesinde birinin de Gaziantep'te bulunmasının kendilerini gururlandırdığını anlatan Tahmazoğlu, müzede 29 bilim adamının 109 eserinin sergilendiğini kaydetti.

Müzenin alt katında seminer salonu, giriş katında fizik, kimya ve tıp, üst katındaysa astronomi, denizcilik ve haritacılık alanındaki eserlerin bulunduğunu dile getiren Tahmazoğlu, müzeye özellikle öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

İslam bilim adamlarının buluşlarının interaktif bir şekilde sergilendiğini kaydeden Tahmazoğlu, "Örneğin astronomiyle ilgili, astronomi ölçümü ile ilgili tarihi bir cihaz olan usturlabı inceliyorlar. Maket üzerine yerleştirilen elektronik sensörler ve geliştirilen yazılım sayesinde usturlabın kullanımı ve nasıl çalıştığını büyük ekrandaki temsili gökyüzünde birebir deneyimliyorlar. Okunması zor olan eski haritaları dokunmatik bir ekran üzerinde günümüzün güncel dünya haritasıyla karşılaştırarak okuyabilmekte ve böylece eski haritaların ne denli gelişmiş ve bu yüzden de önemli gelişmeler olduklarını görme imkanı buluyorlar." diye konuştu.

Mehmet Tahmazoğlu, müze kurulmadan önce bazı buluşların mucidinin batılı bilginler olarak bilindiğini dile getirerek, hatta müzede eseri sergilenen birçok İslam aliminin tanınmadığını söyledi.

Müzeyi gezen çocuklar, buluş konusunda özgüven kazanıyor

Tahmazoğlu, şunları kaydetti:

"Ziyaretçilerimiz, kurduğumuz müze sayesinde İslam alimlerini ve onların yapmış oldukları eserleri tanıyorlar. Bilim konusunda gerideyiz. 'Batılı bizden daha iyidir' anlayışı var. İcatların mucidinin İslam alimleri olduğunu yeni öğreniyorlar. Çocuklar müzemizi gezerek buluş yapacaklarına dair özgüven kazanıyor. Bu anlamda ciddi bir boşluğu doldurduğumuzu düşünüyorum. Eserleri dokunarak öğrenmeleri daha çok dikkatlerini çekiyor."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ebu Mansur Şahinbey Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title